• Big Story

    O Κυριάκος έτοιμος να κυβερνήσει

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


    Όλο και πιο… πρωθυπουργίσιμος (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον αδόκιμο όρο) μοιάζει μέρα με τη μέρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανεβάζοντας τους τόνους κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανεβάζει παράλληλα και τις “μετοχές” της ΝΔ στο πολιτικό χρηματιστήριο, την ώρα που οι κυβερνητικοί χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οδηγούν σε… limit down τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς, η δραματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η στασιμότητα που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες, κι ενώ άπαντες στην κυβέρνηση (αλλά και στην Ευρώπη) υπογραμμίζουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ρίχνει ένα βαρύ κι ασήκωτο πέπλο αβεβαιότητας πάνω από την ελληνική οικονομία, το οποίο όχι απλά βλάπτει τις προοπτικές ανάκαμψης, αλλά ακόμα χειρότερα προκαλεί εφιαλτικούς συνειρμούς με το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της αποχώρησης από την Ευρωζώνη εξαιτίας των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που δεν κατέληγαν πουθενά (και τελικά κατέληξαν μέσα από την περιπέτεια του δημοψηφίσματος στο τρίτο μνημόνιο).

    Ο παραλληλισμός αυτός με το εφιαλτικό 2015 διατυπώθηκε ξεκάθαρα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη, όταν μεταξύ άλλων ανέφερε: “Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι αναγκαία προϋπόθεση για να έχουμε πρόσβαση στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και κυρίως για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιστωτικό γεγονός τον Ιούνιο. Ζούμε επανάληψη του 2015. Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας τορπίλισε την πέμπτη αξιολόγηση, τώρα ως πρωθυπουργός τορπιλίζει τη δική του δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, δίνει μάχες με φανταστικούς ανεμόμυλους, θερίζει θύελλες που η ίδια θέρισε. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που επιτρέπει στους δανειστές να απαιτούν μέτρα πέρα από τη δική της θητεία και να φέρνουν από την πίσω πόρτα το grexit σαν λύση”.

    Όπως μάλιστα τονίζουν στη ΝΔ, αν ούτε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η χώρα θα μπει σε μία “τρικυμία” που μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Είναι επομένως σαφές ότι οι επιθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της συνηθισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης (η οποία παραμένει σε υψηλό επίπεδο, με αιχμή τα προβλήματα στην Παιδεία, την Υγεία και την ασφάλεια των πολιτών), με στόχο απλώς να ενισχυθούν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χτυπούν στην “καρδιά” του προβλήματος, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα ζήτημα επιβίωσης για ολόκληρη τη χώρα, με τον κίνδυνο ενός “ατυχήματος” να είναι για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο ορατός.

    Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν βέβαια το ένα κομμάτι του αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θα ήταν λειψό αν δεν υπήρχε και το άλλο κομμάτι: αυτό της διατύπωσης ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μία μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της σημερινής κυβέρνησης, με τη λέξη-κλειδί εδώ να είναι μία: “μεταρρυθμίσεις”. Μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διστάζει ή αρνείται να υλοποιήσει, ενώ η Νέα Δημοκρατία “φωνάζει” πως πρέπει να προχωρήσουν πάση θυσία. Μεταρρυθμίσεις που δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομία και το κομμάτι των επενδύσεων ή της ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά εκτείνονται σε όλους τους τομείς όπου “πονάει” η χώρα, από την παιδεία μέχρι την ενέργεια και από την υγεία μέχρι τον τουρισμό.

    Το σχέδιο αυτό, η περίφημη “Συμφωνία Αλήθειας” της ΝΔ, έχει ουσιαστικά κατατεθεί στην κοινωνία, και βάσει αυτού πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερθεματίζοντας σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όπως τονίζουν πηγές της Πειραιώς, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κυβερνήσει ακόμα και… αύριο που λέει ο λόγος, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κάνει όλα αυτά που χρειάζονται για να επανέλθει η Ελλάδα στην πολυπόθητη κανονικότητα, που οι πολίτες ακούνε εδώ και έξι χρόνια, αλλά δεν τη βλέπουν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μηταράκης στο mononews: “Αναμενόμενη η απαίτηση των δανειστών για μέτρα μετά το 2018”

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μέλλον του Τσίπρα και της χώρας θα κριθεί στις 20 Φεβρουαρίου – Θα τα καταφέρει;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κι όμως! O Ντόναλντ Τραμπ κρατά πλέον την τύχη του Αλέξη Τσίπρα στα χέρια του



    ΣΧΟΛΙΑ