• Big Story

    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Δραματικές εξελίξεις για τις ασφαλιστικές εισφορές- Όλη η εγκύκλιος


    Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών η οποία καθορίζει την βάση υπολογισμού των εισφορών (ελεύθεροι  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ) από 1η Ιανουαρίου 2017.

    Όπως αναφέρει η εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, η βάση υπολογισμού των εισφορών θα καθορίζεται από «το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος».

    Μηνιαία βάση υπολογισμού της πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του οικείου φορολογικού έτους δια του δώδεκα. Για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.

    Ως κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ, που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Αυτό το ποσό θα πληρώνουν εισφορά όσοι κατά το προηγούμενο έτος παρουσιάζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη ή ασφαλίζονται χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Στο ίδιο ύψος διαμορφώνεται η βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και για τους υγειονομικούς που απασχολούνται χωρίς αμοιβή της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 3232/2004.

    Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί των 586 ευρώ έως ότου καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του πραγματικού εισοδήματος.

    Σε περιπτώσεις που κάποιο πρόσωπο καταβάλει εισφορές και ως μισθωτός ή έχει παράλληλη δραστηριότητα, βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το άθροισμα από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος ή το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από κάθε δραστηριότητα.

    Αναλυτικά :

    – Από 1/1/2017 επιβάλλεται ένα σύνολο ασφαλιστικών εισφορών επί των εισοδηµάτων των επαγγελµατιών, των επιστηµόνων (µηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) και των αγροτών. Εισφορά 20% αφορά την κύρια ασφάλιση, 6,9% την υγειονοµική περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ), 7% την επικουρική ασφάλιση και 4% το εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές –µε εξαίρεση εκείνες της επικούρησης και του εφάπαξ– θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργαζοµένους, αυτοαπασχολουµένους για όλες τις επαγγελµατικές δραστηριότητες τις οποίες ασκούν, µιας και καταργείται κάθε ασφαλιστική “απαλλαγή”.

    Η βάση του υπολογισµού των νέων εισφορών, σύµφωνα µε όσα προβλέπει ο νόµος Κατρούγκαλου, θα είναι για το 2017 το “καθαρό δηλωτέο εισόδηµα” του 2015 (µέχρι τουλάχιστον να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις για το εισόδηµα που δηλώθηκε το 2016). Μεγάλοι χαµένοι αναµένεται να είναι όσοι επαγγελµατίες δήλωσαν πάνω από 15.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ