• Big Story

    SSM: Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς υπό τον Χρ. Μεγάλου

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    «Η νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του SSM». Αυτό αναφέρει στο mononews.gr ευρωπαϊκή τραπεζική πηγή και μάλιστα επισημαίνει πως ο έλεγχος στην Πειραιώς ξεκίνησε αφού υπήρξε προηγουμένως πλήρης συνεννόηση με την επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας κα Ντανιέλ Νουί.

    Η ίδια πηγή σημειώνει πως καθ΄ όλη τη διάρκεια του ελέγχου -που κράτησε πάνω από 6 μήνες-, τα κλιμάκια ελεγκτών Τραπέζης Ελλάδος και του SSM ήταν σε στενή συνεργασία.

    Στο βασικό ερώτημα τώρα κατά πόσο προκλήθηκε ζημία στην τράπεζα από τις παράτυπες πράξεις στελεχών προηγούμενων διοικήσεων, πηγές της Τράπεζας Ελλάδος ανέφεραν πως: «Υπήρξε δυνητική ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όμως καλύφθηκε από τις επιπλέον προβλέψεις που έλαβε η τράπεζα πέρυσι».

    Στο ερώτημα αυτό έχει απαντήσει και ο επικεφαλής της Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου. Όπως δήλωσε στο Bloomberg η διοίκηση της Πειραιώς δεν περιμένει να προκύψουν ουσιαστικές χρηματικές ή κεφαλαιακές επιπτώσεις από τα ευρήματα της εποπτικής έρευνας που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με θέματα του παρελθόντος.

    Το ίδιο επανέλαβε και το Reuters δηλώνοντας πως: Η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένα θέμα που έχει ήδη αντιμετωπιστεί στο οικονομικά μας αποτελέσματα τις προηγούμενες περιόδους. Και συμπλήρωσε πως «τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στους εσωτερικούς ελέγχους και την απόδοση συγκεκριμένων μελών της προηγούμενης διοίκησης έχουν αντιμετωπιστεί».

    «Αυτά τα θέματα αποτελούν πλέον παρελθόν για μας, επιτρέποντάς μας να επικεντρωθούμε πλήρως τώρα στην υλοποίηση της Ατζέντας 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

    Σημειώνουμε ότι το πολυσέλιδο πόρισμα της ΤτΕ αναφέρεται σε σειρά παρατυπιών και ενεργειών έξω από τη συνήθη τραπεζική πρακτική. Τα ευρήματα αφορούν δανειοδοτήσεις, πωλήσεις δανείων στελεχών σε fund, και παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τα capital controls.

    Οι συνοδευτικές αναφορές του πορίσματος, όπως και λίστα ονομάτων πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας, βρίσκεται στα χέρια της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κας Αννας Ζαϊρη.

    Τις επόμενες μέρες η Τράπεζα Πειραιώς θα απαντήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος για όλα τα ευρήματα που αναφέρονται στο πόρισμα της.

    Η συνέχεια, όποια και αν είναι αυτή, θα αποφασισθεί από την Δικαιοσύνη, καθώς οι ελεγκτές της ΤτΕ, πέρα από το αν η ζημιά έχει απορροφηθεί λόγω των προβλέψεων, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις στους κανόνες που διέπουν το τραπεζικό σύστημα αλλά και σε ότι αφορά την παραβίαση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (το 2016) και για το λόγο αυτό το πόρισμα πήγε στην Αρχή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κατηγορηματικός ο Χρήστος Μεγάλου: Παρελθόν για την Πειραιώς όσα λέει το πόρισμα της ΤτΕ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Χρήστος Μεγάλου ξεκαθαρίζει : Καμία επίπτωση για την Τράπεζα Πειραιώς από τους ελέγχους της ΤτΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήστος Μεγάλου: Αυτές είναι οι 6 προκλήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για το μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ