• Big Story

    Ποιοι φοβούνται τον Γιάννη Στουρνάρα;

    Στουρνάρας τράπεζα της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται, και αυτό είναι κάτι που ταιριάζει απόλυτα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μην έχοντας προφανώς μάθει τίποτα από τις “σφαλιάρες” του πρόσφατου παρελθόντος, ακολουθεί και πάλι την ίδια αποτυχημένη τακτική της επίρριψης των ευθυνών για όλα τα δεινά στους “άλλους”, αρνούμενος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

    Αυτοί οι “άλλοι”, ανάλογα με την περίσταση, μπορεί να είναι το ΔΝΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή όποιος άλλος “κακός” επινοήσουν στο Μαξίμου. Όμως ίσως ο πιο επιτυχημένος “κακός”, αυτός στου οποίου τη φωτογραφία όλοι στην κυβέρνηση θα ήθελαν ευχαρίστως να πετάξουν βελάκια με όλη τους τη δύναμη, είναι ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Και τώρα που η αξιολόγηση πηγαίνει (πάλι) στα βράχια, το… φάντασμα του Γιάννη Στουρνάρα επανήλθε: ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατέχει κομβικό ρόλο στο κυβερνητικό αφήγημα περί οργανωμένου σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων, εκτός του Γ. Στουρνάρα, η Νέα Δημοκρατία και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών.

    Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας πολύ βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με το οποίο η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε σύγκρουση ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, ένα πρόσωπο το οποίο στο παρελθόν απείλησαν να στείλουν σε ειδικό δικαστήριο, και φυσικά ένα πρόσωπο που, αν ήταν στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε απομακρυνθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το επόμενο δευτερόλεπτο μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία της χώρας. Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει συμπάθειες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και επομένως το να φορτωθούν σε αυτόν όλα τα στραβά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το μόνο εύκολο.

    Είναι ακριβώς η ίδια λογική με την οποία η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην άλλη πλευρά: φταίνε οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, φταίει η σκληρή στάση του Σόιμπλε, αλλά φυσικά ποτέ δε φταίει η Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο, στοχοποιώντας πρόσωπα και θεσμούς όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς στις τάξεις των στελεχών και των ψηφοφόρων του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τους συσπειρώσει προσπαθώντας να περιορίσει κατά το δυνατόν τις απώλειες που αναπόφευκτα θα προκαλέσουν τα σκληρά μέτρα που θα φέρει η συμφωνία με τους θεσμούς, όταν αυτή επιτευχθεί – αν ούτε αυτή η τακτική αποδώσει καρπούς, τότε το επόμενο καταφύγιο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι απειλές, του τύπου “ή ψηφίζετε τα μέτρα, ή έρχεται ο Μητσοτάκης”, μια και είναι πια κοινή η παραδοχή ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα αναδείξουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία.

    Και αφού ακόμα τέτοιες απειλές δεν έχουμε ακούσει, τουλάχιστον δημοσίως, τότε μάλλον ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να αναμένει και άλλες επιθέσεις “συσπείρωσης” από την πλευρά του Μαξίμου…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις: Πώς θα θωρακιστούν οι ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμετακίνητος ο Σκουρλέτης: Αυτά που λέω για την ΔΕΗ, τα έλεγα από την πρώτη ημέρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μείωση αφορολόγητου: Νέοι φόροι 600-650 ευρώ για όλους



    ΣΧΟΛΙΑ