• Big Story

    Ελένη Ράικου: Eξελίξεις στο θέμα της Eισαγγελίας Διαφθοράς

    • Contributor
    Ελένη Ράικου

    Η αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Ελένη Ράικου (δεξιά)


    Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ελένης Ράικου. Πληροφορίες αναφέρουν  ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (το οποίο αποφασίζει για το τους Εισαγγελείς  Διαφθοράς) για να κρίνει εάν γίνει δεκτή η όχι η παραίτηση της. Πάντως η  εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου απουσιάζει στην Κύπρο και δεν αναμένεται να επιστρέψει πριν από την 7η Απριλίου εκτός εάν η ίδια διακόψει το ταξίδι της.  Πάντως σε κάθε περίπτωση η θητεία της Ελένης Ράικου ολοκληρωνόταν τον Μάιο του 2017.

    δάνεια κομμάτων
    H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

    Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το εύρος της έρευνας που θα διαταχθεί για τις καταγγελίες της κυρίας Ράικου, που στην επιστολή παραίτησης έκανε λόγο για μεγάλα συμφέροντα καταγγέλλοντας σχέδιο ηθικής της εξόντωσης αλλά και την αναφορά σε βάρος της από ανακρίτρια για παραλείψεις σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Για εύλογα ερωτηματικά που γεννώνται από την παραίτηση της εισαγγελέως Ράικου έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος παράλληλα σημειώνει πως οι χαρακτηρισμοί Ράικου αποτελούν απόδειξη εκνευρισμού και σπασμωδικότητας.

    «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος» ανέφεραν από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι.

    Το ρεπορτάζ της Ρεγγίνας Σπυράτου για την παραίτηση της Ελένης Ράικου την Παρασκευή το μεσημέρι

    Ρεγγίνα Σπυράτου
    Ρεγγίνα Σπυράτου. Δημοσιογράφος mononews.gr

    Βόμβα μεγατόνων από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που στις 12 το μεσημέρι υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στην 3σέλιδη επιστολή της η κα Ράικου καταγγέλλει στοχοποίηση της, προσπάθεια παρέμβασης στην έρευνα της για τη Novartis από παράκεντρα εξουσίας και παραιτείται για να μην γίνει, όπως λέει, Ιφιγένεια.

    Η εισαγγελική λειτουργός, που επελέγη να γίνει η πρώτη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, προχώρησε σε αιφνιδιαστική παραίτηση, υποβάλλοντας αίτημα άμεσης αντικατάστασής της και παράλληλα αφήνοντας αιχμές ότι δεν έχει θεσμική προστασία στο έργο της.

    Η επιστολή παραίτησης περιέχει βαρύτατες καταγγελίες για στοχοποίησή της, από ανεξέλεγκτη δράση μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

    Η επιστολή παραίτησης

    Η Ελένη Ράικου κάνει εκτενή αναφορά στην επιστολή της στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis, για την οποία εισαγγελικές πηγές έλεγαν ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες “χτυπήθηκε φλέβα χρυσού”.

    “Τις τελευταίες ημέρες – αναφέρει η Κα Ραικου στην επιστολή της- μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Νοβάρτις Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως “δώρο” στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους.”

    Η αποκάλυψη του τροφοδότη λογαριασμού έφερε, σύμφωνα με πληροφοριες, στο γραφείο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς όλα τα στοιχεία με τα ονόματα των προσώπων και των εταιρειών που έλαβαν εμβάσματα από το 2006 ως το 2014. Τις επόμενες ημέρες αναμένονταν και τα στοιχεία για τους αποδέκτες εμβασμάτων από το 2015 και μετά.

    Ράικου
    Ελένη Ράικου

    Εμβάσματα 28 εκατομμυρίων

    Όπως αναφέρει η κα Ράικου στην επιστολή παραίτησης: “Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκαν στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ. “

    “Η στοχοποίηση”

    Κι ενώ οι εισαγγελείς πανηγύριζαν για τα πρώτα σημαντικά στοιχεία, μόλις χθες η εισαγγελέας Διαφθοράς είδε το διαφημιστικό τρέιλερ κυριακάτικης εφημερίδας. Η ίδια γράφει στην επιστολή παραίτησή της:

    “Και ενώ τα πράγματα είχαν έτσι και η υπηρεσία μας είχε εστιάσει όλες τις προσπάθειες και τις δυνάμεις της στη σημαντικότατη αυτή υπόθεση, η οποία αποτελεί την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας, όπως έχει τονιστεί κατ´επανάληψη από όλους τους θεσμικούς παράγοντες, έγινα αντικείμενο στοχοποιησης από συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα.

    Συγκεκριμένα όλως <τυχαίως και συμπτωματικώς>, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί σε διαφημιστικό βίνετο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ με τίτλο “Αποκάλυψη : Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη σοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνακο”. Το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, που είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο προκύπτει απο πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία θέτω στη διάθεσή ΣΑΣ .

    Αρκεί μόνο τούτο , ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας, εκκρεμούν δε, σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας.

    Οσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικης δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα. Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες.”

    “Δεν θα γίνω Ιφιγένεια”

    Στον επίλογο της επιστολής η Ελένη Ράικου δηλώνει ότι δεν θα θυσιαστεί στο βωμό των συμφερόντων.

    “Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε <Ιφιγένεια> στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας. Με αστειότητες και εκμεταλλεύόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας <έστησαν> μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου.”

    Και καταλήγει : “Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο , και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου.”

    Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απουσιάζει στην Κύπρο και όταν επιστρέψει, θα αποφασίσει τις ενέργειες της. Η θητεία της κα Ραικου ολοκληρωνόταν τον ερχόμενο Μάιο. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές η παραίτηση της κα Ράικου θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ