• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αναταράξεις στη στερλίνα με φόντο τα σενάρια μείωσης επιτοκίων

    • Bloomberg


    Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κερδοσκόπους και σε αυτούς που ποντάρουν στην πτώση της στερλίνας.

    Από τη μια πλευρά, οι αυξημένες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων ασκούν πίεση στη στερλίνα και, από την άλλη, οι πέντε συνεχόμενες ημέρες πτώσης του νομίσματος στα 1,2955 δολάρια δελέασαν τους επενδυτές να αγοράσουν στην πτώση. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βοήθησε αυτούς που ποντάρουν στην άνοδο του βρετανικού νομίσματος να πάρουν το προβάδισμα, όταν δήλωσε ότι είναι πιθανό η κυβέρνησή του να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του έτους.

    «Υπάρχουν ακόμα πολλοί αισιόδοξοι στην αγορά που πιστεύουν ότι η μείωσης της πολιτικής αβεβαιότητας θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Τζέιν Φούλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος, στην Rabobank. «Διαφορετικά, δε θα υπολογίζαμε σε αυτό το στρατόπεδο».

    Η στερλίνα κέρδισε 0,2%, καλύπτοντας τις προηγούμενες απώλειες μέχρι και 0,3% έναντι του δολαρίου. Σημείωνε πτώση 0,1% και διαπραγματεύονταν στα $ 1,2983 περίπου το μεσημέρι στο Λονδίνο.

    Είμαστε σε περίοδο αναμονής

    Το διάλειμμα, ωστόσο, μπορεί να είναι προσωρινό. Το κράτος πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, τα οποία, εάν είναι αδύναμα, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περαιτέρω την κερδοσκοπία, ότι μια μείωση του επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας είναι στα σκαριά. Πιθανόν να  ακολουθήσουν τη Δευτέρα τα στοιχεία που θα δείξουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε το Νοέμβριο, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν υπήρξε κάποια ανάπτυξη καθ ‘όλη τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου.

    Η NatWest Markets, τμήμα της Royal Bank of Scotland, διατύπωσε προσδοκίες για περικοπή του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στις 30 Ιανουαρίου, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για μείωση του το Μάιο. Η Credit Agricole SA επεσήμανε ότι περισσότερα από τα μισά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είναι έτοιμα να υποστηρίξουν μια μείωση εάν τα δεδομένα της βρετανικής οικονομίας δεν βελτιωθούν.

    Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη στρατηγικής Gertjan Vlieghe, Mark Carney και Silvana Tenreyro, τάχθηκαν υπέρ της μείωσης. Το επόμενο μέλος που θα εκφράσει την άποψη του δημοσίως είναι ο Michael Saunders, ο οποίος θα μιλήσει το πρωί της Τετάρτης στη Βόρεια Ιρλανδία. Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Δεκέμβριο αναμένονται επίσης την Τετάρτη.

    «Τα λεγόμενα του Saunders, καθώς και πιθανή αιφνίδια υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επηρεάσουν περαιτέρω τη λίρα», ανέφεραν σε σημείωμα τους οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Credit Agricole, συμπεριλαμβανομένου του Valentin Marinov. «Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν επίσης στα στοιχεία του Δεκεμβρίου για τις λιανικές πωλήσεις, αναζητώντας κάθε απόδειξη ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση»

    Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 85,61 πένες ανά ευρώ, αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει κατά 0,3%. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε για τρίτη ημέρα στο 0,734%, ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ