• Big Story

    Πως ο κ. Θ. Λιακουνάκος κορόιδεψε ανακριτές και εισαγγελείς. Είναι τώρα έτοιμος να κάνει χρήση ευνοϊκών διατάξεων και να βγει από την φυλακή;

    Θωμάς Λιακουνάκος

    Θωμάς Λιακουνάκος


    Ο Θωμάς Λιακουνάκος ήταν ένας από τους πλέον  δραστήριους επιχειρηματίες των 3 τελευταίων δεκαετιών. Έβγαλε πολλά λεφτά κυρίως από τα εξοπλιστικά προγράμματα και λιγότερα από τις άλλες δουλειές ( real estate, Euromedica, Εκδόσεις κλπ). Όμως τα Χριστούγεννα του 2015 τα πέρασε σε ένα κελί των 12 τμ. Μόνος μακριά από τους φίλους του και την οικογένεια του.

    Πως πιάστηκε 

    Με πυξίδα την αρχή «follow the money» και έπειτα από μεθοδικές και συστηματικές προσπάθειες μηνών οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές , κατόρθωσαν να τεκμηριώσουν ότι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο εταιρειών για να πληρώνει μίζες σε εταιρείες που διαπιστώθηκε ότι ελέγχονταν από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και τον επίσης κρατούμενο των φυλακών Κορυδαλλού Ιωάννη Σμπώκο, πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών στο Πεντάγωνο την εποχή Τσοχατζόπουλου. Με συγκεκριμένες κατηγορίες ήδη έχει προφυλακισθεί εδώ και περίπου 2 μήνες.

    Θα μπορούσε όμως ο Θωμάς αντί να είναι στην φυλακή να βρεθεί σπίτι του σε μερικές εβδομάδες; H απάντηση είναι θετική,  στην περίπτωση που πει ακόμα και τώρα την αλήθεια , όπως λένε έμπειροι δικηγόροι αλλά και δικαστικοί κύκλοι, κάνοντας χρήση των σχετικών ευνοϊκών διατάξεων του ποινικού κώδικα που ισχύουν στην Ελλάδα.

    Δηλαδή να ομολογήσει σε ποια πρόσωπα κατευθύνθηκαν όλες οι μίζες που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια (η τουλάχιστον για όσες περιπτώσεις κατηγορείται). Από πολιτικούς έως ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. “Κανέναν δεν ενδιαφέρει ο κ. Λιακουνάκος να βρίσκεται φυλακή. Αυτό που ενδιαφέρει την δικαιοσύνη είναι να μάθει ποιοι λαδώθηκαν” λένε αξιόπιστες πηγές που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση.

    Γιατί όμως ο κ. Λιακουνάκος εδώ και μήνες δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου; Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews κάτι παρόμοιο προσπάθησε να κάνει προ καιρού αλλά όπως φάνηκε στην συνέχεια κάτι συνέβη και το μετάνιωσε.

    Θωμάς Λιακουνάκος. Ετών 62. Επιχειρηματίας
    Θωμάς Λιακουνάκος. Ετών 62. Επιχειρηματίας

    Είπε ότι θα δώσει τους πάντες αλλά το μετάνιωσε 

    Πως έγινε αυτό; Ο ίδιος ο κ. Λιακουνάκος γνωρίζοντας ότι “τρέχουν” εις βάρος του τουλάχιστον 4 διαφορετικές εισαγγελικές παραγγελίες  εξοπλιστικών προγραμμάτων  αποφάσισε να καλέσει ανακριτές και εισαγγελείς προκειμένου να μιλήσει για όλους και για όλα. Η τουλάχιστον αυτό ήθελε στην αρχή.

    Όπως όμως φάνηκε στην συνέχεια το μοναδικό πράγμα που τους είπε ήταν για τον στενό του συνεργάτη στην εταιρία Interaction Βρετανό δικηγόρο Peter Coleridge. Ότι δηλαδή αυτός (ο δικηγόρος) γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα χωρίς όμως να κάνει κουβέντα για πολιτικά πρόσωπα αλλά και ούτε να παραδεχτεί σε ποιους είχε δώσει τις περίφημες μίζες.

    Μάλιστα λέγεται ότι στην συνέχεια συμβούλευσε τον Βρετανό δικηγόρο να ρίξει τις ευθύνες σε στενό του συνεργάτη ο οποίος όμως εκείνη την εποχή ήταν σοβαρά άρρωστος σε σημείο που ούτε καν μπορούσε  να μιλήσει.

    “Το γεγονός ότι στην αρχή άλλα είπε ο επιχειρηματίας και στην συνέχεια άλλα έκανε θεωρήθηκε ως σημάδι αναξιοπιστίας από την πλευρά του”  λένε πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση

    “Όμως αν και θεωρείται τελείως αναξιόπιστος εν τουτοις ακόμα και σήμερα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διατάξεις του νόμου και να ευνοηθεί από αυτές”  επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Τώρα τι θα κάνει εξαρτάται από τον ίδιο και την ευελιξία που έχουν οι δικηγόρους του (μεταξύ αυτών η κ. Σοφία Πολλάλη)

    Ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος , η κ. Νατάσα Λιακουνακου και ο Λάκης Γαβαλάς
    Ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος , η κ. Νατάσα Λιακουνακου και ο Λάκης Γαβαλάς

    Τι συνέβη και προφυλακίστηκε ο Θωμάς Λιακουνάκος 

    Ο κ. Λιακουνάκος, ίσως ο πλέον ευνοημένος έμπορος όπλων από την κούρσα των εξοπλισμών που ακολούθησε την κρίση των Ιμίων επί εποχής Τσοχατζόπουλου, το 1999 ανέλαβε να προμηθεύσει την Πολεμική Αεροπορία με τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ τύπου Erieye. Το πρόγραμμα αυτό κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 530 εκατ. ευρώ. Από την δικαστική έρευνα προέκυψε ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος κατέβαλε πριν και μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης των Erieye και έως τουλάχιστον το 2009 -δηλαδή για διάστημα σχεδόν δέκα ετών- «χρηματικά ωφελήματα» ανερχόμενα τουλάχιστον στο ποσόν των 756.291 δολαρίων ΗΠΑ, των 24.97.029 σουηδικών κορώνων και επιπλέον των 1.601.777,7 ευρώ.

    Συνολικά (με βάση την σημερινή ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο και την σουηδική κορώνα), μόνο για το πρόγραμμα των ιπτάμενων ραντάρ ο κ.Λιακουνάκος κατηγορείται από την ελληνική δικαιοσύνη «λάδωσε» με το ποσό των 4,9 εκατ.ευρώ εκείνους που είχαν ρόλο να προωθήσουν ή να μην παρακωλύσουν την προμήθεια των Erieye. Ποιοι πήραν τις μίζες; Στο κατηγορητήριο που βαρύνει τον κ. Λιακουνάκο κατονομάζονται δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που η δικαιοσύνη θεωρεί ότι δωροδοκήθηκαν: Οι κύριοι Ιωάννης Σμπώκος και Άκης Τσοχατζόπουλος. Επιπλέον όμως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο  ο κ. Λιακουνάκος και ακόμη εννέα συγκατηγορούμενοί του από την Ericsson (που ήταν ο βασικός υποκατασκευαστής των ιπτάμενων ραντάρ) «υποσχεθήκατε πριν την υπογραφή της σύμβασης και εν τέλει καταβάλατε, πριν και μετά την υπογραφή της σύμβασης παρανόμως σε Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους χρηματικά ωφελήματα (δώρα), προκειμένου αυτοί, κατά παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντος αυτών, να προβούν σε αναγόμενη στα καθήκοντά τους ενέργειεα για την ανάθεση της προκειμένης προμήθειας».

    Τι είπε στην απολογία του ο επιχειρηματίας

    Ενώπιον της ανακρίτριας ο Θωμάς Λιακουνάκος αποδέχθηκε ότι είναι εκ των ιδρυτών της εταιρείας Interaction, μέσω της οποίας διακινούνταν οι μίζες που διοχετεύονταν στους Ιωάννη Σμπώκο και Άκη Τσοχατζόπουλο, όπως αποδείχθηκε μέσω της δικαστικής έρευνας.

    Ο Θωμάς Λιακουνάκος παραδέχθηκε ότι ίδρυσε την εταιρεία Interaction  το 1999 για νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητές του, όπως φέρεται να είπε στην ανακρίτρια. Ωστόσο ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει την περαιτέρω κίνηση κεφαλαίων από την εταιρεία. Από τους άλλους δύο ιδρυτές της Interaction, σύμφωνα με τον κ. Λιακουνάκο, ο ένας έχει αποβιώσει ενώ ως διαχειριστής της εμφανίζεται ο Βρετανός δικηγόρος Peter Coleridge.

    Σύμφωνα με δήλωση που έκαναν οι δικηγόροι του Θωμά Λιακουνάκου Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και Σοφία Πολλάλη, ο επιχειρηματίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια δικογραφία δύο ετών μέσα σε δύο ημέρες. Οι δικηγόροι του κ. Λιακουνάκου άφησαν αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις και έκαναν λόγο για πανηγυρικά τουίτς που ανέβηκαν στο διαδίκτυο μετά την σύλληψη του επιχειρηματία. Οι συνήγοροι του Θωμά Λιακουνάκου άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να επανέλθει στην ανάκριση και να προσκομίσει νέα στοιχεία που να στοιχειοθετούν τους ισχυρισμούς του.

    Στο πλαίσιο της ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεντρώθηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η σουηδική Ericsson, κύρια ανάδοχος της σύμβασης των ιπτάμενων ραντάρ που υπεγράφη τον Ιούλιο του 1999 κατέθετε μεγάλα χρηματικά ποσά στον λογαριασμό που τηρούσε η εταιρία Interaction Limited -με πραγματικούς ιδιοκτήτες τον Θωμά Λιακουνάκο και τον συγκατηγορούμενό του Peter Coleridge- στην τράπεζα HSBC του Μονακό. Από την Interaction του Θωμά Λιακουνάκου οι μίζες έφταναν στην «Rea International» και την «Highwood».

    Από την έρευνα προέκυψε ότι οι καταθέσεις γίνονταν στην offshore του Θωμά Λιακουνάκου με σκοπό να καλυφθούν τα ίχνη του αρχικού καταθέτη, δηλαδή της Eicsson, και να γίνει πιο δύσκολος ο εντοπισμός του. Για το λόγο αυτό, ο κ. Λιακουνάκος χρησιμοποιούσε διάφορες τράπεζες στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Μονακό και άλλες χώρες «αξιοποιώντας» παραλλήλως την συνεργασία προσώπων που λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι και εμφανίζονταν ότι είναι οι υποτιθέμενοι δικαιούχοι. Στην πραγματικότητα όμως, τα χρήματα της δωροδοκίας κατέληγαν σε δύο πρόσωπα στην Ελλάδα: Τον πρώην Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Ιωάννη Σμπώκο

    Τι προβλέπει ο νόμος 

    Την άμεση επιστροφή στα κρατικά ταμεία ποσού περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προέρχεται από υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, προβλέπει η  «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

    Το νομοσχέδιο που ήδη είναι νομος του κράτους  δίνει τη δυνατότητα στους κατηγορουμένους σε υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα χρηματικά ποσά με τα οποία κατά το κατηγορητήριο το έχουν ζημιώσει και με αυτό τον τρόπο να επιτύχουν καλύτερη ποινική μεταχείριση. Σε περίπτωση αμετάκλητης αθώωσής τους, βεβαίως, η ρύθμιση προβλέπει ότι το ποσό θα τους επιστρέφεται και μάλιστα εντόκως.

    Οι εξαιρέσεις

    Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εξ ορισμού διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.

    Οσοι από τους κατηγορουμένους επιλέξουν να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα τύχουν ευνοϊκών διατάξεων, οι οποίες στο στάδιο της ανάκρισης μπορούν να αφορούν τη μη προφυλάκισή τους (είναι στην κρίση του ανακριτή), ενώ στην ακροαματική διαδικασία, πέραν του ότι «ακυρώνουν» τα ισόβια, σε κάποιες περιπτώσεις οι ποινές μειώνονται τόσο πολύ, που φτάνουν στο όριο της «ατιμωρησίας».

    Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα , στις περιπτώσεις που η απειλούμενη ποινή είναι αυτή της ισόβιας κάθειρξης, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 έτη αν η ικανοποίηση των προσώπων, δηλαδή του Δημοσίου, λάβει χώρα μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή, και κάθειρξη μέχρι 15 έτη αν η ικανοποίηση γίνει μέχρι την έναρξη της δίκης σε πρώτο βαθμό.

    Στις περιπτώσεις που η επαπειλούμενη ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια, επιβάλλεται φυλάκιση αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή και φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών αν η ικανοποίηση γίνει μέχρι την έναρξη της δίκης σε πρώτο βαθμό. Τέλος, στις περιπτώσεις που η επαπειλούμενη ποινή είναι 5 έως 10 έτη επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι δύο έτη αν η ικανοποίηση γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή και φυλάκιση μέχρι τρία έτη αν η ικανοποίησή τους λάβει χώρα μέχρι την έναρξη της δίκης σε πρώτο βαθμό.

    Τα αδικήματα που εμπίπτουν στις ευνοϊκές διατάξεις, πέραν αυτών της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και διαφθοράς, αφορούν επίσης φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, «πόθεν έσχες», αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων και τελέστηκαν σε βάρος του Δημοσίου, της Ε.Ε. ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιασδήποτε άλλης κρατικής αρχής.



    ΣΧΟΛΙΑ