• Big Story

    Τηλεοπτικές άδειες. Η μεγάλη κούρσα των καναλαρχών, οι μπλόφες και το 24ωρο που θα κρίνει τα πάντα

    ριο

    Η Shaunae Miller κάνει τη βουτιά της νίκης, στην προσπάθειά της να κερδίσει το χρυσό.


    Τηλεοπτικές άδειες. Ποιος θα κερδίσει;Ποιος θα σκοντάψει; Ποιος θα ηττηθεί; Αυτά αναρωτιούνται χαριτολογώντας όλοι όσοι θα λάβουν μέρος στην περίφημη δημοπρασία την Τρίτη 30 Αυγούστου. Μια διαδικασία η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη . “Θα είναι η Ολυμπιάδα της τηλεόρασης” λένε όσοι θα λάβουν μέρος. Και δεν έχουν άδικο. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει απανωτά οικονομικά χτυπήματα, μπλόφες, τρικλοποδιές και φυσικά αποκλεισμό των συμμετεχόντων από τον έξω κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εάν κερδίσει κάποιος μια άδεια  τότε δεν έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από το κτίριο που γίνεται η όλη διαδικασία. Θα περιμένει μαζί με το επιτελείο του κλεισμένος σε ένα δωμάτιο (θα τρώνε και θα πίνουν) χωρίς κινητό και καμιά επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Όλοι θα πάρουν τα κινητά στα χέρια τους αφού δοθεί η 4η και τελευταία άδεια.

    Η DDay της ελληνικής τηλεόρασης εχει ορισθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου. Οι 9 υποψήφιοι καναλάρχες προσπαθούν από τώρα να καθορίσουν την στρατηγική τους και πόσα χρήματα μπορούν να δώσουν. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η στρατηγική περιλαμβάνει και άλλες κινήσεις που δηλώνουν ότι ο πόλεμος είναι σκληρός και έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι το Star συμφερόντων της Οικογένειας Βαρδινογιαννη επετέθη με δριμύτητα στους Χρήστο Καλογρίτσα και Ιβαν Σαββίδη ζητώντας να ακυρωθεί η συμμετοχή τους. Προφανώς έως την επόμενη Τρίτη θα εκδηλωθούν και άλλες κινήσεις από τους υποψήφιους  καναλάρχες.

    Πολύπλοκη Διαδικασία οι άδειες 

    Έτσι λοιπόν σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι εννέα υποψήφιοι (η επίσημη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες), η διαδικασία της δημοπρασίας θα ξεκινήσει το πρωί της 30ής Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επομένης, αφού κατακυρωθούν και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

    Όπως επισημαίνουν στελέχη ιδιωτικών καναλιών μιλώντας στο δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη και στο Πρώτο Θέμα «Πρόκειται για ένα σύστημα καθαρά τζογαδόρικο με στόχο να επιτευχθεί το υψηλότερο δυνατό τίμημα και γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσα τελικώς θα χρειαστεί να προσφέρει ένας υποψήφιος προκειμένου να διασφαλίσει τηλεοπτική άδεια».

    child tv Illustratie- illustrate
    Ενας εκπρόσωπος κάθε υποψήφιας εταιρείας θα απομονωθεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, έχοντας μπροστά του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο θα έχει εγκατασταθεί ένα ειδικό λογισμικό που θα του επιτρέπει να επικοινωνεί μόνο με τον κεντρικό συντονιστή της διαδικασίας.Οι άδειες θα δημοπρατηθούν ξεχωριστά η καθεμία και σε δύο φάσεις.

    Στην πρώτη, η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρώτα χτυπήματα πάνω από την τιμή εκκίνησης έχουν οριστεί στα 500.000 ευρώ. Συνεπώς, το πρώτο χτύπημα από τον πρώτο ενδιαφερόμενο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 3,5 εκατ. ευρώ, το δεύτερο 4 εκατ. ευρώ και ούτω καθεξής μέχρι να παρέμβει ο συντονιστής και να ορίσει χαμηλότερο ύψος «χτυπήματος» στην πορεία.

    Οταν τα χτυπήματα ολοκληρωθούν, οι επτά υποψήφιοι που έχουν προσφέρει χαμηλότερο τίμημα θα ενημερωθούν ότι αποκλείονται από τη δεύτερη φάση και θα συνταχθεί αντίστοιχο πρακτικό που θα συνυπογραφεί από τους πάντες. Οι δύο υποψήφιοι που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση θα ενημερωθούν μόνο για το υψηλότερο τίμημα που υπήρξε στην πρώτη, αλλά όχι και για το τίμημα που πρόσφερε ο δεύτερος και θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση, αυξάνοντας το τίμημα υποχρεωτικά πάνω από την υψηλότερη προσφορά. Θα συνταχθεί και για τους δύο επικρατέστερους αντίστοιχο πρακτικό και θα συνυπογραφεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα «χτυπήματα» θα δίνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο χρονική προθεσμία δέκα λεπτών για να σταθμίσει τη νεότερη προσφορά του. Αρα, μόνο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3-4 ώρες.

    Δεύτερη φάση 

    Στη δεύτερη φάση, οι δύο επικρατέστεροι θα καταθέσουν στον συντονιστή της διαδικασίας έγγραφες και σφραγισμένες προσφορές. Οι προσφορές θα αποσφραγιστούν ενώπιον των ενδιαφερομένων, αλλά ούτε τότε ανακηρύσσεται ο νικητής. Θα ακολουθήσει άλλος ένας γύρος σφραγισμένων προσφορών, όπου ο χαμένος θα έχει το δικαίωμα με νέα βελτιωμένη προσφορά να διεκδικήσει την επικράτηση και ο κερδισμένος αντίστοιχα να υπερασπιστεί την πρωτιά του.

    Αφού τελειώσει και ο δεύτερος γύρος ανακοινώνεται μόνο στον νικητή της διαδικασίας ότι επικράτησε, ενώ ο χαμένος απλώς επιστρέφει στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για να διεκδικήσει από την αρχή την επόμενη άδεια.

    Μέχρι να κατακυρωθούν και οι τέσσερις άδειες, από το δωμάτιό του δεν θα μπορεί να αποχωρήσει ούτε ο νικητής του πρώτου γύρου! Δεν θα έχει καν το δικαίωμα να ενημερώσει το αφεντικό και εντολέα του ότι επικράτησε! Και αυτό για να μην υπάρξει κίνδυνος διαρροής πληροφοριών  στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. Αρα μέχρι το τέλος της διαδικασίας, ο πρώτος νικητής θα είναι υποχρεωμένος να κάθεται στο δωμάτιό του, να κοιτάει το ταβάνι και να τρώει σάντουιτς! Αμέσως μετά θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία για τη δεύτερη άδεια. Και στη συνέχεια για την τρίτη και για την τέταρτη. Μόνον τότε τα κινητά θα ανοίξουν για να ενημερωθούν οι πάντες για τα αποτελέσματα.

    Ειδικοί υπολόγισαν τους χρόνους και υποστηρίζουν ότι και για τις τέσσερις άδειες θα απαιτηθούν συνολικά 38 ώρες και 40 λεπτά! Ισως λόγω της εξοικείωσής τους με το σύστημα, αλλά και ορισμένων πιθανών πρόωρων αποχωρήσεων από τη δημοπρασία, ο χρόνος να συντμηθεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προτού χαράξει η Τετάρτη 31 Αυγούστου… Με όλα αυτά τα δεδομένα, είναι άγνωστο με τι εντολές θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι των υποψήφιων καναλαρχών, αλλά και με τι προϋπολογισμό o καθένας.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε μια τέτοια διαδικασία είναι αστείο να προσέλθεις με budget μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, έχοντας μάλιστα προβλέψει ότι ίσως χρειαστεί να το υπερβείς κατά 10%-30%. Από το τελικό τίμημα, κάθε ανάδοχος υποχρεούται να καταβάλλει άμεσα το 30%, ένα άλλο 30% ως το τέλος του χρόνου και το υπόλοιπο εντός του 2017, όταν παραλάβει και τα οριστικά έγγραφα της τηλεοπτικής αδείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/kollas-elonosia-pethenis-proti-fora-aristera/68584

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    http://www.mononews.gr/ipo-piesi-o-christos-kalogritsas/68457



    ΣΧΟΛΙΑ