• bloomberg
  Sponsored by

  Bloomberg

  Μπάιντεν: Προωθεί σχέδιο για να κλέψει τους κορυφαίους Ρώσους επιστήμονες

  • Bloomberg
  Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν

  Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν


  Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στα σκαριά σχέδιο για να “κλέψει” από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες του, καθιστώντας ευκολότερη τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους υψηλής μόρφωσης που θέλουν να μεταβούν στις ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.

  Μια πρόταση, την οποία συμπεριέλαβε ο Λευκός Οίκος στο τελευταίο συμπληρωματικό αίτημά του προς το Κογκρέσο, είναι να καταργηθεί ο κανόνας που προβλέπει ότι οι Ρώσοι επαγγελματίες που υποβάλλουν αίτηση για βίζα με βάση την απασχόληση πρέπει να έχουν έναν τρέχοντα εργοδότη.

  Η ρύθμιση θα ισχύει για Ρώσους πολίτες που έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.

  Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι η προσπάθεια έχει σκοπό να αποδυναμώσει τους πόρους υψηλής τεχνολογίας του Πούτιν βραχυπρόθεσμα και να υπονομεύσει τη βάση καινοτομίας της Ρωσίας μακροπρόθεσμα — καθώς και να ωφελήσει την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

  Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να διευκολύνει τους κορυφαίους Ρώσους επιστήμονες με εμπειρία σε ημιαγωγούς, διαστημική τεχνολογία, κυβερνοασφάλεια, προηγμένη παραγωγή, προηγμένους υπολογιστές, πυρηνική μηχανική, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες πρόωσης πυραύλων και άλλους εξειδικευμένους επιστημονικούς τομείς, να μετακινηθούν στις ΗΠΑ.

  Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ότι έχουν δει σημαντικό αριθμό εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης στην τεχνολογία να εγκαταλείπει τη Ρωσία λόγω των περιορισμένων οικονομικών ευκαιριών από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

  Η νέα διάταξη θα λήξει σε τέσσερα χρόνια. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία ελέγχου, τα τέλη ή άλλους κανόνες στον νόμο περί μετανάστευσης και ιθαγένειας.

  Ρώσοι επαγγελματίες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

  Ο Konstantin Sonin, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, έγραψε στο Twitter στις 7 Μαρτίου «ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία τις τελευταίες 10 ημέρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο που έχει σημειωθεί εδώ και έναν αιώνα».

  Ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο εκτίμηση της Ρωσικής Ένωσης για Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ανέφερε ότι μεταξύ 70.000 και 100.000 ειδικοί της τεχνολογίας πληροφοριών ενδέχεται να προσπαθήσουν να μεταναστεύσουν τον Απρίλιο.

  Οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους της Ομάδας των Επτά συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες την παροχή καθεστώτος προστασίας σε Ρώσους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στο CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας.

  Το CERN, το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών επί της σωματιδιακής φυσικής στο κόσμο, ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του με τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου.

  Διαβάστε ακόμη:

  Τζο Μπάιντεν: Αρνείται πως οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πόλεμο δι’ ενδιαμέσων με τη Ρωσία

  Μπάιντεν: Θα προτείνει να δοθεί η περιουσία που κατασχέθηκε από Ρώσους ολιγάρχες στην Ουκρανία  ΣΧΟΛΙΑ