• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Πώς οι μισθοί που δίνει η ΑΑΔΕ απειλούν να βάλουν «τρικλοποδιά» στην ελάφρυνση του χρέους

    • Bloomberg


    Η Ελλάδα απέχει πλέον πολύ από τη φήμη της πριν από την κρίση ως παραδείσου των φοροφυγάδων, αλλά τώρα έχει πρόβλημα συγκέντρωσης φοροεισπρακτόρων, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg.

    Όπως σημειώνει το Bloomberg:

    «Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρουσίασε πτώση του προσωπικού της το 2018, που παρέμεινε πάνω από 4% χαμηλότερο από τον στόχο των 12.000, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη.

    Το πρόβλημα αποδίδεται εν μέρει σε επιτυχείς υποψήφιους που απορρίπτουν τις προσφορές εργασίας, πράγμα που μπορεί να οφείλεται στις μισθολογικές τους απαιτήσεις. Στην έκθεση της ΕΕ αναφέρονται οι αμοιβές και η βαθμολόγηση ειδικά προσαρμοσμένη στην ΑΑΔΕ ως “απαραίτητες για την προσέλκυση προσωπικού με υψηλά προσόντα”.

    “Οι λόγοι για το έλλειμμα περιλαμβάνουν τις καθυστερήσεις στις εν εξελίξει προσλήψεις εφοριακών / τελωνειακών υπαλλήλων και τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες αποχωρήσεις (κυρίως λόγω συνταξιοδότησης), αλλά οφείλονται επίσης στο σχετικά υψηλό ποσοστό απόρριψης προτάσεων που προσφέρθηκαν από την ΑΑΔΕ στους επιτυχόντες».

    Αν η ΑΑΔΕ δεν επιταχύνει τις προσλήψεις, το έλλειμμα θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος, που ο στόχος στελέχωσης αυξάνεται στους 12.500. Η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει σε μία σειρά μεταρρυθμιστικών στόχων που πρέπει να πετύχει για την ελάφρυνση του χρέους.

    Παρά την έλλειψη προσωπικού, η Αρχή τα κατάφερε σε εννέα από τις έντεκα βασικές μετρήσεις απόδοσης το περασμένο έτος, από τέσσερις το 2017, συμπεριλαμβανομένης μίας μεγάλης επιτάχυνσης στη συλλογή βεβαιωμένων φόρων και προστίμων σε άτομα με υψηλό πλούτο μετά από ελέγχους.

    Αυτό πιθανότατα εξηγεί γιατί η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το 2018».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Αυστηρό μήνυμα Μοσκοβισί: «Το ελληνικό κράτος πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:    Ποιος όμιλος δημιούργησε πάνω από 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Πρώτη Κατοικία: Γιατί οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε συμφωνία



    ΣΧΟΛΙΑ