• Big Story

    Νίκος Τσάκος: Εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα της δεκαετίας

    Ν. Τσάκος, εφοπλιστής


    Τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα της δεκαετίας εμφάνισε τo 2015 η ναυτιλιακή εταιρία Tsakos Energy Navigation (TEN), του έλληνα εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, καθώς τα ετήσια κέρδη της πενταπλασιάστηκαν.

    Η ΤΕΝ ανακοίνωσε καθαρά ετήσια έσοδα ύψους 158,2 εκατ. δολαρίων για τη χρήση του 2015, έναντι 33,5 εκατ. ευρώ το 2014. Τα κέρδη ανά μετοχή, καθώς η εταιρία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανήλθαν στα 1,68 δολάρια ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street κατά 6 σεντς.

    Nίκος Τσάκος, εφοπλιστής
    Nίκος Τσάκος, εφοπλιστής

    Η εκτόξευση των κερδών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο ισχυρό τέταρτο τρίμηνο του 2015, κατά το οποίο τα έσοδα της TEN ανήλθαν στα 112,9 εκατ. δολάρια αυξημένα κατά 13,5%.

    Ο Νίκος Τσάκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε: “Καθώς μπήκαμε στο 23ο έτος επιτυχημένης λειτουργίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα ισχυρότερα αποτελέσματα της δεκαετίας και να δούμε το 2016 ως ένα κομβικό έτος, πρωτοφανούς ανάπτυξης.”

    Η Tsakos Energy Navigation αποδίδει την σημαντική αύξηση των εσόδων της στις χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου και στην έντονη ζήτηση για πετρέλαιο παγκοσμίως.

    O Nϊκος Τσάκος με τη σύζυγο του Σήλια Κριθαριώτη
    O Nϊκος Τάκος με τη σύζυγο του Σήλια Κριθαριώτη

    Ορόσημο για την ανάπτυξη το 2016

    Εκτός από τα ισχυρά αποτελέσματα του 2015, η εταιρία αναμένει το 2016 να αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη της, καθώς ήδη περιμένει την παράδοση εννέα νέων πλοίων.

    Το 2015 η ΤΕΝ αύξησε το ισοδύναμο χρονοναύλωσης (TCE) στα 25,94 δολάρια την ημέρα από 19,834 δολάρια το 2014. Επίσης, αναμένει η υγιής ζήτηση που σημειώθηκε για το πετρέλαιο να συνεχιστεί και το 2016, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση της.

    Greece-Tsakos-Energy-tanker

    Όπως επισήμανε ο Νίκος Τσάκος: “Κοιτάζοντας μπροστά, η ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών της TEN θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί. Στα επόμενα οκτώ τρίμηνα, θα παραλάβουμε 15 πλοία. Οι νέες συμβάσεις ναυλώσεων θα προστεθούν στις υφιστάμενες και θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την δυνατή αγορά”.

    Οι μετοχές της TEN στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύονται πέριξ των 6,47 δολαρίων.

    Ο Νίκος Τσάκος προερχόμενος από μία γνωστή εφοπλιστική οικογένεια, ίδρυσε την Τsakos Energy Navigation Ltd το 1993. Πρόκειται για μία από τις πρώτες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες στα χρηματιστήρια του Όσλο και της Νέας Υόρκης.

    Νωρίτερα, από το 1981 μέχρι το 1987 εργάσθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση Tsakos Shipping and Trading Ltd στις Ηνωμένες Πολιτείες με έμφαση στον ενεργειακό τομέα. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Columbia University της Νέας Υόρκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο City University of London, απ’ όπου έλαβε πτυχίο Master στα οικονομικά-ναυτιλιακά.



    ΣΧΟΛΙΑ