• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αποχώρησε από την Goldman Sachs για να μεγαλώσει το παιδί της και τελικά έγινε εκατομμυριούχος

    • Bloomberg

    Eiko Hashiba


    Η Eiko Hashiba αποχώρησε από την Goldman Sachs στο Τόκιο το 2002, όταν ήταν 23 χρονών, για να φέρει στον κόσμο το παιδί της.

    Η ανάγκη να παραιτηθεί για να προσέχει το μωρό της την έκανε να αναρωτιέται γιατί δεν υπήρχαν στην Ιαπωνία πιο ευέλικτοι τρόποι για να συνεχίσουν να εργάζονται οι γυναίκες, αντί να εγκαταλείπουν την εργασία τους μόλις κάνουν παιδιά. Δέκα χρόνια μετά, το ερώτημα αυτό συνέχιζε να την ταλανίζει. Ήταν η εποχή που ίδρυσε, μαζί με άλλους, τη VisasQ, εταιρεία η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές της McKinsey & Co. Η διαφορά τους; Οι σύμβουλοι δεν εργάζονται μέσα στην εταιρεία: είναι εξωτερικοί συνεργάτες.

    «Έγινα μαμά στα πρώτα στάδια της καριέρας μου και ήθελα ένα είδος εργασίας που θα μπορούσα να συνεχίσω σε οποιεσδήποτε συνθήκες», λέει η Hashiba, Διευθύνουσα Σύμβουλος της VisasQ, σε συνέντευξή της. Η VisasQ είναι «μία υπηρεσία που ενισχύει την ικανότητα ενός ανθρώπου να εργάζεται».

    Η μετοχή της εταιρείας έχει σημειώσει άνοδο 95% από τον Μάρτιο που εισήχθη στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Η άνοδος αυτή εκτόξευσε την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας περίπου στα 238 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα η Hashiba, η οποία έχει μερίδιο 51% στην εταιρεία, να γίνει πολυεκατομμυριούχος.

    Άτομα από όλους τους βιομηχανικούς κλάδους εγγράφονται ως σύμβουλοι στην VisasQ και παρέχουν συμβουλευτικές συνεδρίες σε πελάτες που επιζητούν τις γνώσεις τους. Η VisasQ έχει περισσότερους από 110.000 εγγεγραμμένους συμβούλους, σύμφωνα με την Hashiba.

    «Η εμπειρία μου ως εργαζόμενης μητέρας με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι υπάρχουν και άλλα άτομα στην αγορά που θα ήθελαν να εργαστούν ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι», δήλωσε η Hashiba.

    Η επιχειρηματίας είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες CEOs στην Ιαπωνία. σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μόνο 11 από τις 2.076 εισηγμένες εταιρείες που δέχθηκαν να δώσουν πληροφορίες, ήτοι ποσοστό λιγότερο του 1%, είχαν γυναίκα CEO το τελευταίο οικονομικό έτος.

    Γυναίκες στη θέση του CEO

    Στα πρώτα βήματα της εταιρείας, η Hashiba είπε ότι τα στελέχη των venture capitals αμφισβητούσαν κατά πόσο θα μπορούσε να πετύχει στη θέση του CEO μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκα. Υποστήριξαν ότι οι πιθανότητες να επιτύχει ήταν λίγες. Αυτό ήταν που την πείσμωσε και θέλησε να τους αποδείξει ότι κάνουν λάθος, θυμάται.

    Η Hashiba εργάστηκε στην Goldman Sachs μετά την αποφοίτησή της από το υψηλού κύρους Πανεπιστήμιο του Τόκιο το 2001. Αποχώρησε από την τράπεζα μετά από μόλις έναν χρόνο για να φροντίσει το μωρό της. Αργότερα, βρήκε δουλειά στην L’Oreal και στην ιαπωνική εταιρεία private equity, Unison Capital, προτού ιδρύσει την VisasQ.

    Η VisasQ ελπίζει να αξιοποιήσει τον αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων στην Ιαπωνία -μεταξύ άλλων- καθώς επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων συμβούλων της σε εκατομμύρια. Υπάρχουν παραπάνω από 36 εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

    O Yukio Terakawa, υπεύθυνος τμήματος στην Yanmar Holdings, λέει ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να εργάζεται ως σύμβουλος της VisasQ και μετά τη συνταξιοδότησή του.

    «Όλα τα χρόνια που πέρασα κάνοντας διάφορες σκληρές εργασίες ως “μισθωτός” δεν ήταν για το τίποτα», λέει ο Terakawa. Και προσθέτει: «Θέλω να συνεχίσω να χρησιμοποιώ την υπηρεσία, καθώς θα είναι καλό για τη ζωή μου μετά τη συνταξιοδότηση».

    Ο Daichi Mamada, ο οποίος εργάζεται στην Mitsubishi Electric, χρησιμοποίησε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της VisasQ για να αποκτήσει γνώσεις πάνω σε ένα εξειδικευμένο κομμάτι της αγοράς.

    Υψηλής αξίας υπηρεσίες

    «Άξιζε πολύ. Μπορούσα να αποκτήσω αρκετές πληροφορίες και γνώσεις», τονίζει. «Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες μού επέτρεψαν να έρθω σε άμεση επαφή με άτομα με τα οποία δεν θα μπορούσα να επικοινωνήσω αλλιώς. Ο σύμβουλος μοιράστηκε μαζί μου πολλές χρήσιμες πληροφορίες».

    Ο βετεράνος επενδυτής Mitsushige Akino εκφράζει, ωστόσο, κάποια επιφυλακτικότητα. Λέει ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να είναι σίγουρος αν πρέπει να επενδύσει στη μετοχή.

    «Η επιχείρηση χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο για να φανεί αν το μοντέλο της είναι αποτελεσματικό»,  λέει ο Akino, ανώτατο στέλεχος της Ichiyoshi Asset Management. “Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εταιρείες που χρησιμοποιούν την υπηρεσία θα ωφεληθούν από τις συμβουλές που τους παρέχει. Για την ώρα, οι άνθρωποι αγοράζουν μετοχές θεωρώντας αόριστα ότι θα το κάνουν».

    Οι αγορές έχουν εκτινάξει τις αποτιμήσεις. Η VisasQ διαπραγματεύεται περίπου 426 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η εταιρεία προβλέπει ότι τα έσοδα της θα αυξηθούν κατά 42%, στα 1,4 δισ. γεν (13,2 εκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του οικονομικού έτους που λήγει τον Φεβρουάριο, αλλά τα κέρδη της εκτιμάται ότι θα μειωθούν λόγω των μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιεί.

    Η VisasQ ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στην Σιγκαπούρη τον Απρίλιο, με σκοπό να την χρησιμοποιήσει ως βάση για να επεκταθεί στο εξωτερικό. Η Hashiba σκοπεύει να συνδέσει την υφιστάμενη ομάδα των Ιαπώνων συμβούλων με ξένους πελάτες, ενώ παράλληλα διευρύνει την ομάδα της ώστε να συμπεριλάβει συμβούλους και από άλλες ασιατικές χώρες.

    Μια ασταθής μετοχή

    “Αν αποδειχθεί ότι η υπηρεσία δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, οι πελάτες θα φύγουν»,  λέει ο Akino, ο οποίος αναμένει ότι η μετοχή θα παρουσιάσει διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα. “Επειδή δεν το γνωρίζουμε ακόμη, θα υπάρξουν μέρες κατά τις οποίες οι μετοχές θα αγοράζονται με υψηλές προσδοκίες».

    Η Hashiba, από την πλευρά της, λέει ότι προσπαθεί να μην ανησυχεί για τις κινήσεις της μετοχής και ότι προτιμά να επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας.

    «Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια ανάπτυξης», σημειώνει. «Το όνειρό μας είναι να πείσουμε κάθε σκληρά εργαζόμενο, ακόμη και ανθρώπους που έχουν εμπειρία αλλά όχι πλήρη απασχόληση αυτήν τη στιγμή, να εργαστούν για τη VisasQ».

    Απόδοση στην ελληνική γλώσσα: Αμαλία Σοφία Βερούτη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ