• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυξήσεις επιτοκίων στις καταθέσεις ξεκινούν από σήμερα οι τουρκικές τράπεζες


    Πολλές από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια στις καταθέσεις πελατών αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Τουλάχιστον έξι τράπεζες σκοπεύουν να αρχίσουν να αυξάνουν σταδιακά τα επιτόκια καταθέσεων από τη Δευτέρα, δήλωσαν οι πηγές. Οι διευθυντές αναλαμβάνουν δράση τώρα, επειδή βλέπουν χαμηλότερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις από τις αρχές, ανέφεραν.

    Οι τράπεζες είχαν λάβει οδηγίες από τις αρχές της Τουρκίας μην ανταγωνίζονται υπερβολικά επιθετικά μεταξύ τους, για να προσελκύσουν καταθέσεις, μια καθοδήγηση που είχε ως στόχο να αποτρέψει την εκτίναξη του κόστους δανεισμού κατά την προετοιμασία για τις δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου.

    Η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να παράσχει κάποια υποστήριξη στη λίρα, το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση του κόσμου μετά το πέσο της Αργεντινής, το οποίο φέτος έχασε το 11% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Η υποτίμηση οφείλεται σε γεωπολιτικούς κινδύνους και συνεχιζόμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ, την αβεβαιότητα για το αν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη θα ανατραπούν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και την αστάθεια στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

    Εν μέσω των εντάσεων, οι κάτοικοι της Τουρκίας μετατρέπουν μαζικά τις αποταμιεύσεις τους σε «σκληρό» νόμισμα, ωθούμενοι από έναν πληθωρισμό μεγαλύτερο 4 φορές από τον επίσημο στόχο του 5%. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων ξένου συναλλάγματος στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα αυξήθηκε κατά 20% τους τελευταίους επτά μήνες σε ρεκόρ ύψους 182 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο.

    Τα σταθμισμένα μέσα επιτόκια στις καταθέσεις λίρας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα από τις αρχές αυτού του μήνα σε πάνω από 21% την εβδομάδα που έληξε την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ