• Big Story

    Κι όμως! O Ντόναλντ Τραμπ κρατά πλέον την τύχη του Αλέξη Τσίπρα στα χέρια του

    Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος, απρόσμενος παράγοντας που φοβάται η ελληνική πλευρά στο θέμα της ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, λόγω της στροφής της Αμερικανικής πολιτικής που επιχειρείται υπό τη νέα ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, προς το εσωτερικό.

    Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ επιθυμεί να περιορίσει τον ρόλο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Και αυτό αυξάνει την ανησυχία για τη θέση της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ, στις 6 Φεβρουαρίου, όπου θα καθοριστεί ουσιαστικά ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά κι η εμπλοκή του στην Ευρώπη γενικότερα.

    Σύμφωνα με την έκθεση που θα παρουσιαστεί εκεί, το Ταμείο εκτιμά πως το χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και πως κινδυνεύει να εκτιναχθεί έως 275% του ΑΕΠ έως το 2060 αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.

    Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του Τραμπ θα παρουσιάσει στη συνάντηση τις θέσεις της νέας ηγεσίας για το πώς βλέπει τη συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και στο ελληνικό ζήτημα.

    Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ επιθυμεί τον περιορισμό της εμπλοκής των Αμερικανών και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, άρα και του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Εξάλλου, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ξεκαθαρίσει πως θέση του, αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα, είναι πως πρέπει η Γερμανία να αναλάβει την ευθύνη μόνη της.

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ πως επιθυμεί την έξοδο του «σκληρού» Ταμείου, βάλλοντας διαρκώς κατά του Τόμσεν και της παρέας του. Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, και με τις αδυναμίες που έχει δείξει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, κάτι τέτοιο θα έμοιαζε καταστροφικό.

    Αν πράγματι το ΔΝΤ αποχωρήσει,  θα πρέπει ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό, να ψηφίσουν για να ξεκαθαρίσει η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Κάτι που θα συνοδευτεί με νέες, επώδυνες απαιτήσεις, όπως διαφάνηκε άλλωστε και από το σημερινό Eurogroup, ακόμα και αν τη θέση του ταμείου πάρει ο ESM.

    Αυτό θα σημαίνει νέα καθυστέρηση στην ήδη καθυστερημένη αξιολόγηση και νέα καθυστέρηση στην πολυπόθητη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί την αρχή για την άρση των capital controls και την ανάσα την αγορά.

    Και φυσικά, αυτό θα σημαίνει νέα, ασύμφορη πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα, που δύσκολα θα μπορεί να τη διαχειριστεί. Η επανάληψη των φαινομένων του καλοκαιριού και ίσως του φθινοπώρου του 2015 μοιάζει να γίνεται λίγο πιο πιθανή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντάισελμπλουμ: Μπορώ να δω στο μέλλον ένα νέο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Σόιμπλε νικητής του Eurogroup: Νομοθετήστε τώρα μέτρα για το 2018 λένε οι δανειστές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόβλεψη σοκ για το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ: Στο 275% του ΑΕΠ το 2060 – Τι προτείνει



    ΣΧΟΛΙΑ