• Big Story

    Όχι από την κυβέρνηση στην διοίκηση Στράτου για το ΤΧΣ


    To παζλ της επιλογής CEO για την Τράπεζα Πειραιώς μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες καλείται να λύσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεσμεύτηκε στους θεσμούς ότι ως τις 31 Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει το θέμα των διοικήσεων στις τράπεζες. Και ενώ για την Εθνική Τράπεζα αναμένεται στο ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου να γίνει η επιλογή του προέδρου, για την Τράπεζα Πειραιώς, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου παραμένει μία ακόμη βασική εκκρεμότητα, ο διορισμός της Εκτελεστικής Επιτροπής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Για την Εθνική, το απόλυτο φαβορί είναι ο έμπειρος Τάκης Θωμόπουλος ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο νέος πρόεδρος. Πολύ μικρές πιθανότητες λόγω της προηγούμενης εμπλοκής του σε πολιτικές θέσεις έχει ο Γιώργος Ζανιάς, και ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, ο οποίος έχει διατέλεσει υψηλόβαθμο στέλεχος στο IFC. H τελική επιλογή αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας από την nomination committee της Εθνικής.

    Οσο αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, μετά από πολύμηνη αναζήτηση μόνο το πρόσωπο του προέδρου έχει επιλεγεί και είναι, όπως εγκαίρως έχει αναφέρει το mononews, ο Γιώργος Χατζηνικολάου.

    Για την κρίσιμη θέση του CEO, οι ισορροπίες στη nomination committee, ή μάλλον η έλλειψη ισορροπίας, έχουν οδηγήσει στην εξέταση προσώπων από μηδενική βάση. Αυτή τη φορά όμως και η ΤτΕ και το ΤΧΣ έχουν στείλει αυστηρό μήνυμα σε όλες τις πλευρές ότι θα ασκήσουν κάθε δικαίωμα που έχουν προκειμένου να υπάρξει λύση άμεσα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, και η κεντρική τράπεζα ως επόπτης έχοντας το πράσινο φως του SSM, και το ΤΧΣ ως μέτοχος της τράπεζας έχουν δώσει ολιγοήμερη παράταση για την εκλογή CEO και στη συνέχεια, θα ασκήσουν κάθε μέσο για να δοθεί λύση, αφού έχουν εκτιμήσει ότι ασκούνται παρελκυστικές τακτικές από μετόχους της τράπεζας.

    Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι, ιδιώτες και ΤΧΣ, μπορούν να προκαλέσουν συνέλευση για να συζητηθεί το θέμα της διοίκησης αλλά ο στόχος είναι να βρεθεί τις επόμενες ημέρες κοινός τόπος και να κλείσει το  θέμα ομαλά.

    Τι θα γίνει στο ΤΧΣ

    Με ευθύνη του Ευκλείδη Τσακαλώτου μένει ανοικτό το θέμα της πλήρωσης των θέσεων διοίκησης στο ΤΧΣ, το οποίο παραμένει με την μεταβατική διοίκηση των Χριστόφορου Στράτου και Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Όλες οι ενδείξεις αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συνεχίσει ο κ. Στράτος. 

    Κανονικά μέχρι την προηγούμενη Τρίτη, ο υπουργός θα έπρεπε να επιλέξει από τη λίστα που του απέστειλε η Επιτροπή Επιλογής αλλά καθυστερεί με αποτέλεσμα να υπάρχει εκκρεμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση τη λίστα, ο πιο πιθανός για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι ο Βασίλης Κατσικιώτης, στέλεχος της Merrill Lynch παλαιότερα και μέχρι σήμερα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Επενδυτικών Συμβούλων και Διαχείρισης Κεφαλαίων Windjammer Way Advisors με έδρα την Νέα Υόρκη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μιχάλης Μποδούρογλου: Αδιαφορούν οι επενδυτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής γραμματίων με μετοχές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης λέει την ωμή αλήθεια: Οι αποφάσεις για τα NPLs να δικαιώνουν αυτούς που πληρώνουν

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ