• Big Story

    ΣΥΡΙΖΑ vs ΝΔ: Μάχη μέχρι εσχάτων, στις πλαγιές των λόφων από τα σκουπίδια


    Κάντο όπως ο Μπουτάρης; Προς το παρόν όχι. Η απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων τουλάχιστον ως την Πέμπτη αναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει πλέον προσεκτικά βήματα στην διαχείριση του προβλήματος με τα σκουπίδια. Κάτι που αποτελεί απόρροια των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων στους δήμους που διεκδικούν την μονιμοποίησή τους.

    Πίσω όμως από τους συσσωρευμένους τόνους σκουπιδιών που απειλούν την δημόσια υγεία στις μεγαλουπόλεις μαίνεται μία σκληρή πολιτική κόντρα.

    Το Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην αντιδράσει ως την Πέμπτη αφήνοντας τους συνδικαλιστές να πάρουν εν ηρεμία τις νέες αποφάσεις τους. Άλλωστε ενδεχόμενη εμφάνιση ιδιωτικών απορριμματοφόρων στους δρόμους θα αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους συνδικαλιστές των δήμων και θα σήμαινε πιθανότατα συνέχιση των κινητοποιήσεων.

    Άρα, ως αύριο η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και μόνο εφόσον συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις η κυβέρνηση «θα παρέμβει με όλα τα πρόσφορα μέσα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

    Η κυβέρνηση μάλλον αιφνιδιάστηκε από την τροπή που πήρε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ μετά την συνάντηση των συνδικαλιστών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Η αλλαγή στάσης της ΔΑΚΕ – όπως καταγγέλλουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της επιτρέπουν να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα πλέον έχει γίνει και πολιτικό.

    Η κυβέρνηση κατηγορεί ανοιχτά την Νέα Δημοκρατία ότι υποκίνησε την συνδικαλιστική της παράταξη να επιμείνει στην μη αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων για τους συμβασιούχους στους τομείς καθαριότητας των δήμων. Και η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά πως η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες συμβασιούχους στον δρόμο.

    Η αλήθεια είναι ότι το θέμα που ξεκίνησε με αφορμή τις κινητοποιήσεις για τους συμβασιούχους στους δήμους δοκιμάζει για μία ακόμη φορά τις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την Πειραιώς και τον πρόεδρό της πως επενδύουν πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτούν την μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία. Κατηγορεί επίσης την Νέα Δημοκρατία πως επιθυμεί τούς ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών ταυτιζόμενη πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται στο Μαξίμου λέγοντας ότι δεν νοιάζεται για την κοινωνία αλλά μόνο για την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ προσθέτει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει νομικά και συνταγματικά προβλήματα. Επαναλαμβάνοντας βεβαίως την θέση της ότι είναι κατά των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων ζητεί την καταβολή των δεδουλευμένων τους και επιπλέον προτείνει την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας μέσω της σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς.

    Σ΄αυτό το πεδίο θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες και η πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση να αρνείται την σύμπραξη με ιδιώτες και να δρομολογεί κάποιες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και την αξιωματική αντιπολίτευση να τάσσεται κατά τον μονιμοποιήσεων και υπέρ των συμπράξεων των δήμων με ιδιώτες για τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκπληκτο το Μαξίμου με την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ – Ρίχνει την ευθύνη στον Μητσοτάκη, το ΠΑΜΕ και τη ΛΑΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνέχιση της απεργίας αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ – Παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βολές ΝΔ κατά Τσίπρα: Η κυβέρνηση κρατά αιχμαλώτους τους συμβασιούχους, νοιάζεται μόνο για την εκλογική της πελατεία



    ΣΧΟΛΙΑ