• Big Story

    Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά

    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε επίσημα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διέρευσαν στον Τύπο.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι το Ιράν χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, η Αλ-Καίντα και οι Ταλιμπάν, ενώ έχει στο παρελθόν πλήξει πολλές φορές αμερικανούς πολίτες.

    Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Αμερική διαθέτει στοιχεία που που «αποδεικνύουν ότι το Ιράν» είπε ψέματα και συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ χαρακτήριασε τη συμφωνία ως «τρομερή» και «μονόπλευρη».

    «Δεν έφερε ειρήνη, ούτε πρόκειται να φέρει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν στο πιο αυστηρό επίπεδο, ενώ προτίθενται να τιμωρήσουν και όποιο κράτος συνεχίζει να τρομοκρατεί το Ιράν.

    Τέλος, ο Ν. Τραμπ δήλωσε πως στοχεύει στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με καλύτερους όρους, φέρνοντας ως παράδειγμα την βελτίωση των σχέσεων με την Βόρεια Κορέα.

    Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα επιβάλλει εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων αναφορικά με το Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών και θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα.

    Επίσης ανέφερε ότι οι κυρώσεις αναφορικά με τις αεροπορικές εξαγωγές στο Ιράν, το εμπόριο μετάλλων της χώρας και κάθε προσπάθεια της Τεχεράνη να αποκτήσει αμερικανικά δολάρια επίσης θα επιβληθούν εκ νέου

    Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία υπογράφθηκε στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2015, μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλείου Αφαλείας του ΟΗΕ – την Κίνα, την Γαλλία, την Ρωσία το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, συν της Γερμανίας – και του Ιράν.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ιράν συμφώνησε να μειώσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου που διαθέτει, και να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, καθώς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του θα χρισημοποιούνταν μόνο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες δυνάμεις υποσχέθηκαν να άρουν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει στη χώρα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του με τη συμφωνία του 2015 – η οποία συνιστά το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα – αποκαλώντας την, μεταξύ άλλων, «χειρότερη συμφωνία στην ιστορία», «καταστροφή» και «αστείο».

    Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αναμένεται, όπως ανακοίνωσε, να απαντήσει στον Αμερικανό ομόλογό του αργότερα σήμερα.

    «Αν (ο Τραμπ) μιλήσει, ο πρόεδρος Ροχανί θα του δώσει την απάντηση του Ιράν απόψε το βράδυ» από την κρατική τηλεόραση, ανέφερε νωρίτερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Δεν διευκρίνισε τι ώρα θα προβληθεί το διάγγελμα του Ιρανού προέδρου.

    Η δήλωση του αμερικανού προέδρου αναμένεται να επιρράσει τόσο την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όσο και την τιμή του πετρελαίου. Αυτή την ωρα, στον απόηχο των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, η τιμή του πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποχωρεί κατά 1,78%, περίορίζοντας ωστόσο τις αρχικές του απώλειες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νετανιάχου: Το Ιράν έχει μυστικά πυρηνικά όπλα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραμπ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν θα στείλει το σωστό μήνυμα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν: «Αν ξεκινήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα είχαν ποτέ»



    ΣΧΟΛΙΑ