• Big Story

    Εμμανουέλ Μακρόν: Όλο το παρασκήνιο της επίσκεψής του στην Αθήνα

    Μακρόν


    Οριστικοποιήθηκε τελικώς το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Εμμανουέλ Μακρόν στην χώρα μας το οποίο ωστόσο δεν περιλαμβάνει μετάβαση του Γάλλου Προέδρου και στην Θεσσαλονίκη, όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί.

    Ο Μακρόν θα παραμείνει και τις δύο ημέρες της επίσκεψής του στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και μάλιστα για λόγους συμβολισμού θα μιλήσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Η ομιλία του θα επικεντρωθεί στο μέλλον της Ευρώπης και την Δημοκρατία κι έτσι το επιτελείο του Γάλλου Προέδρου επέλεξε την Πνύκα ως το καλύτερο σημείο για να περιγράψει το πώς οραματίζεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της ευρωζώνης.

    Μάλιστα πηγές από τα Ηλύσια Πεδία ανέφεραν ότι ο συμβολισμός και η ουσία του ταξιδιού Μακρόν είναι ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε βάθος. Σε ό,τι αφορά δε την Ελλάδα γίνεται σαφές πως η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της για να την βοηθήσει στην διαδικασία της ανάκαμψης. Ο Μακρόν που θα συνοδεύεται από Γάλλους επιχειρηματίες θα μιλήσει και την επόμενη μέρα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκεί η ομιλία του αναμένεται να είναι πιο τεχνική αφού θα περιστραφεί στο θέμα της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

    Στο Μαξίμου επικρατεί πυρετός εν όψει της επίσκεψης Μακρόν καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα επιδιώξει να στείλει και ένα μήνυμα για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές.

    Το επενδυτικό κομμάτι του ταξιδιού του Μακρόν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, του real estate και της αγροτοδιατροφής. Σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικός όμιλος ενδιαφέρεται για την ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΥΔΑΠ, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

    Επίσης την δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα διερευνά και η Ρότσιλντ η οποία ως γνωστόν έχει συνάψει σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο ως σύμβουλος που προετοίμασε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών αναμένεται να επεκταθούν και στα εξοπλιστικά για την αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΕΛΒΟ. Συνεργασία θα υπάρξει -σύμφωνα με έγκυρες πηγές- και στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

    Η έλευση Μακρόν στην Αθήνα προσλαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές καθώς η αναμενόμενη επικράτηση της Άνγκελα Μέρκελ θέλει τους δύο ηγέτες να ξεκινούν συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ από μία νέα οπτική που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και σχεδιασμό για την έκδοση ευρωομολόγου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Αθήνα για business ο Μακρόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας προανήγγειλε ο Μακρόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο ο Μακρόν



    ΣΧΟΛΙΑ