• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Burberry: Ο κοροναϊός πλήττει δραματικά τις πωλήσεις του ομίλου στην Κίνα

    • Bloomberg

    Marco Gobbetti, CEO ομίλου Burberry


    Η Burberry Group Plc αναθεώρησε τις οικονομικές της εκτιμήσεις για το νέο έτος, προειδοποιώντας ότι η επιδημία κοροναϊού μειώνει τις πωλήσεις της κατά 3/4 ή και περισσότερο στα καταστήματα της Κίνας.

    Η βρετανική εταιρεία πολυτελών ειδών δήλωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε 24 από τα 64 καταστήματα της στην ηπειρωτική χώρα. Tα κινεζικά πολυκαταστήματα που πωλούν τα προϊόντα της εταιρείας έχουν επίσης σημειώσει σημαντική συρρίκνωση της επισκεψιμότητας των πελατών και πολλοί έχουν μειώσει τις ώρες λειτουργίας, καθώς οι αρχές επέβαλαν μέτρα για τον περιορισμό της επέκτασης του ιού. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 4,8% την Παρασκευή το πρωί στην αγορά του Λονδίνου.

    Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι πωλήσεις στα καταστήματα που παρέμειναν ανοιχτά έχουν συρρικνωθεί κατά 70% έως 80%, επισήμανε ο CFO, Julie Brown. Λόγω της αβεβαιότητας για το πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανησυχία για τον ιό και πόσο θα εξαπλωθεί, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν μπορεί να διατηρήσει τις προηγούμενες προβλέψεις της για τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο. Είναι μια από τις πιο δραματικές εξελίξεις μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις του ιού στα διεθνή εμπορικά σήματα, με τη βιομηχανία παραγωγής πολυτελών ειδών να βρίσκεται ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Οι εταιρίες καλλυντικών L’Oreal SA και Estee Lauder Cos. δήλωσαν την Πέμπτη ότι αναμένουν προσωρινά προβλήματα στην Κίνα.

    Η προειδοποίηση της Burberry είναι πιθανόν «η πρώτη από μια σειρά από οδυνηρές ανακοινώσεις», δήλωσε ο αναλυτής της Sanford C. Bernstein, Luca Solca, με ηλεκτρονικό μήνυμα. Οι αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών θα είναι πιθανώς «ακόμη πιο επώδυνες για τις εταιρείες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο».

     Ανανέωση του στυλ

    Το χτύπημα στις πωλήσεις έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την κατασκευάστρια της περίφημης καμπαρντίνας, η οποία ξεκίνησε την ανανέωση του στυλ με τον νέο σχεδιαστή Riccardo Tisci. Η Burberry είπε ότι η ανταπόκριση του κοινού στις νέες γραμμές της είναι θετική και παραμένει πιστή στα σχέδια για ανανέωση των καταστημάτων και ανάπτυξη νέων προϊόντων με την αισθητική της, παρά την εμφάνιση του ιού.

    “Εμείς προστατεύουμε τις επενδύσεις στην επιχείρηση, καθώς βλέπουμε αυτό ως μία μεταβατική φάση”, δήλωσε ο Brown σε συνέντευξή του.

    Τον Ιανουάριο, λίγο πριν ο κοροναϊός εξελιχθεί σε επιδημία, η Burberry αύξησε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις ολόκληρου του έτους από σχεδόν αμετάβλητες σε ήπια ανοδικές, με μικρό, μονοψήφιο ποσοστό αύξησης.  Ο Brown είπε ότι η πρόβλεψη είναι πλέον ξεπερασμένη.

    Η προειδοποίηση της Burberry ενδέχεται να υποδηλώνει ένα χτύπημα στα κέρδη του οικονομικού έτους κατά περίπου 5%, σύμφωνα με σημείωμα της Jefferies. Αυτό προϋποθέτει ότι η αναταραχή θα μειώσει τις πωλήσεις σε Κινέζους υπηκόους κατά 50% έως 60% τους επόμενους δύο μήνες, με αποτέλεσμα την πτώση κατά 3% των πωλήσεων το 2020, ανέφεραν οι αναλυτές της Elenna Mariani και της Edouard Aubin σε σημείωμα τους.

    Όπως πολλές εταιρείες ειδών πολυτελείας, και η Burberry εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους αγοραστές της Κίνας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των πωλήσεων της.  Ακόμα και πριν από την εμφάνιση του ιού κοντά στα τέλη του περασμένου έτους, η Burberry επλήγη από τις επιπτώσεις των διαμαρτυριών κατά του Πεκίνου, στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες μείωσαν τις πωλήσεις στην περιοχή κατά το ήμισυ και πλέον, το τρίμηνο των Χριστουγέννων.

    Μέτρα απομόνωσης

    Η εξάπλωση του ιού και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης πολλών πτήσεων από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προς την Κίνα, έχουν θέσει σε κίνδυνο την επίδειξη μόδας που έχει προγραμματίσει η Burberry για τη Σαγκάη τον Απρίλιο. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εταιρεία παρακολουθεί την κατάσταση.

    Ενώ οι καταναλωτές συνεχίζουν να ψωνίζουν online από το σπίτι, τα μέτρα απομόνωσης περιπλέκουν τις παραδόσεις, μειώνοντας το πιθανό όφελος, δήλωσε ο Brown, ο CFO της Burberry. Οι Κινέζοι αγοραστές εξακολουθούν να ξοδεύουν στο εξωτερικό, είπε, “αλλά με τους διευρυνόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αυτό θα επιδεινωθεί.”

    Η Burberry δήλωσε ότι θα εκδώσει επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις μέχρι τα μέσα Απριλίου. Οι μετοχές μειώθηκαν από τις αρχές του έτους σημειώνουν πτώση 10%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ