• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτές είναι οι πιο εκτεθειμένες στην πανδημία ευρωπαϊκές τράπεζες – Σε ποια θέση βρίσκονται οι ελληνικές


    Οι ιταλικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό δανείων προς τις βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του νέου κορονοϊού, γεγονός που καθιστά τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τους πιο ευάλωτα σε οποιαδήποτε επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.

    Οι Credito Emiliano, Banco BPM, BPER Banca και Unione di Banche Italiane βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των 100 και πλέον ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν έκθεση σε κλάδους που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση, σύμφωνα με έρευνα του Eric Dor, διευθυντή οικονομικών μελετών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων IESEG στη Λιλ της Γαλλίας.

    Πιο εκτεθειμένες οι ιταλικές τράπεζες

    «Σε αρκετές ιταλικές τράπεζες τα δάνεια προς τους πληττόμενους κλάδους είναι υπερτετραπλάσια των ιδίων κεφαλαίων τους (CET1), οπότε τα κεφάλαιά τους μπορεί να γίνουν καπνός εάν χρεοκοπήσει ένα 25% των δανείων τους», ανέφερε ο Dor σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Bloomberg. Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, η μεταποίηση, η φιλοξενία και η εστίαση, καθώς και οι μεταφορές και η αποθήκευση.

    Μια υποτίμηση 10% των δανείων προς τους ευάλωτους τομείς θα έπληττε πολύ τους κεφαλαιακούς δείκτες των Credito Emiliano, Banco BPM, BPER και UBI, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παραθέτει δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

    Η γαλλική RCI , η ισπανική Bankinter, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank στην Ελλάδα και η Hamburg Bank στην Γερμανία είναι οι πιο εκτεθειμένες καθεμία στη χώρα της.

    Ενώ κάποιες από τις τράπεζες προστατεύονται από τα αρκετά υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, άλλες έχουν πολύ μικρότερα περιθώρια λάθους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Credito Emiliano, Banco BPM, BPER Banca, Bankinter και Τράπεζα Πειραιώς.

    «Ορισμένες τράπεζες μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση σε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μια διαχειρίσιμη κατάσταση, επειδή οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες μετά την εκκαθάριση των τελευταίων ετών και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη αύξηση του σχηματισμού προβλέψεων για τα δάνεια», σχολίασε ο Dor.



    ΣΧΟΛΙΑ