• Big Story

    Σε πλειστηριασμό τα σπίτια δυο “μύθων” της ελληνικής αγοράς και των μετοχών

    the wise man

    the wise man


    Ποιος θα έδινε 40 εκατ. ευρώ; Άγονος, όπως αναμένονταν, ήταν ο προχθεσινός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Alpha Bank, για το νεοκλασσικό κτίριο στη συμβολή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη, που κατείχε ο πάλαι ποτέ μεγαλοεπενδυτής του Χ.Α., Γιάννης Τζιβέλης.

    Ήταν η δεύτερη φορά που έβγαινε σε πλειστηριασμό το γνωστό ακίνητο, αυτή τη φορά ως ενιαίος χώρος, με τιμή εκκίνησης τα 40 εκατ. ευρώ!

    Κάποιοι στην αγορά real estate υποστηρίζουν πως το ακίνητο του ξενοδοχείου ΛΗΔΡΑ στη Συγγρού είχε πωληθεί κάτω από τα 35 εκατ.

    Στον πρώτο πλειστηριασμό πωλούνταν ξεχωριστά τα διαμερίσματα από τα καταστήματα.

    Το κτίριο, όπως είχε γράψει προ διμήνου η στήλη, είχε ανακαινιστεί από την Mitica Properties, την τεχνική / επενδυτική εταιρεία του Γ. Τζιβέλη στο χώρο των ακινήτων.

    Η Mitica Properties, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, του 2015, είχε βραχυπρόθεσμα δάνεια 26 εκατ. ευρώ που δεν εξυπηρετεί και ζημιές περί τα δύο εκατ. ευρώ.

    Η Alpha Bank είχε πρόσφατα πωλήσει και το 10% που κατείχε ο Γ. Τζιβέλης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ το οποίο διέθεσε μέσω book building στους βασικούς μετόχους της τελευταίας (το 6%) και σε θεσμικούς (το 4%).

    Στο σφυρί και το σπίτι του Μπ. Βωβού στο Π. Ψυχικό

    Για οφειλή 205.000 ευρώ βγάζει στο σφυρί η FXCM Securities Limited το σπίτι ενός άλλου πρώην ισχυρού παράγοντα της αγοράς real estate, του Μπάμπη Βωβού στην κεντρική πλατεία του Παλαιού Ψυχικού, με τιμή πρώτης προσφορά τα 2,65 εκατ. ευρώ!

    Ο πρώην βασιλιάς της αγοράς κτιρίων γραφείων στην Αθήνα πλήρωσε ακριβά τη διεθνή κρίση και στη συνέχεια τη βουτιά του ελληνικού real estate.

    Όσο για την περίφημη συμφωνία “εξυγίανσης” με τις τράπεζες είχε την τύχη πολλών αντίστοιχων σχεδίων που μένουν για χρόνια στα χαρτιά.

    Βλέπετε η αγορά δεν ευνοεί την πώληση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, όπως το ημιτελές εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, το μεγάλο ακίνητο στο Σούνιο, κλπ. Ειδικά για το εμπορικό κέντρο οι τράπεζες έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια κάποιες επισκέψεις, χωρίς να αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Σπουδαία μεταγραφή για τον Αστέρα

    Σημαντική εμπειρία τόσο από τον τομέα των ακινήτων, όσο και των ξενοδοχείων, έχει ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα Βουλιαγμένης Στέλιος Κουτσιβίτης.

    Ο Στέλιος Κουτσιβίτης κατείχε για πολλά χρόνια ανώτερες θέσεις στον όμιλο Γ. & Τ. Δασκαλαντωνάκη μεταξύ των οποίων και του διευθύνοντος συμβούλου στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σόφιας Sofia Hotel Balkan.

    Ήταν επίσης και ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την ανάπτυξη των αστικών ξενοδοχείων του ομίλου. Είναι, επίσης, σημαντικό που το αραβοτουρκικό σχήμα των νέων ιδιοκτητών του Αστέρα επέλεξαν για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου έναν γνώστη της ελληνικής αγοράς.

    Οι κινήσεις του Θ. Φέσσα στην αγορά ακινήτων

    Το 75% της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων BRIQ Properties ελέγχει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας και η πρώην σύζυγός του Ευτ. Κουτσουρέλη, ενώ το υπόλοιπο θα ελέγχεται από τους υπόλοιπους μετόχους της Quest Συμμετοχών.

    Κάποιοι στην αγορά πίστευαν πως η BRIQ Properties – η διαπραγμάτευση των μετοχών ξεκινά την Δευτέρα – θα είναι ένας παθητικός παίκτης που απλώς θα διαχειρίζεται τα ακίνητα του ομίλου Quest.

    Άλλαξαν γνώμη όταν είδαν πως τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου κατέλαβε ένα στέλεχος πρώτης γραμμής της αγοράς real estate. Η κα Αννα Αποστολίδου ήταν για 12 χρόνια ανώτατο στέλεχος της Lamda Development του ομίλου Λάτση ενώ για έναν χρόνο ήταν στο Δ.Σ. της Εθνική Πανγαία.

    Από το 1997 μέχρι το 2003 που ήρθε στην Lamda Development είχε εργαστεί στην Lazard και άλλες εταιρείες στη Νέα Υόρκη.

    Η Τοξότης και το ρεκόρ καθυστέρησης

    Στις αρχές Ιανουαρίου 2018 θα συνεχιστεί στα δικαστήρια το σήριαλ με την εργολαβία κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης Διονύσου, Αγίου Στεφάνου, Σταμάτας, κλπ, που είχε αναλάβει η Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα.

    Η εταιρεία έπρεπε μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2015 να έχει κατασκευάσει 48.100 μέτρα δικτύου, δηλαδή το 50% της συνολικής εγκατάστασης, ώστε να τηρήσει τις συμβατικές προθεσμίες.

    Πόσο λέτε να κατασκεύασε εντός της προθεσμίας; Περίπου 600 μέτρα δικτύων! Προς το παρόν η εταιρεία παραμένει στο έργο και περιμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ