• Business

    Toyota: Ισχυρές πιέσεις στη μετοχή και πρόγραμμα επαναγοράς ύψους 826 εκατ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Akio Toyoda, Πρόεδρος Toyota

    Akio Toyoda, Πρόεδρος Toyota


    Η Toyota Motor ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 100 δισεκατομμυρίων γιεν (826 εκατομμύρια δολάρια) την Τετάρτη, υλοποιώντας την υπόσχεσή της για αγορές ιδίων μετοχών και καταβολή σταθερών μερισμάτων στους μετόχους.

    Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι μετοχές της κορυφαίας σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν δεχθεί πλήγμα τους τελευταίους μήνες λόγω των απροσδόκητων διακοπών που αντιμετωπίζει στην παραγωγή της.

    Τα εργοστάσια της  Toyota σταμάτησαν πρόσφατα να λειτουργούν λόγω της κυβερνοεπίθεσης σε έναν από τους προμηθευτές της, του ισχυρού σεισμού στην Ιαπωνία και της επιδημίας Covid στην κινεζική πόλη Changchun. Οι μετοχές της Toyota έκλεισαν στο Τόκιο την Τετάρτη με σχεδόν 12% απώλειες από το ρεκόρ του Ιανουαρίου.

    Η απόφαση της εταιρεία ήρθε την κατάλληλη στιγμή δεδομένων των τρεχουσών τιμών των μετοχών, δήλωσε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Tatsuo Yoshida. Αν και το μέγεθος της επαναγοράς μπορεί να είναι μικρό σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, είναι «θετικό» για τις μετοχές της Toyota και ένα σημάδι ότι η εταιρεία «υλοποιεί σταθερά αυτό που λέει ότι θα κάνει» όσον αφορά την ευέλικτη απόκτηση μετοχών και την πληρωμή σταθερών μερισμάτων, τόνισε ο Yoshida.

    Οι αγορές ιδίων μετοχών απασχολούσαν τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα στην Ασία, μετά την άνοδο των μετοχών της Alibaba Group όταν αυτή ανακοίνωσε διεύρυνση της επαναγοράς μετοχών στα 25 δισ. δολάρια.

    Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Tencent Holdings θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική.

    Η Toyota θα πραγματοποιήσει τις επαναγορές μετοχών από την Πέμπτη έως τις 10 Μαΐου, περίπου τη περίοδο που παραδοσιακά ανακοινώνει τα ετήσια κέρδη της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ένα ευχαριστώ της Toyota προς τους πελάτες της



    ΣΧΟΛΙΑ