• Big Story

    Άρωμα γυναίκας για την εκλογή στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Όλο το παρασκήνιο και τα ονόματα

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Πρόωρη αλλαγή σκυτάλης σήμερα στην Εισαγγελία Διαφθοράς μετά την αιφνίδια παραίτηση της Ελένης Ράικου. Ένα μήνα πριν λήξει η δεύτερη θητεία της πρώτης εισαγγελέως που επελέγη για ένα από τα πλέον νευραλγικά πόστα της Δικαιοσύνης –αυτό της καταπολέμησης της διαφθοράς στο δημόσιο βίο – το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου συνεδριάζει σήμερα για να ορίσει το διάδοχό της.

    Υπό την προεδρία της προέδρου του  Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, αρεοπαγίτες και  εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφασίζουν ποιος θα είναι ο αντεισαγγελέας Εφετών που θα χρίσουν, για τα επόμενα δύο χρόνια, νέο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και θα του εμπιστευτούν την περαίωση δικογραφιών «φωτιά», οι οποίες εκκρεμούν στη νέα υπηρεσία του.

    Η Ελένη Ράικου αποχωρεί από το γραφείο που η ίδια έστησε με έντονη πικρία. Όπως λένε κοντινά της πρόσωπα, «δέχθηκε πόλεμο από συγκεκριμένα έντυπα και ηλεκτρονικό τύπο που μοναδικό στόχο είχαν να σπιλώσουν το έργο της τα τέσσερα χρόνια που ήταν επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς, χωρίς η ίδια να έχει την παραμικρή θεσμική στήριξη για όσα υπονοούμενα αφήνονταν να αιωρούνται σε βάρος της».

    «Αρωμα γυναίκας»

    Γυναίκα φεύγει, γυναίκα έρχεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς; Ερώτημα που σε λίγες ώρες θα έχει απάντηση. Όλες οι συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, πάντως, με τα προγνωστικά για τη διάδοχο της κυρίας Ράικου, είχαν έντονο «άρωμα» (και πάλι) γυναίκας.

    Χωρίς φυσικά να αποκλείεται η μεγάλη έκπληξη, καθώς, πέραν των καθαρά τυπικών κριτηρίων που θα κρίνουν την πλήρωση της θέσης, υπάρχουν πάντα και οι αστάθμητοι (και άσχετοι με τη νομική κατάρτιση, την αρτιότητα ή την εμπειρία του υποψηφίου) παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τελική επιλογή.

    Δικαστικοί κύκλοι συμφωνούν ότι ο επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς δεν μπορεί να είναι πρόσωπο, δίχως μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις οικονομικής φύσεως. Υπό αυτή τη βασική προϋπόθεση, το όνομα της προσφάτως προαχθείσας στο βαθμό της αντεισαγγελέως Εφετών Ελένης Τουλουπάκη είναι από εκείνα που συζητήθηκε περισσότερο τις προηγούμενες ημέρες.

    Η κυρία Τουλουπάκη, για δεύτερη δικαστική χρονιά, ορίστηκε επικεφαλής στο Ανακριτικό  Γραφείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ενώ ανήκει και στην ομάδα του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

    Είναι η εισαγγελέας που με άλλους δύο συναδέλφους της έλαβε καταθέσεις και στοιχεία από τον πρώην υπάλληλο της Τράπεζας HSBC Ερβέ Φαλτσιανί για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Χειρίζεται και διερευνά και τις υπόλοιπες λίστες με Ελληνες μεγαλοκαταθέτες ενώ πρόσφατα ταξίδεψε με τον κ.Αθανασίου στη Χάγη, όπου συναντήθηκαν και ζήτησαν από τη Γενική Εισαγγελέα του Παναμά στοιχεία για τους Ελληνες των Panama Papers.

    Με μεγάλη εμπειρία σε δικογραφίες οικονομικού ενδιαφέροντος είναι και η αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου. Πριν ακόμα συσταθεί η θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα και του Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, η κυρία Κυβέλου ανήκε στο Τμήμα Οικονομικού  Εγκλήματος, το οποίο συνέστησε το 2010 η τότε προϊσταμένη της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, με αποκλειστική διερεύνηση υποθέσεων  διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Η κυρία Κυβέλου ήταν η μία από τις δύο εισαγγελείς που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση για το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ζήτησε τη σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου το 2012 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Η δεύτερη εισαγγελέας που «έψαξε» την προέλευση των χρημάτων για τα ακίνητα του πρώην υπουργού και της οικογένειάς του ήταν η Ελένη Σίσκου. Πρόσφατα προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών και ανήκε και εκείνη στην ομάδα που επέλεξε η Ελένη Ράικου για το πρώτο εισαγγελικό Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος στην Ελλάδα.

    «Σφήνα» στις τρεις κυρίες μπαίνει το όνομα του Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ενός εκ των εμπειρότερων αντεισαγγελέων που υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

    Έχει διερευνήσει μείζονος σημασίας υποθέσεις, όπως τις καταγγελίες του πρώην βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του το 2014, ενόψει της (αποτυχημένης προσπάθειας) εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στο πρωτόδικο δικαστήριο του Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Η διαδικασία της επιλογής του νέου Εισαγγελέα Διαφθοράς

    Ο εισηγητής αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας θα υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την πρότασή του για το νέο Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.

    Τις προηγούμενες ημέρες μελέτησε τη λίστα με τους αντεισαγγελείς του Εφετείου Αθηνών, αποκλείοντας, καταρχήν, όσους αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έδρα που δικάζει υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν επί μακρόν αλλά και όσους χειρίζονται ογκώδεις δικογραφίες που ακόμα παραμένουν εκκρεμείς.

    Ο νέος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς θα έχει, βάσει του νόμου, το βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών και πρέπει να υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

    Στην κούρσα της διαδοχής, προβάδισμα θα έχει εκείνος που το βιογραφικό του έχει έρευνες για οικονομικής φύσεως υποθέσεις.

    Στη δικαστική ιστορία θα γραφτεί ως ο τρίτος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς από ιδρύσεως της συγκεκριμένης υπηρεσίας, με τις δύο πρώτες θητείες να τις έχει κερδίσει η Ελένη Ράικου.

    Εκτός από τις άριστες γνώσεις σε οικονομικά ζητήματα, σημαντικό προσόν του θα είναι το… γερό στομάχι. Στο γραφείο της Εισαγγελίας τον περιμένουν μία ήδη δεμένη ομάδα εισαγγελέων, πραγματογνωμόνων και ειδικών επιστημόνων αλλά και τουλάχιστον εκατό ανοιχτές δικογραφίες.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελένη Ράικου: Παραίτηση βόμβα της εισαγγελέως Διαφθοράς με πύρινες καταγγελίες για παράκεντρα εξουσίας που θέλουν να εμποδίζουν τις έρευνες της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γιάννης Πρετεντέρης προβλέπει (με ακρίβεια) πότε θα γίνουν εκλογές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικογένεια Λεμονή (Καλογήρου) : Η δέσμευση και κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών και οι δραματικές στιγμές



    ΣΧΟΛΙΑ