• Big Story

    Παυλόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της

    Παυλόπουλος

    Προκόπης Παυλόπουλος


    Το ελληνικό χρέος “σε καμία περίπτωση δεν είναι βιώσιμο”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μεγεθύνθηκε λόγω της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης και επιβάλλεται να ελαφρυνθεί.

    Ξεκαθάρισε ωστόσο πως το χρέος δεν επιδέχεται “κούρεμα” και έκανε λόγο για ρύθμιση του χρέους με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων, σχολιάζοντας ότι άλλες χώρες δανείζονται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια και επιπλέον η Ελλάδα έχει ένα χρέος απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αρκετά υψηλό επιτόκιο.

    Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η επιβεβλημένη λιτότητα χωρίς τη μέριμνα του κοινωνικού κράτους δημιούργησε μια τεράστια κρίση χρέους, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης, και παρατήρησε πως η Ευρώπη την κρίση αυτή, την μετατρέπει και σε τραπεζική κρίση, μη διαθέτοντας μια ευέλικτη Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό και έτσι ήρθε στην Ελλάδα το ΔΝΤ, το οποίο όπως ανέφερε επέβαλλε ένα «εξαρχής προβληματικό» πρόγραμμα με λανθασμένο τον υπολογισμό του συντελεστή ύφεσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ύφεσης και τη δημιουργία της κρίσης του χρέους.

    «Το χρέος δεν ήταν σε καμία περίπτωση βιώσιμο από την στιγμή κατά την οποία, λόγω της πολιτικής λιτότητας και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, άλλαξε το κλάσμα από πλευράς αριθμητή-παρονομαστή, με αποτέλεσμα αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε σήμερα. Έπρεπε, λοιπόν, στην περίπτωση αυτή να υπάρξει ρύθμιση”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας: «Ποτέ δεν μίλησα και ήμουν από τους λίγους την εποχή εκείνη που έλεγα προσέξτε, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κούρεμα του χρέους, διότι δεν είναι νοητό κούρεμα χρέους, ιδιαίτερα από την ώρα που δημιουργήθηκε ο ESM και απαγορεύει το κούρεμα. Αυτό το έλεγε ο κ. Σόιμπλε, χωρίς όμως να λέει την υπόλοιπη αλήθεια. Δηλαδή, κούρεμα όχι, αλλά ρύθμιση του χρέους οπωσδήποτε. Με δύο μεθόδους. Δεν είναι και πολλές άλλωστε: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε πως η χώρα μας θα ξεπεράσει την κρίση και θα συνεχίσει την πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την άποψη ότι «η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της» και να διασφαλίσει την ενότητα και την πορεία της, συνειδητοποιώντας ότι οφείλει να διορθώσει τα κενά που παρουσιάστηκαν υπό την πίεση της τεράστιας διπλής κρίσης (οικονομική και προσφυγική) που αντιμετωπίζει.

    Για τα εθνικά θέματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως με την Τουρκία υπάρχει μόνο μία διαφορά, που είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας.«Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ», διεμήνυσε.

    Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η επίλυσή του θα γίνει αποκλειστικά στη βάση της ευρωπαϊκής λύσης, όπως άλλωστε επιβάλλει η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ, ενώ για την επιθυμία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ σημείωσε ότι η χώρα οφείλει να γνωρίζει ότι το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο επιβάλλει, όποιο κράτος γίνει μέλος της ΕΕ να μην έχει αλυτρωτικές τάσεις έναντι άλλων, γιατί τότε παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πόσο μάλλον όταν «έχεις ένα όνομα που βοά στη κυριολεξία αλυτρωτισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το βέτο δικαιούται να το θέσει μια χώρα, που θα κληθεί να αποφασίσει και εκείνη, εάν θα πρέπει τα Σκόπια να μπουν στη ΕΕ. Το βέτο, λοιπόν, υπάρχει διότι το κράτος των Σκοπίων δεν πληροί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν είναι ελληνική θέση, είναι ευρωπαϊκή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Credit Suisse: Κάθε ελληνική οικογένεια έχει χάσει 67.291 ευρώ σε έξι χρόνια!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις κάλπες Ιταλοί και Αυστριακοί: Γιατί τρέμουν οι Βρυξέλλες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Μίκης Θεοδωράκης τολμά να πει για τον Τσίπρα αυτό που δεν τόλμησε κανείς πολιτικός



    ΣΧΟΛΙΑ