• Big Story

    Πύρινη κόλαση για μια ακόμα νύχτα σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία – Συγκλονιστικά μηνύματα από πυροσβέστες

    πυρκαγιές


    Ακόμα μια νύχτα έντασης και αγωνίας έχουν να περάσουν οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι των περιοχών που απειλούνται από τις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίουν την Ελλάδα.

    Η μεγαλύτερη ανησυχία, για μια ακόμα φορά, βρίσκεται στη Ζάκυνθο, όπου απειλείται άμεσα το χωριό Κοιλιωμένος, στην Ηλεία, όπου νωρίτερα διατάχθηκε η εκκένωση του χωριού Περιστέρι του Δήμου Ήλιδας, και φυσικά η Ανατολική Αττική, στην οποία το τεράστιο μέτωπο συνεχίζει να καίει ανέλεγκτο, με εκατοντάδες διάσπαρτες εστίες, σε Καπαδρίτι και Πολυδένδρι.

    Παράλληλα με τους πυροσβέστες, μεγάλη μάχη με τον χρόνο δίνουν και οι τεχνικοί της πολεμικής αεροπορίας που προσπαθούν να επιδιορθώσουν τα ακινητοποιημένα Canadair, τα οποία έχουν φτάσει στα όριά τους. Από τον στόλο των 18 αεροσκαφών χρησιμοποιήθηκαν την Τρίτη μόλις 4, τα οποία σε συνδυασμό με τα μικρότερα PZL και τα ελικόπτερα προσπαθούσαν να βοηθήσουν όπου μπορούσαν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια των Ευρωπαίων, ωστόσο οι πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Μεσογείου δεν έκαναν εφικτή την ανταπόκριση στο αίτημα.

    Κάπως έτσι, για ένα ακόμα βράδυ, όλο το βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες δεδομένα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το τεράστιο μέτωπο χιλιομέτρων.

    Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται οι πυροσβέστες είναι το μήνυμα ενός από αυτούς που συμμετέχει στη κατάσβεση στο μέτωπο της φωτιάς στο Καπανδρίτι.

    Μετά τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης έγραψε στο Facebook:

    «Κάπου εδώ ΝΑΙ αρχίζω να το πιστεύω ο Θεος μας ξέχασε ίσως να μην είναι φωτιά αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν γίνεται με τίποτα να την ελέγξουμε είναι υπεράνω των δυνάμεων μας λιγοστεύουμε και υποχωρούμε έχουμε ανάγκη να ξαποστασουμε δεν ελέγχουμε το σώμα μας αλλά η ψυχή λέει σήκω μην κάθεσαι για ποσο ακόμα πες μου Θεέ μου για ποσο ακομα???
    Έχουμε μαζί μας 4 μικρόσωμα σκυλιά τα βρήκα εγκλωβισμένα σε μια αποθήκη έκοψα τα σχοινιά τους και με ακολουθούν βρισκόμαστε βόρεια 1,6 χιλ πάνω από την ράχη θα τα κατεβάσω σε προσβάσιμη και ασφαλή περιοχή σε δυο ώρες παρακαλώ τους εθελοντές φιλόζωους να είναι εκεί με νερά και φάρμακα για τα ζώα..»

    Τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι καταγγελίες για ελλείψεις σε μέσα είναι συνεχείς από φορείς και κατοίκους, ενώ ο κυβερνητικός μηχανισμός δείχνει ολιγωρία και έλλειψη πρόληψης και σχεδίου.

    Η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη σε ενημέρωση της νωρίς το βράδυ της Τρίτης έκανε λόγο για μια «δύσκολη ημέρα» καθώς η φωτιά στην Αττική δεν έχει ελεγχθεί και συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα καθώς συναντά τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε του πολίτες που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή να υπακούν άμεσα στις εντολές των αρχών και να απομακρύνονται άμεσα από τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.

    «Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα» είπε το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Ο αντιπεριφερειάρχης με δηλώσεις του στον Σκάι εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει από την Κυριακή το απόγευμα την Ανατολική Αττική. Ο κ. Φιλίππου δήλωσε πως η φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατευθύνεται πλέον προς την Μαλακάσα.

    «Σήμερα είναι η πιο δύσκολη μέρα της πυρκαγιάς. Οι άνεμοι είναι ανεξήγητοι. Υπάρχει τέτοιος στροβιλισμός που η φωτιά διαχέεται δεξιά και αριστερά. Ενώ πάει βόρεια, ξαφνικά γυρίζει νότια», δήλωσε ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Το κακό είναι ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά, μπορούν μόνο από πλάγια. Και επειδή αλλάζει συνεχώς ο αέρας κατευθύνσεις, έτσι και τα ελικόπτερα δεν έχουν μια συγκεκριμένη εναέρια πορεία, να ρίχνουν νερό», πρόσθεσε.

    Το μεγάλο πρόβλημα από νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.

    Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους πυροσβέστες, όμως, είναι η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική. Γι’ αυτό και η αποψινή νύχτα θεωρείται κρίσιμη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εξήντα πυροσβέστες από την Κύπρο αναχώρησαν για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσήχθη ύποπτος για απόπειρα εμπρησμού στην περιοχή της Πάρνηθας – Τι βρήκαν πάνω του οι Αρχές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκκληση της Ελλάδας στους Ευρωπαίους για βοήθεια με αεροπλάνα – Αδυνατεί το Παρίσι



    ΣΧΟΛΙΑ