• Big Story

    Στη DG Comp θα υποβάλει η κυβέρνηση το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών

    Τράπεζες


    Την πολιτική πρωτοβουλία για την υποβολή στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της πρότασης για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές. Πρόκειται για την πρόταση που έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει εξειδικεύσει ως προς τις τεχνικές της λεπτομέρειες η JP Morgan ως σύμβουλος του υπουργείου.

    Η πρόταση βασίζεται στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους τουλάχιστον 15 δις ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και αποσκοπεί στη μερική ανακούφιση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών από το δυσθεώρητο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που προσεγγίζουν τα 85 δις ευρώ.

    Στόχος είναι η σχετική πρόταση να εγκριθεί έως τα τέλη του πρώτου διμήνου του 2019,  χρονοδιάγραμμα που επιχειρεί να προλάβει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ίσως και μέσα στον Μάρτιο. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να πιστωθεί την πολιτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του σημαντικότερου προβλήματος που βαραίνει σήμερα τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και συνολικότερα την οικονομία, αφού έχει γίνει σαφές ότι το πρόβλημα των υψηλών NPEs οδηγεί σε κλειστές αγορές όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο.

    Το στενό χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται ότι θα απαιτηθεί, βασίζεται στο γεγονός ότι η τιτλοποίηση με χρήση κρατικής εγγύησης αποτελεί ένα μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στην Ιταλία και έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της DG Comp, που ενέκρινε για τις ιταλικές τράπεζες μια παρόμοια πρόταση ήδη από το 2017.

    Στο υπουργείο Οικονομίας αισιοδοξούν πως με αυτό το δεδομένο η ελληνική πρόταση μπορεί να αποσπάσει τη σχετική έγκριση άμεσα, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει από την πλευρά της να αξιοποιήσει υπέρ της την πρόθεσή της να επιλύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών, ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο κατά την προεκλογική περίοδο.

    Στελέχη με γνώση του θέματος εξηγούν ότι το βασικό πρόβλημα, που ήταν το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο –σε αντίθεση με το ιταλικό– είναι σε χαμηλή επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράσχει εγγυήσεις, φαίνεται ότι παρακάμπτεται ως εμπόδιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν, θα αποτυπωθεί στο επίπεδο της τιμολόγησης των ομολόγων που θα εκδοθούν.

    Οπως άλλωστε επισημαίνουν, το βασικό πλεονέκτημα της πρότασης είναι κυρίως το γεγονός ότι ένας σημαντικός όγκος δανείων με εξασφαλίσεις που είναι σήμερα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα τιμολογηθεί με όρους αγοράς, δημιουργώντας σταδιακά μια αξιόπιστη μεθοδολογία για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου. Με τον τρόπο αυτό θα «χτιστεί» σταδιακά μια αξιόπιστη καμπύλη αξιολόγησης του ιδιωτικού χρέους, που σήμερα δεν υπάρχει. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία των συνθηκών έτσι ώστε να υπάρξει μια νέα δευτερογενής αγορά, που θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδυτών, έστω και με χαρακτηριστικά distressed, και οι οποίοι θα επενδύσουν στα ελληνικά assets και στις ελληνικές τράπεζες. Η λύση αυτή δεν οδηγεί σε νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις τις τράπεζες και αποτελεί μια πιο συμφέρουσα επιλογή, σε όρους πιθανής ζημιάς που μπορεί να επιφέρει για τους ισολογισμούς των τραπεζών, σε σχέση με τη λύση της πώλησης δανείων που οδηγούν σε χαμηλότερες αποτιμήσεις τα μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η λύση αυτή δεν θα αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών. Θα αποτελέσει, ωστόσο, ένα ακόμη εργαλείο στο οπλοστάσιο που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για τον περιορισμό του προβλήματος, που απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις στο μέτωπο τόσο των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων όσο και αυτό της οργανικής διαχείρισης, με αποτελεσματικές μεθόδους ρύθμισης, αλλά και γενναίες διαγραφές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να προετοιμαστεί για τις προβληματικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Γιατί βγάζουν 42.000 ακίνητα στο σφυρί το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ