• Big Story

    Ποιους επιχειρηματίες “κυνηγούν” οι τραπεζίτες. Τα μυστικά τραπεζώματα, οι υποσχέσεις και τα ανταλλάγματα


    Ξένοι Θεσμικοί, Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σχεδόν αποκλειστικά στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν προσεγγίσει τους περισσότερους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές προκειμένου να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται. Τα πράγματα δεν ειναι και τόσο εύκολα.

    Ομως και οι επιχειρηματίες για να “μπουν” στις αυξήσεις θετούν τους δικούς τους όρους που αφορούν στα δανεια τους. Ζητούν για παράδειγμα ευνοικότερα επιτόκια κλπ. Οπως ειναι απόλυτα κατανοητό κανείς επιχειρηματίας δεν μπορεί να βάλει λεφτά και στις 4 τράπεζες. Πρεπει να επιλέξει. Δεν είναι τυχαίο οτι σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται δείπνα ειτε σε σπίτια ειτε στα στρατηγεία των 4 τραπεζών, καθως ο καθε τραπεζίτης προσπαθεί να τους πείσει να επενδύσουν στην τράπεζα του.

    Ποιοι τελικά θα τοποθετηθούν και σε ποια τράπεζα είναι ο άγνωστος Χ καθώς με εξαίρεση τους εφοπλιστές οι περισσότεροι σήμερα επιχειρηματίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση από άποψης ρευστότητας.

    Θα μπουν οι Ελληνες εφοπλιστές; 

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες έχουν προσεγγίσει μεταξύ άλλων τους Νίκο Τσακο, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, Γιάννη Κούστα, Ευτύχη Βασιλάκη κλπ. Όμως τα περισσότερα κεφάλαια θα πρέπει να αναζητηθούν σχεδόν αποκλειστικά από τις μεγάλες πρωτεύουσες του χρήματος (Λονδίνο , Νέα Υόρκη κλπ). Τις τελευταίες ημέρες τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών ειδικά στο Λονδίνο έχουν συναντηθεί με εκπροσώπους των Carlyre Group , Kohlberg Kravis Roberts, Blackstone Group , ACC CApital τα οποία διαχειρίζονται κεφάλαια πάνω από 9 δισ δολάρια το καθένα.
    Συναντήσεις υπήρξαν και με εκπροσώπους των Bridgewater Alpha , Baupost , Appaloosa, Caxton Global αλλά και funds που ανήκουν στις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη όπως για παράδειγμα το Pai Partners ( BNP Paribas) CVC Capital ( Citigroup) , Terra Firma Capital ( Nomura) , UBS Capital ( UBS) Goldman Sachs Capital Partner ( Goldman Sachs) κλπ. Μάλιστα ένας εκ των τραπεζιτών έχει συναντηθεί και με μικρότερα αλλά δυναμικά Private Equity funds όπως για παράδειγμα το γερμανικό GIMV , τα γαλλικα Eurazeo, Ardian κλπ .

    Και τα τρία αυτά funds διαχειρίζονται πάνω από 2 δισ ευρώ κεφάλαια. Όπως λένε πληροφορίες Γάλλοι και Γερμανοι είναι θετικά διακείμενοι.

    Αυτό που εξηγούν στους ξένους θεσμικούς οι Έλληνες τραπεζίτες είναι ότι εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν όλα τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποιησης τότε το δημόσιο θα έχει πολύ μικρά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της κάθε τράπεζας.

    Εάν μια τράπεζα δεν κατορθώσει να αντλήσει τα κεφάλαια του βασικού σεναρίου τότε αυτομάτως τίθεται σε καθεστώς”εξυγίανσης”.

    Αυτό σημαίνει ότι οι ζημίες θα επιμεριστούν στους μετόχους και τους ομολογιούχους και η τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά από το ΤΧΣ με κοινές μετοχές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει καμία επίπτωση στους καταθέτες και τους δανειολήπτες. Η εξίσωση φαίνεται να είναι εύκολη για δυο κυρίως τράπεζες την Eurobank και την Alpha bank και περισσότερο πολύπλοκη για Εθνική και Πειραιώς.

    Εάν όλα κυλήσουν όπως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το ποσοστό του SSM μειώνεται δραματικά. Έτσι για παράδειγμα στην Eurobank οι ιδιώτες θα κατέχουν το 90% των μετοχών , στην Alpha το 75% , στην Εθνική το 57% και στην Πειραιώς το 70%.

    Τι θα κάνουν οι τραπεζίτες:

    Πειραιώς:
    Μιχάλης Σάλλας και Ανθιμος Θωμοπουλος αναζητούν σε κάθε περίπτωση το ποσό των 1,6 δισ ευρώ από τα 2,2 δισ ευρώ του βασικού σεναρίου. Αυτό γίνεται καθώς η τράπεζα έχει εξασφαλίσει 600 εκ ευρώ , τα οποία προήλθαν από την αποδοχή της δημόσιας πρότασης με στόχο την επαναγορά ομολόγων. Μάλιστα εαν η ΕΚΤ κάνει αποδεκτό επιπλέον αίτημα να αναγνωριστούν και τα έσοδα απο την πώληση της θυγατρικής στην Αίγυπτο τότε το ποσο υποχωρεί στα 1,4 δισ ευρώ. Εκτός από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν (το βιβλίο προσφορών κλείνει εκτός απροόπτου την Τετάρτη) η τράπεζα πρέπει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει καταθέσει στην ΕΚΤ περί μείωσης των δαπανών της και της πώλησης διαφόρων θυγατρικών μεταξύ αυτών και της Πειραιώς Κύπρου.

    Αν η τράπεζα βρει το ποσό των 1,7 δισ ευρώ τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρήσει το 30% των μετοχών από 67% που είναι σήμερα. Πηγές της τράπεζας αργά το απόγευμα της Δευτέρας  έκαναν λόγο ακόμα και για θετικές εκπλήξεις. Από τους Έλληνες επιχειρηματίες θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους στην τράπεζα οι παλαιοί μέτοχοι μεταξύ αυτών οι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Δασκαλαντωνάκη, Γκολέμη κλπ ενώ ακούγεται ότι θα τοποθετηθεί και ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής John Polson. Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα κάνει το τσεχικό fund PPF.

    Εθνική:

    Λούκα Κατσέλη και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης πρέπει να συγκεντρώσουν 1,6 δισ ευρώ. Στην Εθνική υπάρχει το μεγάλο avantage της Finasbank η οποία θα πωληθεί εξ ολοκλήρου. Στην συνέχεια όμως θα πρέπει να πωληθούν και άλλες θυγατρικές. Η διοίκηση της τράπεζας έχει μιλήσει με όλους τους εφοπλιστές της χώρας καθώς πολλοί από αυτούς είχαν τοποθετηθεί στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου επί διοίκησης Αλέκου Τουρκολια.

    Ο βασικός μέτοχος του ομίλου που είναι η οικογένεια Λατση θα ασκήσει τα δικαιώματα της. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα πράξει και ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας Τελης Μυστακιδης (μεγαλομέτοχος της ελβετικής Glencore).

    Eurobank:

    Οι Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας είναι οι τραπεζίτες που (θεωρείται βέβαιο) την επόμενη ημέρα της αύξησης θα δουν τον όμιλο που διοικούν να ανήκει σχεδόν κατά 93% στους ιδιώτες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι (fairFax κλπ) είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα 2,1 δισ ευρώ που χρειάζονται.
    Το ΤΧΣ (εάν δεν τοποθετήσει ούτε ένα ευρώ ) θα κατέχει πλέον το 7% των μετοχών ποσοστό σχεδόν ανύπαρκτο και με καμία ανάμειξη στα διοικητικά της τράπεζας. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την (πιθανότατα) την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και θα κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Alpha Bank:

    Στόχος του Βασίλη Ράπανου και του Δημήτρη Μαντζούνη είναι να συγκεντρώσουν 2,7 δισ ευρώ έτσι ώστε το ποσοστό το ΤΧΣ (στην περίπτωση που δεν τοποθετήσει χρήματα ) να υποχωρήσει πέριξ του 25%. Η τράπεζα θα ανοίξει βιβλίο προσφορών μετά την Eurobank. Παραδοσιακοί μέτοχοι του όμιλου εδώ και πολλές δεκαετίες είναι η Ιωάννα Παπαδόπουλου της Παπαδόπουλος Μπισκότα και οι οικογένειες Μαρινοπουλου και Παπαλεξοπουλου. Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα κάνουν όμως . Βασικοί μέτοχοι της τράπεζας είναι η οικογένεια Κωστοπουλου αλλά και το Qatar Fund μέσω της International bank of Qatar. Θεωρείται βέβαιο ότι οι βασικοί μέτοχοι θα τοποθετηθούν αναλόγως.



    ΣΧΟΛΙΑ