• Big Story

    Στην εντατική 3,5 εκατ. πολίτες από τα εκκαθαριστικά. Παραδείγματα σοκ


    Με… συνταγή γιατρού θα έπρεπε να δίνονται φέτος τα εκκαθαριστικά της εφορίας, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο “φουσκωμένα” που είναι αναπόφευκτο το εγκεφαλικό. Ο δεδηλωμένος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει 1 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων φέτος, και για να “βγει” από το 1 δισεκατομμύριο θα πρέπει να ματώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.

    Ο “λογαριασμός” ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, καθώς όλο και περισσότεροι το παίρνουν απόφαση ότι δεν μπορούν να το καθυστερούν άλλο και υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, και βλέπουν τους χειρότερους φόβους τους να επιβεβαιώνονται: τα εκκαθαριστικά της εφορίας είναι δυσβάσταχτα σε σημείο απελπισίας, με πολλούς να σχολιάζουν πως είναι λες και το Δημόσιο θέλει να δημιουργήσει με αυτήν την υπερφορολόγηση μία νέα στρατιά οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να τους κατασχέσει ό,τι έχουν και δεν έχουν.

    Γιατί είναι βέβαιο πως με τέτοιες επιβαρύνσεις, και μάλιστα μετά από ένα μπαράζ φορολογικής εξόντωσης τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί θα είναι αυτοί που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν αυτά που απαιτεί η εφορία, όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή αν το κάνουν δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, κυριολεκτικά.

    Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που βιώνουν σήμερα οι φορολογούμενοι είναι τα “απόνερα” της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, που έκλεισε το 2016 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποδέχεται τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, απλά για να μη μειώσει τις δαπάνες του Δημοσίου. Η επιλογή αυτή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ρίχνει ως συνήθως το φορολογικό βάρος στα συνήθη υποζύγια, όμως αυτή τη φορά το βάρος είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Και τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της επιλογής είναι οι μισθωτοί με εισοδήματα και από ελευθέρια επαγγέλματα και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

    Χαρακτηριστικό είναι το εξής παράδειγμα: για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια της τάξεως των 35.000 ευρώ, η επιβάρυνσή του πέρυσι θα ήταν γύρω στα 9.600 ευρώ, όμως με την αύξηση των συντελεστών που επιβλήθηκε στο μεταξύ, φέτος θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ περισσότερα!

    Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για μισθωτούς με εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, όπου η αύξηση της φορολογίας μπορεί να ξεπεράσει τα 3.000 ευρώ ακόμα και για φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα (της τάξεως των 45.000 αθροιστικά), αφού ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων από ελευθέριο επάγγελμα έχει εκτοξευθεί από το 26% ή 33% (ανάλογα με το ύψος τους) ως και στο 45%.

    Τα αναλυτικά στοιχεία που θα προκύψουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να μας δώσει την πλήρη διάσταση της φετινής φορο-τραγωδίας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιφυλάξεις Στουρνάρα για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Πολύ νωρίς για έξοδο στις αγορές»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Γιατί βλέπω τις 900 μονάδες στο ΧΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστολή κυβέρνησης σε ΔΝΤ: Οι 21 δεσμεύσεις του Τσίπρα – Όριο στις προσλήψεις και επανυπολογισμός συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ