• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Cash is king: Τα μετρητά έχουν μεγαλύτερη απόδοση από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο μετοχών-ομολόγων

    • Bloomberg


    Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, μερικές από τις επενδύσεις με το λιγότερο ρίσκο αποφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60/40 μετοχών και ομολόγων.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση των εξαμηνιαίων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε έως και 5,14% την Τρίτη, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Σημείωσε δηλαδή απόδοση μεγαλύτερη από το 5,07% του κλασικού χαρτοφυλακίου αμερικανικών μετοχών και τίτλων σταθερού εισοδήματος για πρώτη φορά από το 2001.

    Cash Is King | 60/40 portfolio yields less than six-month T-bills
    Cash Is King | Το χαρτοφυλάκιο 60/40 έχει μικρότερη απόδοση από τα κρατικά ομόλογα εξαμήνου

    Η αλλαγή αυτή υπογραμμίζει πόσο η πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη που υιοθέτησε η Fed από τη δεκαετία του 1980, έχει αναστατώσει τον κόσμο των επενδύσεων αυξάνοντας σταθερά τα “χωρίς κινδύνους” επιτόκια  – όπως αυτά των βραχυπρόθεσμων ομολόγων – που χρησιμοποιούνται ως βάση στις διεθνείς οικονομικές αγορές.

    «Μετά από μια περίοδο 15 ετών κατά την οποία ήταν μεγάλο το κόστος διατήρησης μετρητών και μη συμμετοχής στις αγορές, η επιθετική πολιτική ανταμείβει την επιφυλακτικότητα», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Andrew Sheets σε σημείωμα προς τους πελάτες.

    Η απόδοση των ομολόγων εξάμηνης διάρκειας αυξήθηκε πάνω από το 5% στις 14 Φεβρουαρίου, ελαφρώς υψηλότερα από εκείνη των ομολόγων 4 μηνών και ενός έτους.

    Η απόδοση χαρτοφυλακίου 60/40 έχει επίσης αυξηθεί από τότε που οι μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις του Δημοσίου ανέβηκαν, αλλά όχι τόσο πολύ όσο τα κρατικά ομόλογα. Τα εξαμηνιαία γραμμάτια αυξήθηκαν κατά 4,5% το περασμένο έτος, αποδίδοντας 1,25% περισσότερο από τα 10ετή.

    Source: Morgan Stanley

    Τα υψηλά επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ομολόγων δημιουργούν μεγάλους κυματισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με τη Sheets.

    Έχουν μειώσει τα κίνητρα των τυπικών επενδυτών για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου και αύξησαν το κόστος εκείνων που χρησιμοποιούν μόχλευση για να ενισχύσουν τις αποδόσεις.

    Αναφορικά με την επένδυση σε μετοχές και ομόλογα, μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα στις αρχές του έτους, το χαρτοφυλάκιο 60/40 έχει χάσει τα περισσότερα από τα κέρδη του, καθώς μια σειρά ισχυρών οικονομικών δεδομένων και στοιχείων για τον πληθωρισμό ώθησε τους επενδυτές να στοιχηματίσουν στη διαμόρφωση των επιτοκίων της Fed σε υψηλότερα επίπεδα.

    Αυτό πυροδότησε μια ταυτόχρονη πώληση σε μετοχές και ομόλογα αυτόν τον μήνα. Η στρατηγική 60/40 έχει απόδοση 2,7% φέτος, μετά από πτώση 17% το 2022, τη μεγαλύτερη πτώση της από το 2008, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    Citigroup: Πληθαίνουν τα short στοιχήματα στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ

    Γαλλία: Σε επίπεδα ρεκόρ ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Πιέσεις σε ΕΚΤ και Μακρόν



    ΣΧΟΛΙΑ