• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε υψηλό 5 εβδομάδων το πετρέλαιο με τη στήριξη Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο ενισχύθηκε σε υψηλό πέντε εβδομάδων μετά τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στην παράταση των περικοπών του OPEC + και τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών, που βελτίωσαν τις προοπτικές για τη ζήτηση.

    Η τιμή του πετρελαίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έφτασε να σημειώνει άνοδο έως και 2,8% μετά από άνοδο άνω του 11% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Άλλα μέλη του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι στηρίζουν τη συμφωνία μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για παράταση των περικοπών στην παραγωγή κατά έξι έως εννέα μήνες πριν από τη συνάντησή τους στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο. από την πλευρά τους, κήρυξαν μια δεύτερη εκεχειρία στον εμπορικό τους πόλεμο και οι ΗΠΑ θα αναβάλουν την επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα.

    Το πετρέλαιο έκλεισε, την Παρασκευή, τον μήνα Ιούνιο με τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί σε επίπεδο μηνός από τον Ιανουάριο, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που πυροδότησε ανησυχία για την κατάσταση στην αγορά. Αν και η Νιγηρία, το Ιράκ και το Ομάν έδειξαν να υποστηρίζουν τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας, δεν είναι σαφές εάν η πρόταση θα έχει ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα μέλη του συνασπισμού.

    «Η αγορά είναι μάλλον ανακουφισμένη, παρά ικανοποιημένη», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. Η εμπορική συμφωνία ήταν βασικά μόνο μία εκεχειρία και η επέκταση των περικοπών του ΟΠΕΚ + ήταν μια «προκαθορισμένη εξέλιξη», ανέφερε.

    Η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση τον Αύγουστο σημείωνε άνοδο 1,41 δολαρίων, στα 59,88 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στις 12:11 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης, έχοντας φτάσει να ενισχύεται νωρίτερα έως και κατά 1,63 δολάρια και κατά 9,3% τον περασμένο μήνα.

    Το Brent για διακανονισμό τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε κατά 1,63 δολάρια ή 2,5%, στα 66,37 δολάρια το βαρέλι, στο ICE Futures Europe Exchange. Το συμβόλαιο του Αυγούστου έληξε την Παρασκευή. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς για το αργό πετρέλαιο κινείτο με premium 6,45 δολαρίων έναντι του WTI.

    Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ + θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Βιέννη για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής.

    Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι τα μεγαλύτερα μέλη της ομάδας και είναι συνήθως σε θέση να κατευθύνουν τη συμμαχία προς τη στρατηγική εκείνη που επιδιώκουν εκείνες.

    «Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας, τόσο μεγαλύτερη είναι η βεβαιότητα στην αγορά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπάρκιντο, την Κυριακή στην αυστριακή πρωτεύουσα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Χαλίντ Αλ Φαλίχ.

    Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ομόλογου του, Σι Τζινπίνγκ, να επαναλάβουν τις συνομιλίες ήταν μια ανάσα για την αγορά που πλήττεται από την πτώση της ζήτησης λόγω της εμπορικής διαμάχης.

    Ωστόσο, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε «δύσκολο δρόμο» με ανεπίλυτα ζητήματα ως προς το εμπόριο που αποτελούν και τον σοβαρότερο κίνδυνο για το μέλλον.

    «Αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση των δύο ήταν ίσως το ελάχιστο», είπε η Hari της Vanda. «Φαίνεται λίγο πιο θετικό από ό,τι στην πραγματικότητα. Δεν περιμένω να υπάρξει συμφωνία σύντομα».



    ΣΧΟΛΙΑ