• Διεθνής πολιτική

    Ζόραν Ζάεφ: Απορρίψαμε τον χρονικό προσδιορισμό, λύσαμε 3 από τα 7 ζητήματα

    • NewsRoom


    Ενδεικτικός για τη στάση που κρατά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ σε δηλώσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, υπαινίχθηκε ότι έχουν επιλυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο ποια είναι αυτά.

    Παράλληλα αποκάλυψε πως η πΓΔΜ συζητά την πρόταση για γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά έχει ήδη απορρίψει τον χρονικό προσδιορισμό (εννοώντας προφανώς το Νέα Μακεδονία). «Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση: αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού», επισήμανε ο Ζόραν Ζάεφ.

    Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά στοιχεία των διαπραγματεύσεων στον ονοματολογικό προσδιορισμό είναι «η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα».

    «Οι βασικές θέσεις είναι κρίσιμες, το όνομα, το σύνταγμα, η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί. Αυτά είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης καθαυτής», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ

    Παράλληλα, τόνισε πως ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος διευθύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, γνωρίζει «τι είναι αποδεκτό», ενώ παρουσιάστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας: «Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια λύση για το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε λύση, είναι εφικτό.

    Η διαδικασία έχει ενώπιον της ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι στα επόμενα βήματα θα εναρμονιστούν οι θέσεις μας για τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει κυριολεκτικά να λειτουργήσουν ως γέφυρα ενότητας και με στόχο μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θα δώσουν τελικά το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια; Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στην Βιέννη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aλ. Τσίπρας: Το όνομα «Μακεδονία» θα δοθεί στα Σκόπια, κάθε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας

     



    ΣΧΟΛΙΑ