• Big Story

    Τραγική κατάσταση: 25.000 μετανάστες σε 18 σημεία σε όλη την χώρα


    Απελπιστική είναι και σήμερα η κατάσταση με τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε 18 σημεία της χώρας, καθώς τα σύνορα με τα Σκόπια παραμένουν μπλοκαρισμένα και τα πλοία συνεχίζουν να ξεφορτώνουν ανθρώπους στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται αυτή τη στιγμή «παγιδευμένοι» στην Ελλάδα, χωρίς τρόπο διαφυγής προς την κεντρική Ευρώπη, που είναι ο προορισμός τους.

    pros1Η κατάσταση είναι πλέον σοβαρότερη από ποτέ, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές για τη φιλοξενία τόσων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, με τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας να είναι υπερπλήρη και πολλούς από τους πρόσφυγες να συνωστίζονται σε πολλά σημεία της Ελλάδας, κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, αφού δεν επιτρέπεται στα λεωφορεία να κινηθούν προς την Ειδομένη, όπου εδώ και μέρες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

    Macedonia Migrants

    Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι ότι το μεσημέρι μετανάστες έριξαν τον φράχτη στο κέντρο των Διαβατών, με σκοπό να ξεκινήσουν για την Ειδομένη. Μάλιστα, ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης της σε δήλωσή του παραδέχθηκε πως «η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου», προσθέτοντας: «Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια».

    Τη σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίζουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που προειδοποιούν πως οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι στα όριά τους. «Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες», δηλώνει η Marie Elisabeth Ingres, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους, στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές πώς αυτοί θα διαχειρίζονται. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να εμποδίζονται να περάσουν τα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη καταστροφική κατάσταση θα επιδεινωθεί».

    MACEDONIA-GREECE-EUROPE-MIGRANTS

    Και για μία ακόμα μέρα, φως στο τούνελ δε φαίνεται: η Τουρκία συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές, το ΝΑΤΟ δεν έχει πιάσει ακόμα δουλειά στο Αιγαίο (πιθανόν αυτό να γίνει την Παρασκευή), οι σκοπιανές αρχές επιτρέπουν τη διέλευση από τα σύνορα με το «σταγονόμετρο» (χθες πέρασαν μόνο 850 άτομα περίπου), ενώ το κλίμα για τη χώρα μας στην Ευρώη δεν είναι καλό, μετά τη Διάσκεψη της Βιέννης, όπου οι δέκα χώρες που συμμετείχαν (Αυστρία, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία) στράφηκαν ουσιαστικά κατά της Ελλάδας -που φυσικά δεν ήταν καν προσκεκλημένη στη Διάσκεψη- και συμφώνησαν πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Sebastian Kurz να σχολιάζει μάλιστα πως «Παράλληλα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς απέρριψε τις αιτιάσεις της Αθήνας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα ενδιαφέρεται μόνο για την προώθηση των προσφύγων στην Ευρώπη και όχι για τον περιορισμό της προσφυγικής ροής».

    pros4

    Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήρθε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο οποίος εμφανίστηκε οργισμένος για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη, σχολιάζοντας: «Είναι απαράδεκτο από μεριάς της Αυστρίας να συγκαλεί παρά συσκέψεις για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών για ένα θέμα που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία».

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμα «απογοητευτική» τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη, ενώ προειδοποίησε πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες και να ρίχνουν όλο το βάρος της ευθύνης σε μία χώρα, εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, να ξέρουν πως αυτό δεν είναι ανεκτό και η Ελλάδα θα αντιδράσει».

    Greece Migrants

    Όμως αυτά μοιάζουν μάλλον με… λόγια του αέρα, αφού αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος, αλλά αντίθετα δείχνει να είναι έρμαιο των διαθέσεων των Ευρωπαίων από τη μία και της Τουρκίας από την άλλη, μπλεγμένη στο επίκεντρο μίας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται, αλλά επωμίζεται όλο σχεδόν το βάρος της.

    Greece Migrants

    Παραδόξως για τον Αλέξη Τσίπρα, που κάποτε εγκαλούσε ως «μερκελιστές» τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, η μόνη ελπίδα και το κύριο στήριγμα της Ελλάδας στις θέσεις της για την προσφυγική κρίση είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, που αντιστέκεται σθεναρά στις φωνές που ζητούν την οριστική απομόνωση της χώρας μας και μένει να δούμε αν θα πράξει το ίδιο και στη Σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία, στις 7 Μαρτίου, εκεί που η Ελλάδα (αν όλα πάνε καλά στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που θα προηγηθεί) θα πάει με ενιαία εθνική στρατηγική, διεκδικώντας το αυτονόητο: να πράξουν όλοι αυτά που έχουν υποσχεθεί…

    Διαβάστε επίσης: Το προσφυγόπουλο που “λύγισε” το διαδίκτυο

    prosfigopoulo-1



    ΣΧΟΛΙΑ