• Big Story

    Παρασκήνιο: Πως ο Γιάννης Στουρνάρας παρεμβαίνει στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών

    Γιάννης Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Ούτε ακόμη και το σύνηθες «παιχνίδι» της ονοματολογίας στις τράπεζες φαίνεται πρόσφορο ενόψει των αλλαγών σε διοικητικά συμβούλια και στo top management. Το θεσμικό πλαίσιο αποκλείει γνωστούς και ικανούς τραπεζίτες και η εικόνα παραμένει ασαφής παρότι η διαδικασία επιλογής μπαίνει στην τελική ευθεία. Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο Γιάννης Στουρνάρας είναι κρίσιμος: ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι ο απευθείας αρμόδιος να ορίσει πρόσωπα αλλά η παρέμβασή του είναι καίρια και γίνεται με το στόχο να αναλάβουν τις τράπεζες έλληνες bankers, με προοπτικές και χωρίς δεσμεύσεις.

    Παράγοντες της αγοράς με γνώση των τεκταινομένων, επισημαίνουν στο mononews ότι στο τραπέζι πέφτουν πολλά ονόματα, και ορισμένα εξ αυτών, και μάλιστα ηχηρά, αποσύρονται και επανέρχονται. Η ισορροπία είναι δύσκολη: το νομοθετικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και αυστηρό με «προτίμηση» σε στελέχη της αλλοδαπής, o SSM έχει τα δικά του κριτήρια ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας επιδιώκει μια ισορροπία που θα επιτρέψει στο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά και κυρίως να διαχειριστεί τα NPLs που είναι και το πιο κρίσιμο πρόβλημα, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία.

    «Tα top στελέχη της αγοράς δεν τα θέλει ο SSM, οι αλλοδαποί δεν γνωρίζουν τίποτα για την χώρα και τα μεσαία στελέχη πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει γνωστός τραπεζίτης την παρούσα περίοδο και είναι ενδεικτικό ότι και οι θεσμοί κατανοώντας με καθυστέρηση ότι πρόκειται για δυσεπίλητη εξίσωση, δίνουν παράταση μερικών εβδομάδων αφού δεν είναι μόνο οι θέσεις των προέδρων και CEO που δεν καλύπτονται υπό αυτές τις συνθήκες αλλά ούτε και αυτές των μελών στα διοικητικά συμβούλια.

    Οι θέσεις των προέδρων στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Εθνική, του CEO στην Πειραιώς και του CEO στην Attica Bank χηρεύουν και τα ονόματα όλων των μεγάλων του κλάδου που ακούγονται, επανέρχονται και αποκλείονται με ταχύτητα. Σε εκκρεμότητα παραμένει η επιλογή Εκτελεστικής Επιτροπής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά ο διορισμός μεταβατικής διοίκησης με τους Χριστόφορο Στράτο και Μιχάλη Χαραλαμπίδη δεν αποκλείεται να αποτελέσει λύση και πιο μακροπρόθεσμη, προκειμένου να προχωρήσουν ζητήματα βασικά για το Ταμείο.

    Εurobank και Alpha Bank δεν έχουν πίεση αλλαγών αλλά για τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Πειραιώς και Εθνική, υπάρχει θέμα επιλογής προσώπων μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ η πολύπαθη Attica Bank έχει άμεση ανάγκη προκειμένου να προχωρήσει η επιβεβλημένη εξυγίανση της τράπεζας από πλευράς δομών και προσώπων.

    Με μεγάλη καθυστέρηση και με αφορμή συνάντηση με συνδικαλιστές η κυβέρνηση δια του Γιάννη Δραγασάκη αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στις τράπεζες. Στη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι ξένα κέντρα και ομάδες συμφερόντων επιδιώκουν να ενισχύσουν την επιρροή τους και «κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης, όταν ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει και χρεωθεί σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών».

    Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, όμως, ήταν οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε ότι η επίκληση του κινδύνου του «αφελληνισμού» δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές.

    Από την ανακοίνωση μάλιστα της ΟΤΟΕ, και όχι από την μακροσκελή της αντιπροεδρίας, φαίνεται ότι ο Γιάννης Δραγασάκης άσκησε κριτική στα κριτήρια αξιολόγησης που επέβαλαν οι δανειστές στις τράπεζες, αναφέροντας ότι δημιουργούν προβλήματα.

    Ο Γιάννης Δρασαγάκης δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για την αντιμετώπιση των παθογενειών, των κάθε λογής εξαρτήσεων και της γενικότερης αδιαφάνειας που επικρατούσε στον τραπεζικό χώρο, όπως καταδεικνύουν και οι τελευταίες αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεσπίστηκε η υποχρέωση των τραπεζών να δημοσιοποιούν λεπτομερώς τις διαφημιστικές τους δαπάνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/mathimata-anoterotitas-apo-tin-20chroni-chrisi-olimpioniki-anna-korakaki/69447

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/ipo-amfisvitisi-pistopiisi-tou-diagonismou-gia-tis-tileoptikes-adies-den-apodechete-ton-diagonismo-nd/69435



    ΣΧΟΛΙΑ