• Οικονομία

    Προϋπολογισμός 2019: Αυξάνουν φόρους και κόβουν παροχές 800 εκατ. για να μην κόψουν τις συντάξεις!

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά)


    Βαρύ τίμημα φαίνεται πως θα έχει ο στόχος της μη περικοπής των συντάξεων για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, αφού, από μια πρώτη ανάγνωση του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή για το 2019, φαίνεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει περισσότερους φόρους και να κόψει κοινωνικές παροχές 800 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην κάνει πίσω στο μέτρο των συντάξεων.

    Είναι ενδεικτικό ότι για το 2018 προβλέπονταν φορολογικά έσοδα 50,17 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 51,26 δισ. ευρώ (1,1 δισ. επιπλέον), ενώ για το 2019 προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο 50,19 δισ. και πλέον ο στόχος ανεβαίνει στα 51,11 δισ. ευρώ. Αυξάνεται δηλαδή κατά 920 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα, προβλέπονται κρατικές δαπάνες 59 δισ. ευρώ, ενώ πριν από ένα πεντάμηνο προβλεπόταν ότι θα δοθούν 57 δισ. ευρώ. Και αυτό επειδή δεν θα κοπούν 2,065 δισ. ευρώ από συντάξεις την 1.1.2019.

    Σε ό,τι αφορά τώρα το θέμα των κοινωνικών παροχών, προβλέπονται να δοθούν το 2019 μόλις 1,676 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο Μεσοπρόθεσμο να δοθούν 2,425 δισ. ευρώ (-30%)!

    Κόπηκαν δηλαδή 800 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων το 2019!

    Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και η συζήτηση θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

    Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

    «Ναι» με αστερίσκους από την Κομισιόν

    Στο μεταξύ, και με τη βούλα της Κομισιόν ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ακύρωση του μέτρου της περικοπής στις συντάξεις, καθώς σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία εγκρίθηκε ο ελληνικός προϋπολογισμός, σχολίασε πως το μέτρο θα έβαζε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο φτώχειας.

    «Δεν το θέλαμε, δεν χρειάζεται» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.

    Έτσι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων (ΣΔΠ) που δημοσιεύεται σήμερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, των οποίων οι προϋπολογισμοί «συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019».

    «Οι προσπάθειες των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς ως προς τα δημόσια οικονομικά, την οικονομική μεγέθυνση και την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο Μοσκοβισί προσθέτοντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί σε σχέση με τις συντάξεις, τα οποία αν εφαρμόζονταν, θα μείωναν τις συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχων στην Ελλάδα.

    Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το Συμβούλιο θα εγκρίνει τη γνώμη της Επιτροπής για την Ελλάδα.

    Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και η Φινλανδία.

    Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν σήμερα ενέκρινε και την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».

    Καμπανάκι για μεταρρυθμίσεις

    Ωστόσο, η Κομισιόν χαρακτηρίζει «μέτρια» την πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, καλώντας τις Αρχές να «επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».

    Συγχρόνως, επισημαίνει ότι η τελική έκθεση, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, που περιλαμβάνουν τις επιστροφές των ANFAs και SMPs, θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

    «Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση, η οποία θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή η έκθεση θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Όχι» από Κομισιόν στο νέο προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας – Ξεκινά η διαδικασία επιβολής κυρώσεων

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Aργή η πρόοδος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ