• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές μετοχές που θα επηρεαστούν από τις αμερικανικές εκλογές

    • Bloomberg


    Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτοκινήτων και κατασκευών είναι μεταξύ εκείνων που ενδέχεται να ωφεληθούν εάν ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, ενώ μια δεύτερη θητεία για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσει σε άνοδο τις μετοχές των παραγωγών ορυκτών καυσίμων, των φαρμακοβιομηχανιών και των εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Αυτή είναι η άποψη αναλυτών και στρατηγικών επενδυτών που αναλύουν τις σημαντικές επιπτώσεις στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική και τους κανονισμούς, από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν θα νικήσει τον Τραμπ κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες, με βάση έναν μέσο όρο που συνέταξε η RealClearPolitics.

    Το εάν το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό εγκαίρως, πριν την έναρξη των συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη παραμένει ένα ερώτημα, δεδομένης της αύξησης της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου και του ενδεχόμενου νομικών προκλήσεων.

    “Οι αλλαγές στο εμπορικό και ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προοπτικές για ορισμένους τομείς», δήλωσε ο Frederique Carrier, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την RBC Wealth Management στο Λονδίνο.

    Ακολουθούν παρακάτω οι βασικοί κλάδοι που μπορεί να επηρεαστούν στην Ευρώπη (τα ποσοστά αφορούν αποδόσεις από τις αρχές του έτους):

    Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 

    Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να δαπανήσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για καθαρή ενέργεια ως μέρος του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης. Η Ευρώπη έχει ένα παγκόσμιο πλεονέκτημα στη λεγόμενη πράσινη τεχνολογία, δήλωσε ο Rolf Ganter, επικεφαλής των ευρωπαϊκών μετοχών της UBS Global Wealth Management, προβλέποντας ότι οι ηγέτες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας της περιοχής θα ευνοηθούν σημαντικά από τη νίκη των δημοκρατικών.

    Οι αναλυτές της Citigroup Inc. ανέφεραν ότι οι μετοχές της Vestas Wind Systems A / S (+ 63%) θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 10% σε 15% εάν κερδίσει ο Τραμπ, καθώς ορισμένες από τις ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες για τη δανική εταιρεία ανεμογεννητριών, πιθανότατα στηρίχθηκαν στις αυξανόμενες πιθανότητες νίκης του Μπάιντεν.

    Οι αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι η Vestas είναι σε καλύτερη θέση για να επωφεληθεί από τη νίκη του Μπάιντεν, ενώ άλλοι παίχτες της αιολικής ενέργειας όπως η Siemens Gamesa Renewable Energy SA (+ 56%) και η Nordex SE (+ 3,5%) θα μπορούσαν επίσης να ενισχυθούν. Η γερμανική SMA Solar Technology AG (+ 7,6%) είναι άλλη μία μετοχή που πιθανόν να κερδίσει, όχι μόνο λόγω της ώθησης στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών, αλλά και λόγω της εμπειρίας της στην αποθήκευση μπαταρίας ισχύος μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies Financial Group Inc.

    Άλλοι τίτλοι που πρέπει να παρακολουθήσετε είναι η Iberdrola SA (+ 11%) και η RWE AG (17%), η National Grid Plc (-2,2%) και μικρότερες μετοχές πράσινης τεχνολογίας όπως η Nel ASA (+ 107%), η Ceres Power Holdings Plc (+ 163%) και ITM Power Plc (+ 224%).

    Πετρέλαιο

    Σε αντίθεση με τους πιο “πράσινους” συναδέλφους τους, οι παραδοσιακές εταιρείες πετρελαίου θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ηττημένων, καθώς ο Μπάιντεν σχεδιάζει να επιταχύνει την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την UBS. Αυτό θα ασκήσει πιέσεις στον κλάδο να γίνει  πιο “πράσινος” στην Ευρώπη.

    Αντίθετα, εάν ο Τραμπ κερδίσει μια δεύτερη θητεία θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στον κλάδο ενέργειας, καθώς ο φόβος για μεγαλύτερη ρύθμιση στον τομέα υποχωρεί, λέει ο Carrier της RBC. Τα βασικά ονόματα που αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος είναι οι μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, όπως η BP Plc (-59%), η Royal Dutch Shell Plc (-59%) και η Total SA (-47%).

    Αυτοκινητοβιομηχανίες

    Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θεωρούνται ως οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι μιας νίκης του Μπάιντεν λόγω του μειωμένου κινδύνου ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, μετά την απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα της περιοχής, που άσκησε πίεση στον κλάδο.

    Οι Fiat Chrysler Automobiles NV (-20%), Michelin (-17%) και Daimler AG (-10%) έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS Group AG. Η Volkswagen AG (-28%), εν τω μεταξύ, έχει μικρότερη επιχείρηση στις ΗΠΑ από ό, τι οι ανταγωνίστριες της, αλλά θα ωφεληθεί από μια ώθηση υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, προς ηλεκτρικά οχήματα, δεδομένης της πρώιμης επένδυσής της στον τομέα, ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies.

    Κατασκευές και υποδομές

    Ο διαχειριστής κεφαλαίων της JPMorgan Asset Management, Michael Barakos, λέει ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ ενδέχεται να διαθέσουν χρήματα σε υποδομές, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές κατασκευών και υποδομών.

    Οι εταιρείες οικοδομικών υλικών με υψηλή έκθεση στις ΗΠΑ είναι στις καλύτερες θέσεις, σύμφωνα με την Jefferies. Αυτό περιλαμβάνει τους προμηθευτές δομικών υλικών CRH Plc (-16%) και Ferguson Plc (+ 13%) και τους κατασκευαστές τσιμέντου Buzzi Unicem SpA (-19%), HeidelbergCement AG (-25%) και LafargeHolcim Ltd. (-24%). Η εταιρεία ενοικίασης βιομηχανικού εξοπλισμού Ashtead Group Plc (+ 17%) θα επωφεληθεί επίσης από την αύξηση των εργασιών υποδομής.

    Τα πράσινα σχέδια του Μπάιντεν θα μπορούσαν επίσης να δώσουν ώθηση σε εταιρείες που ασχολούνται με την ανακαίνιση γραφείων, σπιτιών και σχολείων για να τα καταστήσουν πιο αποδοτικά ενεργειακά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερου φωτισμού LED και νέων συστημάτων θέρμανσης και εξαερισμού.

    Οι αναλυτές της Citigroup Inc. δήλωσαν ότι η ολλανδική εταιρεία φωτισμού Signify NV (+ 9,3%) θα πρέπει να επωφεληθεί σημαντικά, ενώ άλλοι όμιλοι είναι οι Schneider Electric SE (+ 14%), η Legrand SA (-13%) και η Rexel SA (-23%), όπως και οι κατασκευαστές μόνωσης όπως η Kingspan Group Plc (+ 39%) και η Rockwool International A / S (+ 59%).

    Φαρμακευτικά προϊόντα

    Η φαρμακευτική βιομηχανία τείνει να αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο κατά τις εκλογές. Η ένταση ενός ελέγχου θα μπορούσε να είναι περιορισμένη φέτος, καθώς ο αγώνας για την ανακάλυψη του εμβολίου Covid-19 σημαίνει ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ θα είναι λιγότερο επικεντρωμένοι στη μεταρρύθμιση της βιομηχανίας φαρμάκων, δήλωσε ο Ketan Patel, διαχειριστής κεφαλαίων της EdenTree Investment Management.

    Οι περισσότεροι μεγάλοι ευρωπαϊκοί φαρμακευτικοί όμιλοι πραγματοποιούν μεγάλο ποσοστό των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ, αλλά οι AstraZeneca Plc (+ 2,9%), Novartis AG (-23%), Roche Holding AG (-6,8%) και Novo Nordisk ASA (+ 7,9%) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη μεταρρύθμιση των τιμών των φαρμάκων στις ΗΠΑ.

    Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το πιο σημαντικό αποτέλεσμα θα ήταν ένα μη αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, που δεν δημιουργεί νέα περίοδο αβεβαιότητας για τις αγορές, δήλωσε η Jefferies. Η νίκη του Μπάιντεν θα ήταν πιθανότατα αρνητική δεδομένης της πιθανότητας αύξησης των φόρων και υποβολής νέων ρυθμίσεων τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στις κεφαλαιαγορές.

    Η Banco Santander SA (-55%), η BNP Paribas SA (-44%), η Barclays (-40%) και η BBVA SA (-52%) έχουν σημαντικές δραστηριότητες στις Η.Π.Α. και έτσι θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

     Τεχνολογία

    Οι αναλυτές της UBS βλέπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας, και ιδίως εταιρείες hardware, να κινδυνεύουν από τους υψηλότερους φόρους εταιρειών των ΗΠΑ, επειδή πραγματοποιούν το 29% των εσόδων τους στη χώρα.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Marcus Morris-Eyton της Allianz Global Investors, εάν ο Μπάιντεν διευκόλυνε στην αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, αυτό θα μπορούσε να στηρίξει τον τομέα των ημιαγωγών της Ευρώπης.

    Ο αναλυτής της Barclays, Andrew Gardiner πρόσθεσε ότι εταιρείες όπως η Infineon Technologies AG (+ 18%) και η STMicroelectronics NV (+ 10%) θα επωφεληθούν από την υιοθέτηση περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η Ericsson (+ 22%) και η Nokia Oyj (-12%) θα ωφεληθούν από την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης, καθώς ξεκινά η τεχνολογία 5G.

    Κατανάλωση, είδη πολυτελείας

    Η UBS πρόσθεσε ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να είναι «πολύ θετική» για τον τομέα των πολυτελών ειδών. Ανέφερε ότι η ιδιοκτήτρια της Louis Vuitton, LVMH (-2,9%) επωφελείται περισσότερο, μαζί με την εταιρεία οπτικών EssilorLuxottica SA (-22%) και την εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Adidas AG (-11%).

    Ωστόσο, η Jefferies υποστηρίζει ότι η νίκη του Μπάιντεν συνεπάγεται πιθανές αυξήσεις των φόρων, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μεσαίας τάξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και των πλούσιων. Ως εκ τούτου, η νίκη του Tραμπ μπορεί να είναι ελαφρώς πιο επωφελής για τους οίκους πολυτελών ειδών, όπως οι Burberry Group Plc (-39%), Salvatore Ferragamo SpA (-41%) και Brunello Cucinelli SpA (-18%) που έχουν υψηλή έκθεση στην αμερικανική αγορά.

    Ορυχεία

    Ένα μεγάλο σχέδιο δαπανών υποδομής, που πιθανότατα θα υλοποιηθεί από τη μπλε παράταξη, θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη ζήτηση για χαλκό, χάλυβα και νικέλιο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bloomberg Intelligence, Daniel Kang. Εάν ένα τέτοιο αποτέλεσμα οδηγήσει επίσης σε καλύτερες σχέσεις με την Κίνα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και στη ζήτηση για μέταλλα, είπε. Επίσης, τα κίνητρα για “πράσινες” δαπάνες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις αργύρου για ηλιακούς συλλέκτες και χαλκού και νικελίου για τα ηλεκτρικά οχήματα.

    Η Jefferies είπε ότι στις μετοχές με την καλύτερη θέση σε αυτό το σενάριο περιλαμβάνονται οι Anglo American Plc (-18%),  Antofagasta Plc (+ 12%) και Glencore Plc (-35%), ενώ η χαλυβουργία ArcelorMittal (-25%) θα είναι μεταξύ των ευνοημένων μιας νίκης του Μπάιντεν.

    Η νίκη του Τραμπ, εν τω μεταξύ, μπορεί να είναι θετική για το χρυσό, που δέχθηκε χτύπημα πρόσφατα λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις εκλογές. Αυτό θα βοηθήσει τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού στην Ευρώπη, όπως η Polymetal Plc (+ 40%) και η Fresnillo Plc (+ 80%).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ