• Big Story

    Ρέγκλινγκ: Πρώτα πληρώστε τα ληξιπρόθεσμα και μετά θα πάρετε τη δόση των 800 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    ΕSM

    Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


    Στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου εστίασε την προσοχή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνδέει αυτή την υποχρέωση της χώρας μας, με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που πρέπει να στείλουν οι δανειστές στην Αθήνα στο τέλος αυτού του μήνα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτέμβρη, θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες . Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιεύσουμε».

    Μετά την 31η του Οκτωβρίου, η δόση χάνεται και επιστρέφει στον «κουβά» των γενικών διαθεσίμων του ESM προς την Ελλάδα από το μνημόνιο των 86 δισ. ευρώ και για να τη διεκδικήσει ξανά η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση.

    Σχολιάζοντας τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 εκτίμησε ότι αυτό είναι δυνατό εφόσον εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, έστειλε όμως μήνυμα ότι η εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρέγκλινγκ: H Ελλάδα χωρίς την βοήθεια του ESM θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρέγκλινγκ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Αισιόδοξος για την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ



    ΣΧΟΛΙΑ