• Big Story

    Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Καταστροφικά τα μέτρα έστω και για 1 ευρώ (video)

    Moscovisi


    Ναι στη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις αλλά με μηδενικό αντίκτυπο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πιέρ Μοσκοβισί, μπροστά στις κάμερες πριν τη συνάντησή τους. Ο πρωθυπουργός τόνισε  την ανάγκη για περισσότερη ανακούφιση στη φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους ζητώντας τη δημιουργία ενός μετώπου λογικής.

    «Ο χρόνος είναι σημαντικός, είμαι αισιόδοξος ότι η Κομισιόν θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας για τις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επικαλούμενος τα αποτελέσματα της Eurostat.

    «Θα ήθελα να υπογραμμίσω τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμά μας είναι φτάνει πια με τη λιτότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα» σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάκαμψη».

    «Οι αποφάσεις όποιες κι αν είναι πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς και αυτοί εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις» πρόσθεσε.

    Όσον αφορά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είπε ότι «θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους για μια συμφωνία» ζητώντας «λίγη ακόμα προσπάθεια από όλες τις πλευρές».

    «Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας, όμως όπως προείπαμε πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για τους επενδυτές».

    «Η εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί για να πετύχουμε τους αριθμούς» κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζοντας ότι «οι επόμενες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας αλά δεν νομίζω ότι απέχουμε από τη λύση».

    «Ανάγκη για μια Ευρώπη που θα λύνει τα προβλήματα»

    Λίγη ώρα αργότερα, στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «οι πολίτες έχουν ανάγκη μια Ευρώπη που λύνει προβλήματα, όχι που δημιουργεί ή πολλαπλασιάζει προβλήματα».

    Ο κ. Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι το 2017 δεν μπορεί να είναι μια χρόνια αδράνειας για την Ευρώπη.

    Τα επιτεύγματα του προηγούμενου μισού αιώνα απειλούνται, είπε ο επίτροπος Οικονομικών, ο οποίος γεννήθηκε -όπως είπε- τη χρονιά που υπεγράφη η Συνθήκη της Ρώμης και ανήκει στην «πρώτη γενιά στη Δυτική Ευρώπη που δεν έζησε καταστροφική δράση ενός πολέμου».

    «Ισχυρή φιλοδοξία μου, να χτίσουμε μια πιο πολιτική Ευρώπη, με μια ισχυρή Ευρωζώνη στην καρδιά της» προσέθεσε.

    Νωρίτερα, όπως έγραφε το mononews ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της ελληνικής υπόθεσης βγαίνοντας από το υπ. Οικονομικών, όπου είχε συνάντηση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών του ο κ. Μοσκοβισί, λίγο πριν συναντηθεί με τον υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε κοντά αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να κάνουμε» ενώ ειδικά για την 20η Φεβρουαρίου τη χαρακτήρισε «σημαντική στιγμή για την Ελλάδα».

    Αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Εγώ και ο Ντάισελμπλουμ έχουμε εντολή να βρούμε λύση».

    Στη σκιά νέων επώδυνων μέτρων για την ελληνική κοινωνία, ο κ. Μοσκοβισί έρχεται ως διαμεσολαβητής να “γεφυρώσει” τις όποιες διαταραγμένες σχέσεις με τους θεσμούς και να εξομαλύνει το χάσμα των συζητήσεων.  Ωστόσο, η Κομισιόν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η επίσκεψη αυτή είναι μεν «πολιτικού χαρακτήρα» δε συνδέεται όμως με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

    Μέσα σε αυτό το βαρύ και αβέβαιο κλίμα η σημερινή επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενώ την ίδια στιγμή «ψαλιδίζει» τις όποιες προσδοκίες για αποτελεσματική παρέμβασή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος σοσιαλιστής κομίζει κάποιες ιδέες ή και κάποια συμβιβαστική πρόταση για την άρση του αδιεξόδου, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η μεσολάβησή του προς το Βερολίνο μπορεί να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

    Ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα για να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται να πιέσει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων, που ζητούν σύσσωμοι οι θεσμοί για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η ψήφιση των μέτρων, που ζήτησαν οι θεσμοί, δηλαδή τα 3,6 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί και εξασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο συμφωνίας, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ποσοτική χαλάρωση, το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί να την εγκλωβίσει σε μία κατάσταση, που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά, επικοινωνιακά και οικονομικά.

    Γι’ αυτό και θεωρεί περιττές οποιεσδήποτε συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, αφού το πρόβλημα πλέον παραμένει η εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι τεχνικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση της συμφωνίας σε όλες τις πλευρές της. Η γρήγορη λύση είναι ζητούμενο τόσο για την ελληνική κυβένρηση όσο και για τους Ευρωπαίους. Ειδικότερα δε, για την ίδια την Άγκελα Μέρκελ, η οποία φαίνεται πως αναζητά ένα ξεκάθαρο τοπίο σε ό,τι αφορά σοτ ελληνικό ζήτημα πριν τις γερμανικές εκλογές.

    Με αυτή την έννοια το Μαξίμου φέρεται να έχει πειστεί ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση πολιτική αναταραχή και εκλογές στην Ελλάδα αυτή την περίοδο και εναποθέτει τις ελπίδες του στην παρέμβαση Μέρκελ  ώστε να βρεθεί μία χρυσή τομή και να υποχωρήσουν τόσο ο σκληροπυρηνικός Β. Σόιμπλε όσο και το ΔΝΤ, οι οποίοι με τις πιέσεις τους παρακωλύουν την όποια εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Περίεργη υπόσχεση Μητσοτάκη: Είπε ότι θα φέρει 100 δις ευρώ σε επενδύσεις, Πού θα τις βρει;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το σχέδιο του Μοσκοβισί: Τι θα πει στην κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μοσκοβισί: Οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν κι αυτοί τις δικές τους ευθύνες



    ΣΧΟΛΙΑ