• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: 852 δις δολάρια κέρδισαν οι super rich το α’ εξάμηνο του 2023

    Elon Musk

    Elon Musk


    Το εντυπωσιακό ποσό των 14 εκατ. δολαρίων ανά ημέρα υπολόγισε το Bloomberg ότι κέρδιζε κάθε ένα από τα 500 μέλη της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατά το α’ εξάμηνο του 2023.

    Με τις εταιρείας τεχνολογίας να κάνουν ένα δυνατό comeback, τον Nasdaq να καταγράφει ρεκόρ 40ετίας και τους άλλους αμερικάνικους δείκτες να ακολουθούν με ένα εντυπωσιακό ράλι, οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου πρόσθεσαν συνολικά ακόμα 852 δις δολάρια στις περιουσίες τους.

    Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η οικονομία ανέκαμπτε μετά την καραντίνα λόγω Covid.

    Οι κερδισμένοι

    Ο μεγάλος νικητής είναι ο Έλον Μασκ, ο οποίος ήδη κατέχει την θέση του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου. Ο CEO της Tesla προσέθεσε 96,6 δις δολάρια στην περιουσία του μέχρι τις 30 Ιουνίου, κατοχυρώνοντας την πρώτη θέση.

    Ακολουθεί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, o CEO της Meta, ο οποίος μετά από ένα τραυματικό 2022, επανακάμπτει και ανεβάζει την προσωπική του περιουσία κατά 58,9 δις δολάρια.

    Οι χαμένοι

    Υπάρχουν όμως και χαμένοι της λίστας, όπως ο Ινδός κροίσος Γκαουντάμ Αντάνι, ο οποίος έχασε μέσα στο εξάμηνο 60,2 δις δολάρια.

    Ο Αντάνι, ο οποίος είδε την εταιρεία του και τα κέρδη του να εκτοξεύονται μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, έπεσε θύμα του activist short seller, Νέιθαν Άντερσον και της εταιρείας του Hindenburg Research.

    Η εταιρεία που στο παρελθόν έχει «κάψει» πολλούς επιτυχημένους επιχειρηματίες, όπως τον ιδρυτή της Nicola, εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών οχημάτων, έπληξε βαρύτατα τον Ινδό μεγιστάνα του άνθρακα, ο οποίος μέχρι τότε είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει στην 3η θέση του δείκτη του Bloomberg Billionaires.

    Και ο Άντερσον δεν σταμάτησε εκεί. Με μία ακόμη έκθεσή του έπληξε και τον δισεκατομμυριούχο Καρλ Άικαν. Η εταιρεία του Icahn Enterprises LP κατέγραψε τη μεγαλύτερων ημερήσια πτώση, λίγο μετά τις αποκαλύψεις της Hindenburg για υπερτιμημένη μετοχή σε σχέση με τις συμμετοχές της. Η περιουσία του Άϊκαν μειώθηκε κατά 13,4 δισ. δολάρια, δηλαδή 57% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index κατά το α’ εξάμηνο του 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    AstraZeneca: Βουτιά της μετοχής έφερε η ανησυχία για το φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

    Tesla: Νέο ρεκόρ πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων το β’ τρίμηνο – Ισχυρή και η κινεζική BYD

    Μicrosoft: Αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο από την Κομισιόν



    ΣΧΟΛΙΑ