• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε… margin call o Δείκτης Τραπεζών. Στις τράπεζες το 60% του τζίρου


    Νέο χαμηλό όλων των εποχών κατέγραψε ο Δείκτης Τραπεζών το μεσημέρι, αγγίζοντας τις 456,92 μονάδες, επίπεδα που είχε να βρεθεί από το Φεβρουάριο του 2016.

    Πέρα από το… μαύρο σύννεφο που έριξε η περίπτωση της Folli Folie στην εγχώρια αγορά, οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι και με το ενδεχόμενο της ανάγκη; νέων κεφαλαίων για το τραπεζικό κλάδο. Ο φόβος αυτός, μάλιστα, ο οποίος δημιουργεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές, θεωρείται από κάποιους πιθανό να μεταφερθεί κάποια στιγμή και στη μεριά των καταθετών, προκαλώντας κινήσεις πανικού, με κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, ειδικότερα μετά την τελευταία χαλάρωση των capital controls.

    Ο δείκτης τραπεζών καταγράφει απώλειες άνω του 11%, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει κλειδώσει στο limit down ξανά και στα 1,148 ευρώ. Το Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός, «δείχνει» την Τράπεζα Πειραιώς ως εκείνη που θα χρειαστεί τα περισσότερα κεφάλαια ανάμεσα στις υπόλοιπες συστημικές. Ακολουθεί η Τράπεζα Αττικής (-20,19%) στα 0,1328 ευρώ, η Eurobank (-17.8%) στα 0,5220 ευρώ, η ΕΤΕ (-8,06%) στα 1,54 ευρώ και η Alpha Bank (-7%)  στα 1,13 ευρώ.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, η ισχυρή πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει ως συνέπεια να συμπαρασύρει πτωτικά και μετοχές άλλων κλάδων, λόγω margin calls στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Απώλειες άνω του 6% δέχονται οι μετοχές των ΔΕH και ΜΙΓ. Η ΙΝΛΟΤ χάνει 4,93%, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,09%, ο ΟΠΑΠ (-1,58%) και ο ΟΤΕ βρίσκεται 1,71% χαμηλότερα. Μικρότερες πιέσεις για την μετοχή του Μυτιληναίου που κινείται 0,71% χαμηλότερα στα 8,37% ευρώ.

    Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 3,5% στις 657 μονάδες. Σημαντική ενίσχυση παρουσιάζει ο τζίρος όπου διαμορφώνεται στα 46 εκατ. ευρώ, με το 60% αυτού να έχει πραγματοποιηθεί στις τράπεζες.

    Άλλη εικόνα παρουσιάζει η αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στα χθεσινά επίπεδα (4,31%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Morgan Stanley: Τι λέει για το σημερινό sell off των τραπεζικών μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ