• Big Story

    Το Μαξίμου ετοιμάζει νέες «ιταλικές φιέστες», ενώ η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση ξεκινά

    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Ξεκινά αρχικώς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης με την κυβέρνηση και τους δανειστές να πρέπει να συμφωνήσουν ως το τέλος του χρόνου σε συνολικά 95 προαπαιτούμενα.

    Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και δύσκολα θέματα για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το Υπερταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ο συνδικαλιστικός νόμος, κατάργηση ορισμένων επιδομάτων, η αξιολόγηση στο δημόσιο και το θέμα των συμβασιούχων στους δήμους.

    Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα θέματα της σημερινής διαπραγμάτευσης θα αφορά τα ζητήματα του υπουργείου Εσωτερικών.

    Η κυβέρνηση θέλοντας να αφήσει πίσω της τις εντυπώσεις που προκαλεί η πρόθεση της καναδικής Eldorado να αποσύρει την επένδυσή της από την Χαλκιδική προετοιμάζεται για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Ιταλίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα με την συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών, Τσίπρα και Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με πληροφορίες τις συνομιλίες των δύο πλευρών θα απασχολήσουν το θέμα των υδρογονανθράκων, η ΑΟΖ στην Αδριατική, ο αγωγός φυσικού αερίου στην Αδριατική και η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιταλικούς σιδηροδρόμους.

    Στο θέμα της Eldorado η κυβέρνηση δεν δείχνει πάντως διατεθειμένη να κάνει πίσω ή να δεχτεί τις αξιώσεις της επιχείρησης θεωρώντας ότι ο καναδικός όμιλος μπλοφάρει λέγοντας ότι θα αναστείλει τις εργασίες του στην Χαλκιδική. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Eldorado προβλέπει προσφυγή στην διαιτησία για θέματα στα οποία υπάρχουν «σκιές» εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη εταιρία ακριβώς αυτό θέλει να αποφύγει γιατί φοβάται ότι μπορεί να μην την κερδίσει.

    Να σημειωθεί ότι η διαιτησία ασκείται από τρία μέρη, το ένα ορίζεται από τον επιχειρηματικό όμιλο, το δεύτερο από το ελληνικό δημόσιο και το τρίτο από τον Άρειο Πάγο.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Eldorado έχει παρουσιάσει ημιτελή μελέτη για τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα προκαλέσει η προσπάθεια άντλησης κυανίου από το υπέδαφος της Κασσάνδρας καθώς η επιχείρηση υποστηρίζει ότι θα εφαρμόσει μία δική της μέθοδο η οποία δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: H Fraport «καρφώνει» τον Σπίρτζη: Η κυβέρνηση ήταν πλήρως ενημερωμένη για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τσίπρας ζήτησε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό να προσέχει σαν τα μάτια του το χωριό Μπελογιάννης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Όλες οι επενδύσεις που έχει παγώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ελληνικό, Κέρκυρα, Ρόδος!!!

     



    ΣΧΟΛΙΑ