• Big Story

    Βαρύς ο Σεπτέμβριος για τις τράπεζες. Αναζητούνται 4 (+1) νέα πρόσωπα σε Εθνική, Πειραιώς και Αττικής


    Λίστες που γράφονται και ξαναγράφονται διακινούνται μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης ώστε η τελική εικόνα στις τράπεζες όσο αφορά διοικήσεις και πρόσωπα να μην έχει ξεκαθαρίσει και όπως λένε όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, εκπλήξεις δεν αποκλείονται μέχρι την τελευταία στιγμή, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου δηλαδή όταν θα έχει διαμορφωθεί το νέο τοπίο στο μάνατζμεντ του κλάδου. Τέσσερις συν μία είναι οι θέσεις που χηρεύουν επισήμως στις τράπεζες: η θέση του προέδρου στην Εθνική Τράπεζα, οι θέσεις προέδρου και CEO στην Τράπεζα Πειραιώς, η θέση του CEO στην Attica Bank αλλά και η θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
    Μεταξύ SSM και Τράπεζας της Ελλάδος πέφτουν στο τραπέζι πολλά ονόματα, οι περισσότεροι Έλληνες, όπως επιμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τόσο για τις θέσεις αυτές, όσο και για τη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων για τα οποία υπάρχει επίσης δυστοκία.
    Όπως αναφέρει στο mononews, παράγοντας του κλάδου που έχει γνώση των ζυμώσεων, η πλευρά του SSM έχει καταλάβει πλέον ότι η εμμονή σε έναν παράλογα αυστηρό νόμο δημιουργεί τώρα προβλήματα, αφού στην προσπάθεια να απομακρυνθούν οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι γνωρίζουν την ελληνική οικονομία και έχουν την εμπειρία να «τρέξουν» τις τράπεζες, έχουν χάσει την μπάλα.
    Όσο για την κυβέρνηση, βασικό μέλημα είναι «να περάσει το δικό της» στην Attica Bank, τη μόνη εκτός εποπτείας SSΜ, αλλά και να πλήξει τον CEO της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο οποίος όμως έχει το πλεονέκτημα της έγκρισης από τον SSM.
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.CEO Εθνικής Τράπεζας
    Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η εκλογή του νέου προέδρου στην Εθνική, πιθανότατα Έλληνα, σε αντικατάσταση της Λούκας Κατσέλη, όπως και η επιλογή έξι νέων μελών στο δ.σ.
    Στην Τράπεζα Πειραιώς παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής CEO, με τον Γιώργο Πουλόπουλο πάντως να κάνει εξαιρετική δουλειά, και την τράπεζα να συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής της.
    Η λύση Πλούταρχου Σακελλάρη για τη θέση του προέδρου, που θα είχε την έγκριση του SSM, αλλά και του Tζον Πόλσον, σκοντάφτει στο νόμο.
    Μικρές είναι οι αλλαγές στην Alpha Bank όπου το μόνο που ζητείται είναι η μείωση των εκτελεστικών μελών του δ.σ. σε τρία από τέσσερα σήμερα ενώ δεν θα υπάρχουν αλλαγές στην Eurobank.
    «Eλληνική υπόθεση» φαίνεται να είναι η περίπτωση της Attica Bank όπου η κυβέρνηση επιδιώκει την αποδόμηση της επιλογής του Γιάννη Στουρνάρα για τη διοίκηση της τράπεζας, αλλά δεν υπολογίζει τον πανταχού παρόντα SSM, ο οποίος παρότι δεν έχει τυπικά την άμεση εποπτεία στην τράπεζα, έχει λόγο και μάλιστα έχει συντάξει ένα πόρισμα κόλαφο για τα πεπραγμένα στην Attica Bank.
    Άννα Πουσκούρη Reiche
    Άννα Πουσκούρη Reiche . Πρόεδρος Attica Bank

    H Aννα Πουσκούρη Reiche βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά το δημοσίευμα της Αυγής που είχε ως πραγματικό στόχο να χτυπήσει τον διοικητή της ΤτΕ και το σχέδιο του να εξυγιάνει την τράπεζα. Πρόθεση μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διατηρήσει τον έλεγχο της Attica Bank, κάτι που δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες και μάλιστα, η ΤτΕ σε συνεργασία με τον SSM εξετάζει σκληρές λύσεις.

    Εκκρεμότητα που δεν αναμένεται να διευθετηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται είναι η πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ, όπου η ΤτΕ θα επιδιώξει την επιλογή Έλληνα σε αντίθεση με τον SSM που θέλει ξένο.



    ΣΧΟΛΙΑ