• Big Story

    Στα χαρακώματα κυβέρνηση και Ιεράρχες για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών – Αποκαλυπτικοί διάλογοι

    • NewsRoom


    Να δημιουργήσει τετελεσμένα επιχειρεί η κυβέρνηση στο θέμα της συμφωνίας Τσίπρας – Ιερώνυμου, μετά το σθεναρό «όχι» της Ιεραρχίας να αποδεχθεί τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών. Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, αλλά θα προχωρήσει -ακόμη και μονομερώς- στην κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου.

    «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

    « Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

    «Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

    Η τελευταία φράση της ανακοίνωσης αποτυπώνει τις διαθέσεις της κυβέρνησης, επιχειρώντας να κόψει κάθε συζήτηση για το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

    Στο πλευρό του πρωθυπουργού φαίνεται πως τάσσεται και ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του και παρέπεμψε στη συνέχιση της κοινής συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

    «Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε χθες με ραδιοφωνική του συνέντευξη να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι η «ιεραρχία έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία». Σσυνέχισε λέγοντας ότι είναι «η πρώτη φορά ίσως στη μεταπολιτευτική ιστορία που αντί να προχωράει η πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες προσπαθεί να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες με όρους, διαλόγου, κατανόησης και συναίνεσης».

    Το «σχισματικό» κλίμα στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας αποτυπώθηκε από τις αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών, του Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος επέμενε να συζητηθεί το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, για να εισπράξει την άρνηση του Αρχιεπισκόπου και να οδηγηθεί στην αποχώρηση και του Καισαριανής Δανιήλ, μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.

    Οι διάλογοι που διέρρευσαν (σύμφωνα με το skai.gr) από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δείχνουν το κλίμα του διχασμού στην Εκκλησία της Ελλάδος:

    – Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
    – Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
    – Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
    – Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή στη μισθοδοσία του κλήρου.
    – Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν. Σταματήστε.
    – Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριότατε; Αφήστε με να μιλήσω.
    – Ιερώνυμος: Δεν υπάρχει λόγος. Είστε εκτός θέματος.
    – Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπορώ να συνεχίσω;
    – Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
    – Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
    – Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.
    – Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
    – Ιερώνυμος: Ό,τι έχετε να πείτε, να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

    Στο σημείο αυτό ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Ωστόσο, το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου παρέμεινε στο προσκήνιο με άλλους μητροπολίτες να παίρνουν το λόγο και να επιμένουν με αιχμηρές διατυπώσεις:

    – Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν, δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
    – Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.
    – Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
    – Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών.
    – Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.
    – Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξαλλος ο Φίλης με την απόφαση της Ιεραρχίας: «Άλλα έλεγε ο Ιερώνυμος στο Μαξίμου, άλλα ψήφισε σήμερα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο ΑΠΕ: Με ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του Μαξίμου για την απόφαση της Ιεραρχίας!



    ΣΧΟΛΙΑ