• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτό είναι το πρώτο χρηματιστήριο της Ευρώπης που έχει σχεδόν καλύψει τις απώλειες του 2020

    • Bloomberg


    Ένα ευρωπαϊκό χρηματιστήριο κατόρθωσε να καλύψει τις περισσότερες από τις απώλειες που κατέγραψε το 2020, χάρη στη μεγάλη στάθμιση που έχουν σε αυτό οι μετοχές του κλάδου υγείας. Και δεν είναι η Ελβετία.

    Ο Δείκτης OMX Copenhagen 25 της Δανίας, την Πέμπτη βρέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να σημειώνει κέρδη 2% από τις αρχές του έτους. Ο λόγος; Περίπου οι μισές μετοχές στη στάθμιση του δείκτη προέρχονται από φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές από τις περισσότερες εταιρείες, σε μια παγκόσμια οικονομία που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι λεγόμενες “πράσινες” μετοχές, έχουν επίσης ενισχύσει τον δείκτη.

    Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει το δείκτη αναφοράς της χώρας πολύ υψηλότερα από τους δείκτες των άλλων αγορών της Ευρώπης, ενώ την επόμενη καλύτερη απόδοση εμφανίζει ο δείκτης Swiss Market, που υποχωρεί λίγο περισσότερο από 9%. Ο ευρύτερος δείκτης Stoxx Europe 600 παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές του έτους, παρά την ανάκαμψη από τα χαμηλά του Μαρτίου. Ο δείκτης OMX Copenhagen 20, στον οποίο η Novo Nordisk έχει στάθμιση 40%, έχει ήδη αυξηθεί κατά 3,4% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

    Denmark's stock benchmark is close to erasing 2020 losses as peers lag

    Η Δανία άνοιξε τα δημοτικά σχολεία και επέτρεψε σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, υποστηρίζοντας ότι οι πρώτοι περιορισμοί που επέβαλε βοήθησαν στη συγκράτηση της εξάπλωσης του Covid-19, ακόμη και όταν άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επεκτείνει τους περιορισμούς. Η χώρα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει δραματικά τον αριθμό των καθημερινών τεστ ανίχνευσης του ιού, ένα μέρος των οποίων θα περιλαμβάνεται στο νέο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ίδρυμα Novo Nordisk.

    “Οφείλεται περισσότερο στις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και στις “πράσινες” μετοχές παρά στην σπουδαιότητα της Δανίας”,  δήλωσε ο Peter Garnry, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank στο Hellerup της Δανίας, σημειώνοντας τη μεγάλη στάθμιση των εταιρειών όπως η Novo Nordisk, η Coloplast και η Orsted. Η εταιρεία του, δίνει αρνητική σύσταση για τις μετοχές. «Η υγειονομική περίθαλψη είναι αμυντικός κλάδος, οπότε έχουμε θετική άποψη για αυτόν, αν και η αποτίμηση του αυξάνεται.»

    Καθώς το ξέσπασμα του ιού οδηγεί σε σαρωτικά lockdown με κλείσιμο των καταστημάτων, των επιχειρήσεων και με περιορισμούς στα ταξίδια και τις μεταφορές, οι μετοχές του κλάδου υγείας έχουν σημειώσει την καλύτερη πορεία σε σχέση με όλους τους άλλους βιομηχανικούς κλάδους στην Ευρώπη φέτος.

    Ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου της Δανίας επωφελείται επίσης από τις “πράσινες” εταιρείες: Τα κέρδη της Orsted είναι πιο ανθεκτικά στην κρίση του Covid-19 από ότι οι περισσότερες άλλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έγραψε η Bloomberg Intelligence σε ένα report εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας την επόμενη εβδομάδα.

    Ωστόσο, η ζήτηση για αμυντικούς τομείς έχει καταστήσει τις μετοχές της Δανίας υπερβολικά ακριβές για ορισμένους. Ο δείκτης αναφοράς διαπραγματεύεται πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο σε σχέση με τον MSCI World Index, σημειώνει ο Mattias Sundling, επικεφαλής στρατηγικής της Danske Bank.

    «Η περιοχή είναι πολύ ακριβή κατά την άποψή μας», είπε μέσω email. «Βλέπουμε σταθερές, αμετάβλητες αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες στους δείκτες της Δανίας, οπότε είναι μια αγορά στην οποία δίνουμε σύσταση underweight”.



    ΣΧΟΛΙΑ