• Big Story

    Reuters: Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βγει από τα Mνημόνια με πρωθυπουργό τον Τσίπρα

    Τσίπρας


    Με ένα άρθρο – κόλαφο για το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, ο γνωστός δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον κάνει μια ζοφερή μάλλον πρόβλεψη για τη χώρα μας, προσγειώνοντας ανώμαλα τον Αλέξη Τσίπρα, σε άρθρο του στο Reuters με τίτλο «Καμία διαφυγή από την φυλακή των πιστωτών για την Ελλάδα».

    «Η καλύτερη ελπίδα του Τσίπρα είναι ότι η Αθήνα θα μετακινηθεί από την υψίστης ασφαλείας φυλακή σε μια ανοιχτή – και αυτό θα συμβεί μόνο αν συμπεριφερθεί καλά» γράφει ο γνωστός για τις οικονομικές αναλύσεις του αρθρογράφος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο η «καθαρή έξοδος» από το τρίτο Μνημόνιο των 86 δισ. ευρώ είναι «μια καλή ιστορία για να έχει λέει ο Τσίπρας ενόψει των εκλογών που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πριν τον Σεπτέμβριο του 2019» στη σκιά των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία «λόγω μιας σειράς υποσχέσεων που αθέτησε και λαθών που έβλαψαν την οικονομία».

    «Η ολοκληρωτική έξοδος από την επιτροπεία μετά το τέλος του Μνημονίου δεν είναι ρεαλιστική – και ο Τσίπρας πιθανότατα το γνωρίζει αυτό, μολονότι λέει άλλα στον ελληνικό λαό. Διακυβεύονται πολλά χρήματα για να αφήσουν την Ελλάδα να αυτενεργεί» σημειώνει ο Ντίξον. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων λόγω των υποσχέσεων που δεν τήρησε και της ζημίας που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία από τους λάθος χειρισμούς του.

    Ωστόσο, σημειώνει ο αρθρογράφος, εάν η Ελλάδα μπορούσε να απελευθερωθεί από την φυλακή των πιστωτών της – η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή εποπτεία των ενεργειών της κυβέρνησης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και θεωρείται προσβολή για την εθνική υπερηφάνεια – ο Τσίπρας θα μπορούσε πιθανώς να κερδίσει μελλοντικές εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε τουλάχιστον να αποφύγει μια εκλογική αποτυχία και να ζήσει για να πολεμήσει την επόμενη μέρα.

    Όπως επισημαίνει η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 15 δισ. ευρώ σε δόσεις και θα είναι πολύ δύσκολο να το κάνει χωρίς τη βοήθεια της ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι βγήκε στις αγορές για 3 δισ. τον Ιούλιο, κίνηση που ίσως να καταφέρει να επαναλάβει μια ή δύο φορές μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

    Σημειώνει, μάλιστα, αναφερόμενος ειδικά στην έκδοση του Ιουλίου ότι αυτό συνέβη επειδή οι ιδιώτες επενδυτές είχαν ενδείξεις από την ευρωζώνη ότι θα υπήρχε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους όταν θα ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο. «Αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέτει κανείς ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν επίσημα σε μια τέτοια εκδοχή. Οι πιστωτές δεν θα θελήσουν ο Τσίπρας να υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, από τη συμφωνία του για νέες αλλαγές σε συντάξεις και φορολογία το 2019 και το 2020 και από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% μέχρι το 2022.

    Κατά τον Ντίξον η Αθήνα θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά ένα τέτοιο «δίχτυ ασφαλείας» έρχεται με προϋποθέσεις και επιτροπεία.

    Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τρεις επιλογές:

    –  Πρώτον και πιο λογικό να συνεργαστεί με τους πιστωτές τους επόμενους μήνες.«Παρότι η αξιολόγηση είναι λιγότερο πολιτικά φορτισμένη από αυτή που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, ο Τσίπρας θα πρέπει να πιει μερικά πικρά ποτήρια -για παράδειγμα, να κάνει πιο δύσκολες τις απεργίες των εργαζομένων», λέει ο Ντίξον, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πάρει την επόμενη δόση και θα κερδίσει επαίνους από τους δανειστές.

    – Ωστόσο η συνήθης προσέγγιση Τσίπρα είναι να συνεχίσει επί μακρόν τις διαπραγματεύσεις πριν τελικά να γονατίσει όταν θα δει ότι δεν υπάρχουν άλλες καλές επιλογές. Και συνεχίζει: «Αν το κάνει αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κουτσαίνει, αλλά χωρίς να παράγει καλή θέληση. Θα χρειάζεται επίσης έντονο έλεγχο μόλις ολοκληρωθεί το μνημόνιο».

    – Το τρίτο σενάριο είναι «είναι ένα σπριντ προς την ελευθερία». Πρόωρες εκλογές δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, αλλά χωρίς να έχει ακόμη στα χέρια του συμφωνία για το χρέος ή μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Η Ελλάδα το 2019 θα επιστρέψει στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας και ο Τσίπρας δεν θα είναι τότε πρωθυπουργός αλλά θα έχει παραδώσει μια σιδηροδέσμια χώρα στην αντιπολίτευση.

    «Αυτή η στρατηγική θα ήταν τρελή για την Ελλάδα και δεν είναι το plan A του Τσίπρα αλλά δυστυχώς είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί τελείως να αποκλειστεί» καταλήγει ο Ντίξον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποζημίωση «μαμούθ» 10 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Eldorado-«Τίποτα δεν χαλάει το ωραίο κλίμα στη χώρα» λέει η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλες οι επενδύσεις που έχει παγώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ελληνικό, Κέρκυρα, Ρόδος!!!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι λένε οι τραπεζίτες για το επενδυτικό αφήγημα Τσίπρα (μετά και την Eldorado Gold)



    ΣΧΟΛΙΑ