• Business

    O ΣΥΡΙΖΑ μας βάζει να πληρώσουμε έως την Παρασκευή φόρους 2,1 δισ. ευρώ


    Τρεις φόρους μαζεμένους καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή το αργότερο την Παρασκευή (καθότι είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου), προκαλώντας “πονοκέφαλο” σε χιλιάδες ανθρώπους που είτε χρωστούν ήδη στο Δημόσιο και φοβούνται πως η οφειλή τους θα μεγαλώσει, είτε έχουν καταφέρει με νύχια και με δόντια να μη χρωστάνε, αλλά τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν χρεωμένοι.

    Ειδικότερα, οι φόροι που πρέπει να καταβληθούν το αργότερο ως την Παρασκευή είναι η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος (από την οποία το Δημόσιο αναμένει να εισπράξει 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ), η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (650 εκατ. ευρώ) και ο φόρος επιχειρήσεων (350 εκατ. ευρώ).

    Βέβαια, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο απαιτεί εδώ και τώρα τα οφειλόμενα, δε δείχνει διατεθειμένο να αποπληρώσει τα δικά του αμέτρητα “φέσια” σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις από επιστροφές φόρων, που σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία υπολογίζονται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά, αν επιστρέφονταν από το κράτος, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για τους αποδέκτες τους που στραγγαλίζονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους δυσβάσταχτους φόρους, και αναμφίβολα θα ενίσχυαν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, φέρνοντας στην αγορά ρευστότητα.

    Ωστόσο, στην κυβέρνηση προφανώς δεν ενδιαφέρονται για τα οφέλη αυτά. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα μοιράσουν “δωράκια” στην εκλογική τους πελατεία για να ανεβάσουν λίγο τα πεσμένα στα τάρταρα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις. Κι έτσι, προτιμούν να διανέμουν “κοινωνικά μερίσματα”, παρά να πληρώσουν τις επιστροφές φόρου ύψους άνω των 875 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις, τις επιστροφές ΦΠΑ ύψους 474 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και τις επιστροφές φόρου εισοδήματος άνω των 200 εκατ. ευρώ προς τα νοικοκυριά.

    Η μόνη επιλογή που έχουν αυτοί οι… φεσωμένοι από το Δημόσιο είναι να κάνουν συμψηφισμό με τους τρέχοντες φόρους, ώστε τουλάχιστον να μην είναι διπλά χρεωμένοι. Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, το κράτος και πάλι δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει αυτόματα ο συμψηφισμός και να πρέπει να ταλαιπωρούνται στις εφορίες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν “μπουκώσει” στο τμήμα εισοδήματος από φορολογούμενους που αναγκάζονται να στηθούν στην ουρά για να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει από μόνο του.

    Και κερατάδες, και δαρμένοι δηλαδή…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alvarez & Marshal: Ο «κολοσσός» της Folli Follie είναι μικρότερος και από τα δάνειά του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ζωή ξαναχτυπά με… εξώδικο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΦΚΑ: Πώς θα υπολογίζεται η σύνταξη για τους παράλληλα ασφαλισμένους



    ΣΧΟΛΙΑ