• Big Story

    Συνεχίζει τις απειλές στην Ολλανδία ο Ερντογάν: «Θα τους μάθουμε τι εστί διπλωματία»

    Ερντογάν Τουρκία

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Συνέχεια στην κόντρα του με την Ολλανδία έδωσε την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για «ναζισμό και φασισμό», μετά την απέλαση Τουρκάλας υπουργού και το μπλόκο σε Τσαβούσογλου από την Ολλανδία.

    Την ίδια ώρα, αποκλεισμένη παραμένει η πρεσβεία της χώρας στην Άγκυρα, παρά την προσπάθεια του Μαρκ Ρούτε να πέσουν οι τόνοι.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε οργισμένος πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε.

    «Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Ερντογάν κατήγγειλε ξανά τις συμπεριφορές που θυμίζουν «τον ναζισμό» και υποστήριξε πως η μεταχείριση των Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

    Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα», δήλωσε.

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντρίμ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα «με τους πιο σκληρούς τρόπους» στις ενέργειες της Ολλανδίας, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Γαλλία όπου βρίσκεται, απαίτησε από τους Ολλανδούς να του ζητήσουν συγγνώμη.

    Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση.

    «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

    Ο Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ, δήλωσε πάντως πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

    Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, μετά και την απόφαση της ΕΕ να «παγώσει» κατά ένα μέρος την προενταξιακή χρηματοδότηση προς την Τουρκία. Η ΕΕ κατηγορεί την Τουρκία πως «δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη – Απελάθηκε από την Ολλανδία Τουρκάλα υπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ