• Big Story

    Τράπεζες: τα εφιαλτικά σενάρια ίσως βγουν αληθινά όσον αφορά τα δάνεια σε ρύθμιση


    Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δίνουν παραδοσιακά οι ελληνικές τράπεζες με τους επενδυτές σε σειρά παρουσιάσεων και road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Με βάση τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ανακοινώνουν οι τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα, οι τραπεζίτες καλούνται να δώσουν στίγμα για τις προοπτικές του κλάδου και της οικονομίας.  Δεύτερη αξιολόγηση, πολιτική σταθερότητα και φυσικά τα κόκκινα δάνεια είναι τα βασικά θέματα για τα οποία δέχονται μπαράζ ερωτήσεων  από fund managers οι έλληνες τραπεζίτες.

    Κυρίως όμως το πρόβλημα των NPLs παραμένει κυρίαρχο και εκεί οι επιδόσεις είναι περιορισμένες, τονίζει στο mononews, τραπεζίτης. Και το θεσμικό πλαίσιο είναι ακόμη ελλιπές και δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς. Επιπρόσθετα το η κατάσταση στο εσωτερικό κλίμα επηρεάζεται και από τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στη  Πορτογαλία.

    Τρομακτικό ποσοστό. 3 στα 100 ρυθμισμένα δάνεια εξυπηρετούνται 

    Οι τράπεζες έχουν« παίξει» και «ξαναπαίξει» επενδυτικά το στόρυ των NPLs αλλά δεν έχουν να παρουσιάσουν απτά μεγέθη recovery. Μάλιστα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις τα 3 από τα 100 ρυθμισμένα δάνεια παραμένουν στη συνέχεια σε εξυπηρέτηση.

    Βήματα έχουν γίνει, σημειώνουν στελέχη από ελληνικές τράπεζες, απλώς όχι τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται.

    Νέα ανακεφαλαιοποίηση;

    Η καθυστέρηση πάντως δίνει αφορμές σε ερωτήματα ακόμη και για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση ειδικά δε, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για κερδοφορία το 2016.

    Χαμηλή πτήση καταγράφεται και στις καταθέσεις, οι οποίες επίσης αποτελούν αντικείμενο ερωτήσεων από επενδυτές.

    Η απελευθέρωση του νέου χρήματος από τα capital controls βοηθά αλλά δεν είναι ο κρίσιμος παράγοντας για επάνοδο κεφαλαίων και πλέον έχει περιοριστεί και η προσδοκία για αύξησή τους στο τέλος του έτους , από τα 3 με 4 σε 1 με 2 δις.ευρώ.

    Τι λέει η Morgan Stanley 

    Αναλυτές όπως της Morgan Stanley βλέπουν μικτή εικόνα για τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου: βελτίωση αναμένεται σε ρευστότητα και κέρδη από βασικές δραστηριότητες αλλά τα αποτελέσματα αναμένεται να βαρύνουν για ένα ακόμη τρίμηνο οι αυξημένες προβλέψεις.

    Η Morgan Stanley προβλέπει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν εισροές καταθέσεων της τάξεως του 1% κατά μέσο όρο στο τρίμηνο, μετά και τη χαλάρωση των capital controls καθώς και περαιτέρω απομόχλευση, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, με τα συνολικά δάνεια να καταγράφουν πτώση 1% κατά μέσο όρο.

    Παράλληλα, εκτιμά ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα εμφανίσουν περαιτέρω μείωση της εξάρτησής τους από τον ακριβό ELA (κατά 0,7-5,25 δισ. στο τρίμηνο), λόγω των εισροών καταθέσεων, των συναλλαγών repos και προτίμησης για τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, που ενέχουν σχεδόν μηδενικό κόστος. Το αποτέλεσμα θα είναι μικρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

    Οσο αφορά τις προμήθειες οι τράπεζες θα έχουν στασιμότητα σε τριμηνιαία βάση λόγω των αδύναμων συνθηκών στην αγορά με την Εθνική θα έχει καλύτερα μεγέθη λόγω της μείωσης των ομολόγων με εγγύηση δημοσίου και των συνδεδεμένων προμηθειών.

    Και οι τέσσερις τράπεζες αναμένεται να εγγράψουν κέρδη περί τα 50 εκατ. ευρώ έκαστη από την πώληση μετοχών της Visa. Επίσης, δεδομένου ότι τα ομόλογα του EFSF είναι αποδεκτά από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος QE, ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες θα εγγράψουν κέρδη από συναλλαγές ύψους 5-10 εκατ. ευρώ έκαστη.

    Αναφορικά με τις προβλέψεις, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι τάσεις αναφορικά με το κόστος ρίσκου αναμένεται να παραμείνουν σταθερές. Ενας με δύο φάκελοι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων χρειάστηκαν ωστόσο πρόσθετες προβλέψεις και άρα το κόστος ρίσκου αναμένεται να είναι υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/giati-i-portogalia-mpori-na-apotelesi-tin-epomeni-ikonomiki-katastrofi-tis-evropis/69185

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/piter-livanos-agora-metochon-tis-gaslog-protini-jefferies-group/69204



    ΣΧΟΛΙΑ