• Business

    Colpo grosso στο ΤΧΣ από Τσακαλώτο. Τι συμβαίνει με τον Παναγιώτη Δουμάνογλου; Φεύγει η μένει;

    Βρυξέλλες

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Τρέχει και δεν φθάνει το υπουργείο Οικονομικών να βρει λύση στο θέμα του ακέφαλου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ «στο και πέντε» φαίνεται να θυμήθηκαν στην οδό Νίκης την σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής των μελών του ΤΧΣ. Στην Επιτροπή που ενέκρινε το υπουργείο ένας εκ των δύο Ελλήνων που μετέχουν είναι ο Παναγιώτης Δουμάνογλου, γνωστός από την θητεία του στην Axon του Θωμά Λιακουνάκου αλλά και από την παρούσα δραστηριότητά του στην Insight Capital, εταιρεία με πεδίο εργασιών στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

    Ο κ. Δουμάνογλου είναι μάλιστα managing partner στην εταιρεία, η οποία επικεντρώνεται στα κόκκινα δάνεια, όπως σε πρόσφατο συνέδριο και συγκεκριμένα, τον Απρίλιο ανέφερε ο ίδιος. H Insight Capital έχει ως αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο corporate finance, την αναδιάρθρωση δανείων, την άντληση κεφαλαίων, τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, και μάλιστα έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση δανεισμού και της Euromedica, στην οποία ο Παναγιώτης Δουμάνογλου διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος, όπως και στην Axon, το διάστημα από το 2007 ως το 2011.

    Συγκεκριμένα ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2007 τη θέση συμβούλου διοίκησης στη Euromedica ενώ παραιτήθηκε από την Axon Συμμετοχών τον Μάρτιο του 2011. Μιλώντας στο 2nd Banking Forum του Capital.gr, είχε τονίσει την ανάγκη για ταχεία επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με ριζικές κινήσεις, βρισκόμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τις σκληρές απόψεις του ΔΝΤ.

    Ο διορισμός του Παναγιώτη Δουμάνογλου έγινε τον Ιανουάριο και με τον Αιμίλιο Αυγουλέα είναι οι δύο έλληνες της εξαμελούς Επιτροπής Επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, με διετή μάλιστα θητεία ενώ θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι ένας άνθρωπος της αγοράς, η επαγγελματική του ενασχόληση με ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας του Ταμείου, προβληματίζει.

    Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο πρόεδρος Francesco Papadia, η ουγγαρέζα Júlia Király – σκληροπυρηνικοί αμφότεροι – και οι Eric Rajendra και Peter Yngwe και η αξιολόγηση που έκαναν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ οδήγησε και τα τρία μέλη σε παραίτηση και στην αναζήτηση αντικαταστατών.

    Το «ξήλωμα» της Εκτελεστικής Επιτροπής άφησε ακέφαλο το Ταμείο και πλέον ως την επιλογή νέων επικεφαλής αναζητείται μια φόρμουλα ακόμη και για την καθημερινή λειτουργία του.

    Μια λύση είναι να αναλάβει ο πρόεδρος Γιώργος Μιχελής και ένα ακόμη μέλος του Γενικού Συμβουλίου κάποιες βασικές αρμοδιότητες, κάτι που προυποθέτει νομοθετική ρύθμιση.

    Η επιλογή των δύο μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής,το τρίτο μέλος υποδεικνύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα χρειαστεί κάποιους μήνες αφού θα γίνει διεθνής προκήρυξη ενδιαφέροντος με τις προθεσμίες να τρέχουν εντός του καλοκαιριού.

    Τα κόκκινα δάνεια φαίνεται ότι είναι η ταμπακέρα για τους ξένους και για το λόγο αυτό, στελέχη όπως ο Marek Belka που προαλείφεται για τη θέση του επικεφαλής του ΤΧΣ, προέρχονται από το ΔΝΤ, το οποίο έχει δείξει τα δόντια του σχετικά με τα NPLs και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Η Επιτροπή Επιλογής, στην οποία μετέχει ο κ. Δουμάνογλου, έχει ως έργο την ετήσια αξιολόγηση των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, βάσει κριτηρίων που καθορίζει η ίδια και που θα διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή του σκοπού τού Ταμείου σύμφωνα με τις αρμοδιότητες κάθε Οργάνου και την προεπιλογή των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, ώστε άμεσα θα υποβάλει τη σχετική λίστα στον υπουργό Οικονομικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/fotografies-pou-sokaroun-ouroun-ke-petoun-skoupidia-sto-simio-opou-skotothike-o-makelaris-tis-nikeas/62249

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/tourki-fortonoun-stous-8-tis-alexandroupolis-schedio-dolofonias-tou-erdogan-video/62246



    ΣΧΟΛΙΑ