• Big Story

    Τι ή ποιός αλλάζει στη διοίκηση της Alpha Bank;


    Αλλαγές δρομολογούνται στην διοικητική πυραμίδα της Alpha Bank από το Σεπτέμβριο, με την τραπεζική αγορά να συζητά τι ή μάλλον ποιος αλλάζει στην κορυφή του μάνατζμεντ. Η τράπεζα έχει λάβει εύσημα για τον SSM για την δομή διοίκησής ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη της έχουν αξιολογηθεί θετικά από την εταιρεία Spencer Stuart και η μόνη αλλαγή που ζητείται είναι η μείωση σε τρία από τέσσερα των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου. Πρόκειται για μια ελάχιστη απαίτηση του SSM, η οποία προκαλεί στην αγορά ερωτήματα για το ποιός θα μείνει εκτός του δ.σ. αφού τα σημερινά εκτελεστικά μέλη του δ.σ. της Alpha Bank είναι η δύναμη πυρός της τράπεζας: ο διευθύνων σύμβουλος Δήμος Μαντζούνης και οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και Γενικοί Διευθυντές Γιώργος Αρώνης, Σπύρος Φιλάρετος και Αρτέμης Θεοδωρίδης.
    Δημήτριος Μαντζούνης.
    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank
    Μαζί με την ήρεμη δύναμη του προέδρου Βασίλη Ράπανου αποτελούν μια διοικητική ομάδα, με έργο που αναγνωρίζεται από την εγχώρια τραπεζική αγορά, από τους ευρωπαίους επόπτες κατά τα stress tests που φέρνουν την Alpha Bank στις υψηλότερες θέσεις αλλά και τους επενδυτές, όπως καταγράφηκε και στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου.
    Πρόκειται για ομάδα που δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης και ανέδειξε τις δυνατότητες της Alpha Bank, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κωστόπουλου, παραδέχονται ακόμη και ανταγωνιστές της τράπεζας και όπως επισημαίνουν θεσμικοί παράγοντες, η αλλαγή που δρομολογείται στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στην ουσία δεν διαφοροποιεί τη δυναμική της ομάδας αυτής.
    Θα είναι μιας τεχνικής φύσεως τροποποίηση του δ.σ., η οποία θα οριστικοποιηθεί τον
    Σεπτέμβριο και δεν αποδυναμώνει την διοικητική ομάδα της Alpha Bank, η οποία αντιθέτως έχει ενισχυθεί μετά την θετική αξιολόγηση από τον SSM.
    Γιώργος Αρώνης
    Γιώργος Αρώνης, Γενικός Διευθυντής Alpha Bank
    Τόσο ο Δήμος Μαντζούνης, ο οποίος διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια της Alpha Bank, έχοντας αρχίσει να εργάζεται στην τράπεζα από το 1973 ενώ είναι διευθύνων σύμβουλος από το 2005, όσο και η τριάδα των συνομήλικων, του Γιώργου Αρώνη, ο οποίος έχοντας επιτυχή θητεία στην ABN Αmro και την Εθνική Τράπεζα, βρίσκεται στην Alpha Bank από το 2004, τον Σπύρο Φιλάρετο που εργάζεται στην τράπεζα από το 1985 και ανέλαβε και καθήκοντα Chief Operating Officer από το 2009 και τον Αρτέμη Θεοδωρίδη που ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας το 2002 και από το 2005 είναι μέλος του δ.σ.
    Σημαντικές αλλαγές θα γίνουν αντιθέτως σε όλους τους τραπεζικούς ομίλους, πλην της Eurobank. Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η εκλογή του νέου προέδρου στην Εθνική, πιθανότατα έλληνα, σε αντικατάσταση της Λούκας Κατσέλη, όπως και η επιλογή έξι νέων μελών στο δ.σ. Στην Τράπεζα Πειραιώς παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής CEO, με τον Γιώργο Πουλόπουλο πάντως να κάνει εξαιρετική δουλειά, και την τράπεζα να συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής της.
    Η λύση Πλούταρχου Σακελλάρη για τη θέση του προέδρου, που θα είχε την έγκριση του SSM, αλλά και του Tζον Πόλσον, βρίσκει εμπόδια στο νόμο ενώ όπως προαναφέρθηκε μικρή είναι η αλλαγή στην Αlpha Bank. «Eλληνική υπόθεση» φαίνεται να είναι η περίπτωση της Attica Bank όπου η κυβέρνηση επιδιώκει την αποδόμηση της επιλογής της Αννας Πουσκούρη από το Γιάννη Στουρνάρα για τη διοίκηση της τράπεζας, αλλά δεν υπολογίζει τον πανταχού παρόντα SSM, ο οποίος παρότι δεν έχει τυπικά την άμεση εποπτεία στην τράπεζα, έχει λόγο και μάλιστα έχει συντάξει ένα πόρισμα κόλαφο για τα πεπραγμένα στην Attica Bank.



    ΣΧΟΛΙΑ