• Business

    AstraZeneca: Βουτιά της μετοχής έφερε η ανησυχία για το φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

    • Bloomberg
    AstraZeneca: Θεραπεία αντισωμάτων δείχνει να προλαμβάνει τη λοίμωξη της COVID-19

    Pascal Soriot, Chief Executive of AstraZeneca (EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Πτώση καταγράφει η μετοχή της AstraZeneca στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης για ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου προκάλεσαν ανησυχίες ότι μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο αναμενόταν.

    Tο φάρμακο βοήθησε ασθενείς με την πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα να ζήσουν περισσότερο χωρίς επιδείνωση σε σύγκριση με τη συνήθη χημειοθεραπεία, επισήμανε η φαρμακοβιομηχανία την Δευτέρα.

    Η μετοχή υποχώρησε έως και 6,2%, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μια πιο ξεκάθαρη δήλωση σχετικά με την επιτυχία της δοκιμής όσον αφορά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, καθώς και το πόσο περισσότερο έζησαν συνολικά οι ασθενείς.

    Η περιγραφή των δεδομένων από την AstraZeneca υποδηλώνει ότι το όφελος είναι λιγότερο έντονο από ό,τι ελπίζαμε, δήλωσαν οι αναλυτές της Jefferies.

    Η εταιρεία ανέφερε επίσης ορισμένους θανάτους στη δοκιμή, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια του. Η δοκιμή συνεχίζεται επειδή τα δεδομένα δεν είναι ακόμη πλήρως ώριμα.

    Οι επιστήμονες και οι γιατροί προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να βρουν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στη χημειοθεραπεία, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από την τρέχουσα μέθοδο που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και καταστρέφει και τα καλά κύτταρα εκτός από τα κακά.

    Το φάρμακο της Astra – γνωστό ως datopotamab deruxtecan, ή Dato-DXd – μεταφέρει μια πιο ισχυρή χημειοθεραπεία απευθείας στα μολυσμένα κύτταρα για να σκοτώσει τον καρκίνο, ενώ παράλληλα δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

    Η Astra συμφώνησε να πληρώσει έως και 6 δισ. δολάρια για το δικαίωμα ανάπτυξης του φαρμάκου με την ιαπωνική Daiichi Sankyο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στοιχήματος για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης πριν από μια δεκαετία με τη δημιουργία μίας ομάδας  ογκολογικών φαρμάκων. Η θεραπεία θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 18 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, εκτιμούν οι αναλυτές της Jefferies.

    Η AstraZeneca αναμενόταν να ανακοινώσει ότι τα δεδομένα ήταν «κλινικά σημαντικά» για να δώσει μια αίσθηση ότι το φάρμακο πρόσθετε αρκετούς μήνες ζωής στους ασθενείς, έγραψε η Emily Field, αναλύτρια της Barclays.

    Αντίθετα, η φαρμακοβιομηχανία είπε ότι τα δεδομένα έδειξαν μια «πρώιμη τάση» που σηματοδοτεί οφέλη για την επιβίωση, αν και δεν πληρούσε το στατιστικής σημασίας όριο αυτή τη στιγμή.

    Διαβάστε ακόμη:

    AstraZeneca: Θετικά αποτελέσματα από τη δοκιμή χαπιού κατά καρκίνου του πνεύμονα

    AstraZeneca: Θετικά αποτελέσματα από τη δοκιμή χαπιού κατά καρκίνου του πνεύμονα

    Super deal από την AstraZeneca: Εξαγοράζει την CinCor Pharma έναντι 1,8 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ